Kokos
Kokosové drevo pochádza z plantáží starých kokosových paliem. Každý strom (bot. Cocos nucifera) nesie plody približne 70 rokov, čo sa považuje za koniec jeho hospodárskeho života a je vyrúbaný, aby uvoľnil cestu budúcim plodinám. Každý rok je v trópoch vyrúbaných niekoľko miliónov paliem.
Drevo pripomína mahagón, ale striedajú sa na ňom zlaté a ebenové tóny, je oveľa vláknitejšie a nemá žiadne hrče ani podobné nedokonalosti. Paradoxom je, že práve drevo je považované za vedľajší zvyškový produkt celého procesu pestovania, nehodí sa totiž pre stavebníctvo. Kokos sa pestuje prevažne pre plody, ktoré majú širokú škálu použitia (predovšetkým v potravinárstve a textilnom priemysle). Aj v tomto prípade fandíme zvyškovému produktu - kokosovej škrupine.
- Pôvod: Ázia (Vietnam, Thajsko, Filipíny)
- Vlastnosti: odolné voči vlhkosti, vhodné do kuchyne
- Vzhľad: tmavo zlaté odtiene a jemná textúra
★ Zaujímavosť: Z botanického hľadiska je plod kokosovníka kôstkovica, nie orech. Jedlá časť kokosového orecha je vlastne semeno.