Ako na zaváranie broskýň

broskyne-zavaranie

Plody broskýň sú úplne fantastické. Nie sú ani sladké ani kyslé, z 83% obsahujú vodu a tiež ľahko stráviteľný cukor. Voňajú po lete a deti ich úplne zbožňujú. Keď urobíte výborný broskyňový kompót, tak si leto môžete dopriať aj uprostred zimy. Osvedčený recept nájdete v našom dnešnom článku.

Obsah:

Ako vyrobiť broskyňový kompót

Broskyňový kompót má širokú škálu využitia a jeho výroba nie je náročná. Jedinú nevýhodu v broskyňovej sezóne vidím v tom, že broskyne dozrievajú v jeden čas a treba s nimi urýchlene pracovať. Na druhú stranu je to skvelý dôvod, prečo k sebe pozvať kamarátky a urobiť si malý dievčenský večierok.

Čo budeme potrebovať

broskyne-v-miske   broskyne-zavaranie-priprava   broskyne-v-pohari

Postup

  1. K zaváraniu nám najlepšie poslúžia čerstvo odtrhnuté broskyne, takže ak túto možnosť máte, rozhodne ju využite. K broskyňovému kompótu sa najviac hodia zrelé, ale pevné a nijako poškodené broskyne, preto ich v najlepšom prípade opatrne češeme do košíka na ovocie
  2. Broskyne umyjeme a na chvíľu ponoríme do vriacej vody.
  3. Následne ich vytiahneme, olúpeme šupku, rozpolíme a zbavíme sa kôstky (občas je pri pevných plodoch kôstku ťažké vytiahnuť a budete si musieť pomôcť ostrým dreveným nožom).
  4. Následne vložíme do riadne umytých a alkoholom vydezinfikovaných pohárov.
  5. V tejto fáze považujeme za absolútne zásadné použiť drievka do zavarenín. Drievka do zaváranín totiž udržia ovocie (a samozrejme aj zeleninu) naloženú v láku, znížite tak percento možnosti, že by sa vám kompót pokazil. Zároveň zamedzíte nevzhľadnému hnednutiu broskýň. 
  6. Drievka stačí na 10 minút namočiť do studenej vody (kvôli ohybnosti) a následne dve drievka do kríža zaprieť o seba v pohári. Broskyne tak zaručene zostanú namočené v cukrovom rozvare. 
  7. Teraz si uvaríme nálev. Jednoducho povaríme cukor s vodou a pridáme pomôcku na konzervovanie (nemusí byť).
  8. Pomocou šufánky (naberačky) nalievame nálev na broskyne a starostlivo pohár uzatvoríme. Pokiaľ použijete dózu s klipom, tak máte ušetrenú prácu. V prípade skrutkovacích viečok si musíte dať veľký pozor na poriadne utiahnutie, aby baktérie nemali šancu.
  9. Uzavreté poháre vložíme do vriacej vody a zavárame približne 10 minút tesne pod bodom varu.
  10. Nezabúdajme vkladať horúce poháre na drevenú doštičku, aby sme zamedzili nepekným kruhom, ktoré môžu vzniknúť na linke.

Osvedčené tipy na zaváranie broskýň

  • Používame pevné a tvrdé broskyne a zbierame ich napríklad do prúteného košíka, aby sa nepotĺkli a pri zaváraní boli celistvé.
  • Pri zaváraní a následnom vkladaní do drevenej dózy dbáme na to, aby boli broskyne plne ponorené, z vlastnej skúsenosti môžeme odporučiť nakladacie drievka.
  • Alkohol, alkohol a zase alkohol – využitie má najmä v dezinfekcii pohárov, ale napríklad môžete pár kvapiek pridať aj na povrch nálevu, zabránite tak tvorbe baktérií.
  • Vyskúšajte netradičné ochutené zavárané broskyne. Pomocou lisu na citrusy vytlačte šťavu z citróna a pridajte spolu s ďalším korením k nálevu. Vrelo odporúčame napríklad škoricu, ktorú ale používajte celú, prípadne ju v mlynčeku na korenie rozdrvte kvôli výraznejšej vôni.
  • Keď natrafíme na mäkšie broskyne, netreba zúfať – rozvar k mäsu, či výživa pre deti bude mať tiež obrovský úspech.

broskyne-oloupane

Vyskúšajte ďalšie svieže produkty z broskýň

  • broskyňový džem
  • broskyňový sirup
  • broskyňová výživa
  • broskyňové bowle
  • broskyňové musli
  • pikantná broskyňová omáčka k mäsu

Tip na fresh raňajky z kokosovej misky

Budha bowl k nám doputovala až z Havaja. A o čo vlastne ide? Ide o veľmi pestrú misku toho najlepšieho a zdravého, čo svojmu telu môžete dopriať. Skvele sa teda hodí na raňajky, pretože kedy inokedy, než ráno je potrebné dôkladne naštartovať organizmus?

Čo by v budhe bowl na sladko nemalo na raňajky chýbať?

  • obilniny, či pseudoobilniny (vločky, jačmeň, ovos…)
  • čerstvé ovocie
  • zavárané ovocie (nemusíte potom dodávať žiadnu zálievku, či sladenie)
  • bielkovina (tvaroh, cottage, čerstvý syr, jogurt)
  • mäta, medovka (jednoducho čokoľvek zelené pre potechu oka)
  • limetka či citrón kvôli sviežemu nádychu
  • orechy a semienka (chia sú základ)
  • jedlé kvety na ozdobu (mesiačik, fialky, púpavy, sedmokrásky)

A samozrejme nezabudnite budha bowl naservírovať do štýlovej misky z kokosu, ktorá exotický a „insta-friendly“ dojem len umocní!

broskyne-s-jogurtom

Broskyňový kompót uskladnený napríklad v peknej dóze s dreveným vekom môže poslúžiť aj ako originálny jedlý darček pre vašich najbližších. Doplniť ho môžete napríklad o drevený riad, alebo iné kuchynské náčinie, ktoré má štýlový nádych (čo napríklad kokosová miska, drevené príbory až z ďalekého Vietnamu alebo kuchynské potreby z exotického olivového dreva). Práve originálne darčeky zo srdca patria medzi tie najobľúbenejšie.