Ako na zaváranie broskýň
Plody broskýň sú úplne fantastické. Nie sú ani sladké ani kyslé, z 83% obsahujú vodu a tiež ľahko stráviteľný cukor. Voňajú po lete a deti ich úplne zbožňujú. Keď urobíte výborný broskyňový kompót, tak si leto môžete dopriať aj uprostred zimy. Osvedčený recept nájdete v našom dnešnom článku.
Obsah:
- Ako vyrobiť broskyňový kompót
- Zaváranie broskýň - tipy
- Ako využiť broskyne
- Svieže broskyňové raňajky
Ako vyrobiť broskyňový kompót
Broskyňový kompót má širokú škálu využitia a jeho výroba nie je náročná. Jedinú nevýhodu v broskyňovej sezóne vidím v tom, že broskyne dozrievajú v jeden čas a treba s nimi urýchlene pracovať. Na druhú stranu je to skvelý dôvod, prečo k sebe pozvať kamarátky a urobiť si malý dievčenský večierok.
Čo budeme potrebovať
- 3 kg broskýň
- 3 l vody
- 1 kg cukru
- drievka do zaváranín
- pomôcka na konzervovanie
- dózy s dreveným vekom
Postup
- K zaváraniu nám najlepšie poslúžia čerstvo odtrhnuté broskyne, takže ak túto možnosť máte, rozhodne ju využite. K broskyňovému kompótu sa najviac hodia zrelé, ale pevné a nijako poškodené broskyne, preto ich v najlepšom prípade opatrne češeme do košíka na ovocie.
- Broskyne umyjeme a na chvíľu ponoríme do vriacej vody.
- Následne ich vytiahneme, olúpeme šupku, rozpolíme a zbavíme sa kôstky (občas je pri pevných plodoch kôstku ťažké vytiahnuť a budete si musieť pomôcť ostrým dreveným nožom).
- Následne vložíme do riadne umytých a alkoholom vydezinfikovaných pohárov.
- V tejto fáze považujeme za absolútne zásadné použiť drievka do zavarenín. Drievka do zaváranín totiž udržia ovocie (a samozrejme aj zeleninu) naloženú v láku, znížite tak percento možnosti, že by sa vám kompót pokazil. Zároveň zamedzíte nevzhľadnému hnednutiu broskýň.
- Drievka stačí na 10 minút namočiť do studenej vody (kvôli ohybnosti) a následne dve drievka do kríža zaprieť o seba v pohári. Broskyne tak zaručene zostanú namočené v cukrovom rozvare.
- Teraz si uvaríme nálev. Jednoducho povaríme cukor s vodou a pridáme pomôcku na konzervovanie (nemusí byť).
- Pomocou šufánky (naberačky) nalievame nálev na broskyne a starostlivo pohár uzatvoríme. Pokiaľ použijete dózu s klipom, tak máte ušetrenú prácu. V prípade skrutkovacích viečok si musíte dať veľký pozor na poriadne utiahnutie, aby baktérie nemali šancu.
- Uzavreté poháre vložíme do vriacej vody a zavárame približne 10 minút tesne pod bodom varu.
- Nezabúdajme vkladať horúce poháre na drevenú doštičku, aby sme zamedzili nepekným kruhom, ktoré môžu vzniknúť na linke.
Osvedčené tipy na zaváranie broskýň
- Používame pevné a tvrdé broskyne a zbierame ich napríklad do prúteného košíka, aby sa nepotĺkli a pri zaváraní boli celistvé.
- Pri zaváraní a následnom vkladaní do drevenej dózy dbáme na to, aby boli broskyne plne ponorené, z vlastnej skúsenosti môžeme odporučiť nakladacie drievka.
- Alkohol, alkohol a zase alkohol – využitie má najmä v dezinfekcii pohárov, ale napríklad môžete pár kvapiek pridať aj na povrch nálevu, zabránite tak tvorbe baktérií.
- Vyskúšajte netradičné ochutené zavárané broskyne. Pomocou lisu na citrusy vytlačte šťavu z citróna a pridajte spolu s ďalším korením k nálevu. Vrelo odporúčame napríklad škoricu, ktorú ale používajte celú, prípadne ju v mlynčeku na korenie rozdrvte kvôli výraznejšej vôni.
- Keď natrafíme na mäkšie broskyne, netreba zúfať – rozvar k mäsu, či výživa pre deti bude mať tiež obrovský úspech.
Vyskúšajte ďalšie svieže produkty z broskýň
- broskyňový džem
- broskyňový sirup
- broskyňová výživa
- broskyňové bowle
- broskyňové musli
- pikantná broskyňová omáčka k mäsu
Tip na fresh raňajky z kokosovej misky
Budha bowl k nám doputovala až z Havaja. A o čo vlastne ide? Ide o veľmi pestrú misku toho najlepšieho a zdravého, čo svojmu telu môžete dopriať. Skvele sa teda hodí na raňajky, pretože kedy inokedy, než ráno je potrebné dôkladne naštartovať organizmus?
Čo by v budhe bowl na sladko nemalo na raňajky chýbať?
- obilniny, či pseudoobilniny (vločky, jačmeň, ovos…)
- čerstvé ovocie
- zavárané ovocie (nemusíte potom dodávať žiadnu zálievku, či sladenie)
- bielkovina (tvaroh, cottage, čerstvý syr, jogurt)
- mäta, medovka (jednoducho čokoľvek zelené pre potechu oka)
- limetka či citrón kvôli sviežemu nádychu
- orechy a semienka (chia sú základ)
- jedlé kvety na ozdobu (mesiačik, fialky, púpavy, sedmokrásky)
A samozrejme nezabudnite budha bowl naservírovať do štýlovej misky z kokosu, ktorá exotický a „insta-friendly“ dojem len umocní!
Broskyňový kompót uskladnený napríklad v peknej dóze s dreveným vekom môže poslúžiť aj ako originálny jedlý darček pre vašich najbližších. Doplniť ho môžete napríklad o drevený riad, alebo iné kuchynské náčinie, ktoré má štýlový nádych (čo napríklad kokosová miska, drevené príbory až z ďalekého Vietnamu alebo kuchynské potreby z exotického olivového dreva). Práve originálne darčeky zo srdca patria medzi tie najobľúbenejšie.