Lifestyle, Strana 9

Domáce wellness a maderoterapia

Domáce wellness a maderoterapia

masaz-noh

S ručným masážnym strojčekom si môžete dopriať svoje malé súkromné ​​kúpele každý deň a to v pohodlí domova. Masáž nie je len účinným bojovníkom proti fyzickým problémom, ale aj pôsobivým liekom na zimné depresie, či jarnú únavu. Na nič nečakajte a poďte sa rozmaznať v súkromnom domácom spa.

Súkromné wellness v pohodlí domova

Domáci relaxačný rituál je v našom podaní úplná hračka, obzvlášť ak si vezmete na pomoc drevených pomocníkov na rozmaznávanie.

  1. Urobte si doma harmonickú atmosféru. Obklopte sa všetkým čo máte radi, zapáľte sviečku a pustite si relaxačnú hudbu.
  2. Pred masážou dostatočne a vo väčšom množstve pite a doprajte si len malú ľahkú desiatu.
  3. Zvoľte vhodnú kozmetiku, ktorá je vám vo všetkých ohľadoch príjemná.
  4. Pre masáž vždy vyberte takú miestnosť, ktorá je vám najpríjemnejšia. Izbu tlmene osvetlite a nezabúdajte napríklad na vhodné dekorácie.
  5. Nezabúdajte na starostlivosť o nohy. Samotná jóga, ale aj čínska medicína venuje nohám veľkú časť svojej pozornosti. Na chodidlách sa totiž nachádza množstvo reflexných bodov, ktoré sú následne spojené s ďalšími orgánmi. Vo vašom súkromnom „masážnom salóne“ teda nesmie chýbať masážny strojček na nohy, či najrôznejšie loptičky na precvičovanie chodidlových svalov.
  6. Všetky výrobky z dreva, ktoré na masáž potrebujete nájdete na našom e-shope. Stačí si len vybrať!
  7. Nie je nič neobvyklé si dnes zaobstarať do bytu domácu saunu. Jej vplyv na ľudský organizmus je viac než pozitívny. V našom sortimente tiež nájdete drevené výrobky vhodné na saunovanie, napríklad vedrá.

masazny-valcek   masazne-valceky   masirovanie-noh

Ako na spa v domácom prostredí

Na to, aby sme dokázali urobiť kvalitnú masáž, nepotrebujeme extra vzdelanie, ale pár pravidiel predsa len spomenieme. Masírovať potom môžeme ako skutočný profesionáli.

Čo budeme potrebovať

  • Najrôznejšie drevené výrobky vhodné na masáž. Na trhu existuje množstvo masážnych valčekov, masážnych strojčekov na chrbát a mnohých ďalších pomôcok, ktoré vám masírovanie značne uľahčia.
  • Malý uterák, osuška a prosteradlo z bavlny, či iného prírodného materiálu.
  • Kozmetika určená na masáže – tlak potom nebude nepríjemný, naopak sa zážitok z masírovania ešte viac prehĺbi.
  • Ležadlo, prípadne karimatka, kde sa vám bude dobre relaxovať.

Postup

  1. V miestnosti, kde chcete relaxovať udržujte väčšie teplo, ako v ostatných miestnostiach. Pokiaľ je masírovanému človeku zima, tak sa svaly neuvoľnia tak, ako by mali.
  2. Najskôr si medzi dlaňami dobre rozohrejeme masážny olejček, ktorý následne nanesieme na miesto, ktoré chceme masírovať.
  3. Vyberieme si drevené masážne pomôcky, ktoré nám masáž uľahčia.
  4. Platí zásada, že vždy masírujeme svaly a nie kosti. Vyhýbame sa preto oblasti chrbtice, rebier a ani masážnym strojčekom neprechádzame po hranách lopatiek.
  5. Spodnú časť tela dobre prehnetieme krúživými pohybmi.
  6. Chrbát masírujeme pozdĺž chrbtice a to vždy zdola nahor, kedy obzvlášť tuhým miestam venujeme viac pozornosti.
  7. Masáž ukončíme jemným kĺzavým pohybom rúk do stratena.

Poznáte maderoterapiu?

Jedná sa o čoraz populárnejšiu masáž drevenými nástrojmi. Zahŕňa rad dynamických hmatov, ktoré sa vykonávajú špeciálnymi masážnymi strojčekmi a drevenými masážnymi valčekmi najrôznejších tvarov a veľkostí. Terapia drevenými nástrojmi slúži na zmiernenie celulitídy, stimuláciu lymfatického systému aj detoxikáciu organizmu. Korene maderoterapie siahajú dávno do našej minulosti a pochádzajú z exotickej Kolumbie. Tu sa, podobne ako aj v iných krajinách, drevo používa najmä na liečebné a terapeutické účely.

masazne-nastroje

Prečo je masáž prospešná?

  • Pomáha zvýšiť obeh krvi aj lymfatického systému.
  • Pôsobí na telo relaxačne a antistresovo, vďaka čomu zlepšuje psychické zdravie.
  • Masážny valček na chrbát regeneruje telo po zranení či iných zdravotných komplikáciách.
  • Účinne bojuje proti celulitíde. Najlepšie výsledky dosahuje práve vyššie spomínaná maderoterapia.
  • Podporuje imunitu a vyplavuje toxíny z nášho tela.
  • Znižuje hladinu stresových hormónov (adrenalínu a kortizolu) a taktiež zvyšuje dopamín a serotonín a tým navodzuje pocity šťastia a ľahkosti.
  • Masážny valček na chrbát napomáha parasympatickému nervovému systému.
  • Vo výraznom množstve sa vyplavuje aj oxytocín, vďaka ktorému sa nám môže chcieť plakať. Terapeuti odporúčajú sa emóciám nevyhýbať.

Po masáži potešte svoje telo kúpeľom

Každý dobrý masér vám povie základné informácie, ako sa na masáž pripraviť a ako pristupovať k svojmu telu aj po nej. Z tých najzákladnejšich pravidiel sme už spomínali dostatočný pitný režim, ľahké pokrmy v deň masáže a v neposlednom rade odporúčame príjemný kúpeľ v teplej (nie horúcej) vani. Tá pomôže najmä pri bolesti a pokiaľ navyše pridáme epsomskú soľ, tak aj samotný kúpeľ dokáže zázraky. Masážny valček ale nie je jediný, čím si môžeme urobiť radosť. Odporúčame pokojnú hudbu, vonné sviečky a stolík do vane, na ktorý si môžete odložiť napríklad dobré víno, či obľúbenú knižku, a dostatočne odpočívať.

policka-do-vany

Potrebujete rýchlu pomoc pri únave napríklad v práci? Majte po ruke masážny valček na nohy, ktorý nezaberie veľa miesta a pri sedení pri počítači vám hravo uľaví od stresu, bolesti chrbta a dopraje príjemné pocity. Drevené masážne valčeky na nohy zakúpite hneď v niekoľkých prevedeniach a môžete ich využiť aj pri práci a teda vás neokradnú o drahocenný čas. Stačí ich mať schované pod pracovným stolom. Pinujte s nami!

Poďte s nami na bylinky

Poďte s nami na bylinky

kosik-kvietky

Slnko pomaly nadobúda na sile a marec je ideálnym časom na zber liečivých bylín, ktoré majú práve v skorom predjarí tú najväčšiu moc. Vezmite preto prútený košík a vydajte sa s nami na poznávaciu bylinkovú púť po našich lesoch. Okrem pestrého prehľadu našich skorých jarných rastlín v článku nájdete aj recept krásy – bylinné sérum na pleť so silou našich stromov.

Prečo zbierať na jar byliny

Rastliny z luhov a hájov na jar rozhodne nesmú chýbať ako v našom jedálničku, tak aj v kozmetike. Vedeli ste napríklad, že listy alchemilky obsahujú viac vitamínu C ako pomaranč?

Ako bojovať proti jarnej únave pomocou byliniek? Jarný detox v 5 jednoduchých krokoch!

  1. Pridajte divoké bylinky do každého jedla. Zeleninovú polievku ozvláštnite kvetmi sedmokrások, do špenátu pridajte žihľavy, alebo ochutnajte krehkú a sladkú hviezdicu prostrednú.
  2. Pripravte si pesto z medvedieho cesnaku. Využijete ho na špagety aj na hriankovú zmes.
  3. Zájdite si cez víkend na záhradu, alebo na prechádzku do lesa a uvarte si čaj z čerstvo nazbieraných byliniek. Nebudete ľutovať!
  4. Pripravte liečivé sirupy, ktoré v čase neduhu skvele zúžitkujete. Z tých najobľúbenejších skorých jarných najlepšie chutí púpavový „med“, nádherne vonia fialkový sirup so sedmokráskami a na kašeľ pomôže skorocelový zázrak.
  5. Pomocou byliniek sa o seba môžete starať aj zvonka – vyrobiť si môžete pleťové krémy, kvetové vody aj bylinné séra. Výsledok očarí cenou, účinkom aj neprekonateľnou vôňou.

pupava   jarne-kvietky   kamilky

Aké rastliny v predjarí a na jar zbierať

Príroda nám jasne dáva najavo, čo by sme v danom období mali jesť. Taká jar je špecifická a má aj svoje pravidelné neduhy, ktoré nás môžu potrápiť, ale presne v danom období rastú byliny, ktoré nám so zdravotnými problémami môžu pomôcť.

Ako správne zbierať bylinky

  1. Byliny nikdy nezbierame do mikroténových vrecúšok! Na pomoc si radšej vezmeme prútený košík, drevenú misku, či ratanovú ošatku.
  2. Na zber chodíme ráno/dopoludnia, za slnečného počasia, kedy sú už byliny rozvinuté.
  3. Netrháme rastliny za dažďa, prípadne tesne po ňom. Vlhké byliny sa horšie spracovávajú, majú tendencie uhnívať, nehovoriac o tom, že dážď môže zmyť niektoré účinné látky, ktoré sa nachádzajú napríklad v peľu.
  4. Kvety vždy zbierame za plného slnečného svitu (najlepšie na poludnie) do ošatky, či inej nádoby z prírodného materiálu s väčším priemerom (v prútenom koši sa môžu pokrčiť).
  5. V prípade, že chceme niektoré liečivky sušiť, zameriame sa na správne sušenie a uchovávanie byliniek.

susenie-kvetov

A aké byliny zbierať skoro na jar?

Žihľava dvojdomá

Má močopudné a protizápalové účinky. Pýši sa veľmi dobrým vplyvom na pečeň, slezinu a žlčník. Obzvlášť po zime potrebujú tieto orgány výrazne odľahčiť, takže sa odporúčajú piť žihľavové čaje a najrôznejšie odvary. Zbierame do košíka z prútia.

Sedmokráska obyčajná

Patrí medzi antioxidanty a pre svoje miernejšie liečivé účinky sa pridáva k bylinným zmesiam. Výborne sa hodí na vonkajšie účely a výrobu bio kozmetiky. Čerstvé sa uplatňujú najmä v šalátoch či ako ozdoba na nátierky a podporujú tak prirodzenú obranyschopnosť organizmu. My sme sedmokráskami ozvláštnili napríklad machové cupcakes.

Zádušník brečtanovitý

Zádušník má hojivé a protizápalové účinky a výrazne podporuje trávenie. Opäť by sme mohli povedať, že nám príroda sama hovorí, čo máme v danom období jesť. Pozitívne totiž pôsobí na žlčník a pečeň, ktoré potrebujú po zime najviac posilniť a zregenerovať.

Potočnica lekárska

Potočnica má vedecky dokázané účinky pri zápaloch horných dýchacích ciest a urologických i pľúcnych problémoch. Oboje je na jar pomerne častým ochorením.

Pažítka

Pažítka obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamín C, vitamín B2 ale aj množstvo minerálov – napr. vápnik, sodík, železo a fosfor. Podporuje dobré trávenie, pýši sa protizápalovými účinkami a chráni proti plesniam. Pažítka je navyše veľmi jednoduchá na pestovanie a v čase kvetu skrášli aj okolitý priestor. Zasaďte si ju do dreveného kvetináča a doplňte o ceduľky na bylinky – stane sa vďačnou dekoráciou.

Hviezdica prostredná

Dávnejšie sa našimi predkami hojne využívala ako zelenina. Aktivuje funkciu žlčníka a pečene a podporuje vylučovanie žalúdočných štiav. V jarnom jedálničku by teda nemala chýbať, svojou sladkastou chuťou pripomína mladú kukuricu.

Podbeľ liečivý

Pomáha pri prechladnutí, nádche aj kašli a všeobecne pri ochorení horných dýchacích ciest. Zbierame iba kvety a nechávame voľne sušiť napríklad v prútenej ošatke (príp. mise z ratanu, či na drevenom tanieri).

Mladé výhonky ihličnatých stromov a listy listnatých stromov

V zbere sa nemusíme orientovať len na bylinky, ale ohromné ​​množstvo liečivých vlastností nájdeme aj v stromoch, ktoré obsahujú mimoriadne hodnotné látky. Ostatne veda zaoberajúca sa účinkami mladých púčikov stromov sa nazýva gemmoterapia a má skvelé výsledky. Listy aj smrekové výhonky zbierame do košíka.

Pľúcnik lekársky

Pľúcnik nie je len nenáročnou a peknou trvalkou skrášľujúcou vašu jarnú skalku či drevený kvetináč na balkóne, ale aj neprekonateľnou liečivkou. Ako už sám názov napovedá, bylinu oceníte vo chvíli, keď vás trápi kašeľ aj zápaly dolných dýchacích ciest.

Fialka voňavá

Pre svoju krásnu vôňu má uplatnenie v kozmetike, ale aj cukrárskom priemysle. Známa je ale aj vďaka svojim tíšiacim schopnostiam, dezinfekčným účinkom a taktiež obsahuje dôležitú kyselinu salicylovú, čo je účinná látka acylpyrínu. Ak máte na balkóne vytvorené bylinkové kráľovstvo, môžete drevený stojan na bylinky oživiť touto nenáročnou trvalkou.

Medvedí cesnak

Obľúbený a veľmi chutný medvedí cesnak nesmie v našom výbere chýbať. Podobne ako pažítka je zdrojom hneď niekoľkých vitamínov a zdraviu prospešných látok. Rovnako sa dá skvele pestovať v drevenom kvetináči na bylinky na akomkoľvek balkóne. Vďaka bohatej zelenej farbe vnesie do bývania jarnú atmosféru, na pestovanie je nenáročný a ešte si pochutnáte. Čo viac si priať!

vyroba-vonneho-oleja   susene-kvietky

BIO kozmetika vyrobená svojpomocne

Pri práci s bylinkami myslíme na to, ako čo najviac zachovať arómu a účinky rastliny, preto pri spracovaní striktne používame drevený riad, drevené dosky, misky a mnohé ďalšie výrobky z dreva.

Bylinné sérum na pleť – sila stromu

Čo budeme potrebovať

  • List jaseňa
  • List orecha
  • Zádušník brečtanovitý
  • Sedmokrásky
  • Skorocel
  • Drevený mažiar
  • Koreničky, prípadne iné dózy / fľaštičky na už hotové sérum
  • Sekáčik na bylinky
  • Rastlinný olej (najlepšie kombinácia viacerých olejov)
  • V prípade záujmu aj kozmetické doplnky – vitamín E, C, koenzým Q10

vonny-olej

Postup

  1. Najprv dobre umyjeme (najlepšie rovno vyvaríme) veľký zavárací pohár. Odporúčame poháre s klipom, s ktorými sa dobre manipuluje.
  2. Všetky nazbierané bylinky pomocou sekáčika na bylinky alebo dreveného mažiara rozdrvíme / nasekáme a vložíme do dobre umytého pohára.
  3. Teraz bylinky zalejeme kvalitným olejom, či ich kombináciou. V tomto bode výber oleja ponecháme čisto iba na vás. Záleží najmä na tom, akú pleť máte – slivkový olej sa hodí pre staršiu pleť, mandľový olej pleť rozjasňuje, marhuľový olej zvláčňuje a hodí sa na mladú pleť so sklonom k ​​akné, pupalkový olej poteší veľmi citlivú pleť.
  4. Odporúčame kombináciu viacerých olejov – napríklad kvalitného slnečnicového oleja (ten je univerzálny) spolu s olivovým (obsahuje mierny UV faktor) a rozjasňujúcim mandľovým, či iným špeciálnym olejom vhodným pre vašu pleť.
  5. Pohár pol hodiny zahrievame vo vodnom kúpeli. V tomto bode sme veľmi opatrní a rozhodne nevaríme!
  6. Teraz pohár dobre zaviečkujeme a necháme minimálne týždeň macerovať v izbovej teplote. Pozor – poháre by sa nemali nachádzať na priamom slnečnom svetle.
  7. Po týždni olejček cez plátno precedíme do vhodnej fľaštičky, či koreničky.
  8. Pridať môžeme aj vitamín C, E, alebo koenzým Q10, ktoré sa predávajú v špecializovaných e-shopoch. U vitamínu C pozor – tento olej by mal byť používaný iba na noc, pretože pre pleť nie je vhodná jeho reakcia so slnečným žiarením. Preto sa vitamín C používa najmä na nočné krémy a séra.

bylinny-olej   vyroba-vonneho-oleja

Drevené hrantíky na bylinky využijete po celý rok

Na jar sa nemusíme spoliehať len na bylinky nájdené v lesoch a na lúkach. Svoju dávku dôležitých vitamínov si ľahko vypestujete aj na balkóne. Drevené hrantíky na balkóny hravo postačia na základné bylinky, ktoré môžeme v kuchyni bez obmedzenia využívať. A aby bol výsledok ešte viac konzistentný, tak nezabúdame na ceduľky k bylinkám. Ďalšou výhodou menoviek na bylinky je aj to, že vďaka nim budú rastlinky lepšie rozpoznateľné pre deti. Pomocníci na záhradníčenie aj na prípravu pokrmov sa predsa hodia vždy!

kvetinac-na-bylinky

So svojimi domácimi výtvormi sa nám môžete pochváliť na našom Instagrame, Facebooku či Tik Toku. Na našom Pintereste zase nájdete ďalšie tipy na domáce výrobky, prácu s drevom aj tvorenie krásnych drevených dekorácií.

Drevená váza z náramkov a korálikov: DIY

Drevená váza z náramkov a korálikov: DIY

drevena-diy-vaza

V dnešnom článku vám ponúkame návod na drevenú dekoráciu do bytu, ktorá zaujme každého prichádzajúceho. Vďaka minimalistickému dizajnu ju zúročíte v boho, vintage, modernom aj škandinávskom interiéri. S blížiacim sa Medzinárodným dňom žien z vázy tiež hravo vykúzlite originálny darček. Inšpirujte sa a vyskúšajte niečo, čo je momentálne trendy.

DIY drevená váza ľahko a rýchlo

Využite maximálnu krásu dreva a vytvorte drevenú dekoráciu, ktorá bude nenásilnou dominantou každého interiéru. Z drevených gulí a náramkov nevytvoríte len jedinečné vázy, ale napríklad aj svadobné dekorácie na stôl, prípadne svietniky z dreva. Hotovo budete mať navyše do 5 minút.

Dajte nám vedieť, ako sa vám darilo na našom Instagrame, stačí nás označiť hashtagom #cistedrevo_cz. Vaše krásne výtvory, ktoré nám hrdo ukazujete a posielate, slúžia ako inšpiračný zdroj pre mnohých ďalších tvorivých jedincov.

Čo budeme potrebovať:

diy-vaza   postup-vaza   drevena-vaza-diy

Postup

  1. Vezmeme si drevené korálky v rovnakej veľkosti. Budeme potrebovať celkom 27 kusov.
  2. Pomocou tavnej pištole k sebe spojíme tri korálky tak, aby dierky vždy smerovali nahor rovnakým smerom.
  3. Týmto spôsobom si vytvoríme tri podstavy zlepených navliekacích korálikov, ktoré k sebe pripevníme taviacou pištoľou.
  4. Nesmieme zabúdať, že dierky musia byť vždy na jednej strane tak, aby sa do nich dali následne aplikovať sušené kvety, či iné prírodné dekorácie. (Podobne postupujeme aj v prípade využitia našich šperkov z dreva – náramkov.)
  5. Tieto drevené vázy skvele poslúžia aj ako dekorácia na jedálenský stôl, svadobné dekorácie pre svadbu v boho štýle a pokiaľ do váz zakomponujete jarné kvety, či bahniatka, tak sa môžete pýšiť štýlovou veľkonočnou dekoráciou.

Čo je škandinávsky štýl

Severský štýl sa vyznačuje svetlými farbami, drevom, jednoduchosťou, čistými líniami a minimalizmom. Útulnosť interiéru dopĺňajú vkusné rastliny, dekorácie z dreva a textilné materiály. Niet divu, že si našiel toľko fanúšikov naprieč celým svetom.

Ako na Scandi štýl v 7 jednoduchých krokoch

Chcete ísť s dobou, ale neviete, ako začať, aby ste dosiahli autentický severský štýl? Držte sa nasledujúcich 7 krokov a pôjde to ľahko. Čítajte až do konca, nájdete tu tipy na dekorácie z dreva, ktoré ľahko vyrobíte svojpomocne. Okrem škandinávskeho nádychu vás určite zaujme výsledná bezkonkurenčná cena!

  1. Minimalistický drevený nábytok očarí jednoduchým dizajnom s výraznou estetickou hodnotou. Čím jednoduchší, tým viac severský!
  2. Prirodzené aktívne svetlo nie je v každom byte samozrejmosťou. Pokiaľ vám v byte chýba, venujte pozornosť vhodnému osvetleniu, ale aj aplikácii zrkadiel najlepšie proti oknám v miestnosti.
  3. Najviac práce budete mať s farebnou zladenosťou. Škandinávsky interiér vyznáva jemné púdrové farby, ktoré vytvárajú harmonickú a hrejivú náladu. Vďaka tlmeným farbám sa dá tiež občas odviazať a votknúť bývaniu nejaký farebnejší prvok bez toho, aby interiér akokoľvek rozhodil.
  4. Čisté línie pôsobia na ľudskú myseľ pozitívne.
  5. Funkčnosť inšpirovaná učením Feng Shui dáva do popredia rozvrhnutie bytu podľa vopred daného plánu. Hlavnú úlohu tu zohráva praktickosť, ktorá vám bývanie značne uľahčí.
  6. Doplnky majú v scandi štýle svojbytné miesto. Nezahlcujme sa ale zbytočnosťami, dajme prednosť prírodninám, sušeným kvetom a dreveným výrobkom všetkých možných tvarov a veľkostí.
  7. Masívny nábytok je preceňovaný. Dajte prednosť policovým systémom, vzdušnému nábytku z debničiek a teplo domova doplňte o vhodné textílie. Police sú navyše krásnym spojením funkčného prvku s tým estetickým. Ozdobte si múr dekoráciami na poličku, previsnutými kvetmi i debničkami na všetko potrebné.

dreveny-klat   drevene-svietniky

Originálny darček v low-cost prevedení

Podobne ladené DIY drevené výrobky skvele poslúžia ako originálny darček. Oslnia nielen osobnou hodnotou a štýlovým dizajnom, ale aj nenahraditeľnou cenou. Blíži sa MDŽ aj Deň matiek, tak prečo ženu vo vašom okolí neokúzliť vázou na kvety, v ktorej sa snúbi ľahkosť, nevšedný vzhľad aj moderný boho štýl?

sviecka-diy   olivovy-olej-diy   susienky-korenene

Chcete tipy na ďalšie ľahké DIY výrobky? Sledujte naše sociálne siete, kde nájdete zaujímavú inšpiráciu na drobné, ale originálne darčeky, ktoré v žiadnom obchode nenájdete. Skúšali sme vyrábať napríklad sviečku v kokosovej miskediy veniec z korálikov, ale aj vaječný likér, či ochutený olivový olej. Vyskúšate niečo?

Od Popolcovej stredy po Zelený štvrtok

Od Popolcovej stredy po Zelený štvrtok

farebne-drevene-vajickapl

Veľká noc dodnes patrí k sviatkom, pri ktorých sa výrazne dodržiavajú krajové tradície a zvyky. Väčšina zvykov má symbolický význam, ktorý vychádza nielen z kresťanských obyčajov, ale aj tradícií pochádzajúcich z pohanských osláv jari. Poďme sa spoločne pozrieť na jednotlivé dni Veľkej noci a pripomeňme si tie najzákladnejšie obyčaje.

Prečo a kedy sa drží pôst alebo sprievodca tradičnou Veľkou nocou

Prípravy na Veľkú noc začínajú už 40 dní pred samotným Veľkonočným pondelkom, kedy sa veľa ľudí postí. Je ale veľmi dôležité chápať pôst v jeho samotnej podstate. Pôst totiž nie je len o obmedzení jedla, ale aj o uprednostnení potrieb iného človeka. Ľudia konajú dobré skutky, premýšľajú nad svojou ekologickou stopou a venujú sa rozjímaniu. Nehovoriac o výrazných zdravotných výhodách.

Veľká noc 2023 deň po dni

Popolcová streda (22. februára 2023)

Popolcová streda je prvým dňom práve začínajúcej Veľkej noci a tiež prvým dňom pôstu.

Líščia nedeľa (26. februára 2023)

Pôstne nedeľe majú väčšinou názvy odkazujúce na to, čo sa daný deň konzumuje, alebo robí. Na líščiu nedeľu mamičky napiekli praclíky v rôznych tvaroch a vešali ich vonku na vetvičky. Deti potom poslali hľadať niečo, čo im líšky vonku zanechali. Pôvod tohto zvyku nie je stopercentne známy.

Pražná nedeľa (5. marca 2023)

Má názov odvodený od klasického pokrmu, ktorý sa tento deň tradične pripravoval. V drevenej miske sa nechal naklíčiť hrach, ktorý sa následne osmažil. Drevené misky mali do obilia vniesť kúsok sily stromu.

Kýchavá/kýchavičná nedeľa (12. marca 2023)

Korene môžeme nájsť už v ranom stredoveku, keď vo veľkom vyčíňal mor a cholera. Choroby sa prejavovali hlasným kýchaním a v tento deň bolo bežné viesť bohoslužbu venovanú práve chorým.

Družobná nedeľa (19. marca 2023)

Spája sa so zvykom, keď dievčatá dávali najavo priazeň chlapcom. Pekli sa sviatočné koláče tradične podávané na doske.

Smrtná nedeľa (26. marca 2023)

Patrí zrejme k najznámejším dňom pôstu a je spojená s prastarým pohanským zvykom „Vynášanie Morany“. Tá tradične symbolizovala zimu, ktorá teraz odchádza a k moci sa dostáva bohyňa jari Vesna. Ľudia sa ale nelúčili len so zimou, ale symbolicky aj so všetkým zlým, čo ich za celý rok stretlo.

Kvetná nedeľa (2. apríla 2023)

Po kvetnej nedeli tradične nastával Svätý alebo Pašijový týždeň. V tento deň sa pozornosť upína k výzdobe domácnosti – chodilo sa na bahniatka, ktoré sa dávali napríklad do drevenej vázy a maľovali sa vajíčka. Medzi najtradičnejšie techniky patrí maľovanie voskom, farbenie v cibuli aj dúhová batika. Čo skúsite tento rok vy? Inšpirujte sa napríklad v našom článku, kde sme pomocou spájky vypaľovali vzory na drevené vajcia.

pruteny-jarny-veniec-diy   dreveny-zajac-veniec   pyrografia-vajicka

Modrý pondelok (3. apríla 2023)

Názov je odvodený od zdobenia kostolov modrým, či fialovým suknom. O tomto dni sa všeobecne traduje, že by sa nemalo pracovať. Je tomu ale práve naopak. Modrým pondelkom sa začína jarné upratovanie, ktorým ľudia pomyselne vyháňajú zimu zo všetkých kútov príbytku. Nebolo nezvyčajné využívať aj niektoré pohanské zvyklosti, ako zapaľovanie sviece a pod. Prečo si to nepripomenúť aj v dnešnej modernej dobe?

Šedivý utorok (4. apríla 2023)

Šedivý utorok sa stále nesie v duchu jarného upratovania. Gazdiné si mali nachystať metly a vymiesť pavučiny zo stavenia.

Škaredá streda (5. apríla 2023)

Na škaredú stredu si pripomíname zradcu Judáša Iškariotského, ktorý sa v tento deň údajne mračil. A samozrejme pokračuje veľké jarné upratovanie. Vymetali sa komíny, čo malo aj symbolický význam – vyháňali sa tak duchovia z domu.

Zelený štvrtok (6. apríla 2023)

Zelený štvrtok je piatym dňom Svätého týždňa, piekli sa sladké Judáše s medom a zabúdať by sa nemalo ani na prácu na záhrade. Rastliny zasadené v tento deň vraj nenapadnú žiadni škodcovia. Prípravy na Veľkú noc na Zelený štvrtok vrcholia a pohostiť rodinu by sme mali pokrmom zelenej farby. Odporúča sa špenát, žihľavová plnka, hrášok, či hrach. Môžete ale skúsiť aj niečo netradičné, napríklad machové cupcakes!

Veľký piatok (7. apríla 2023)

Na Veľký piatok chlapci obchádzali stavenia s rapkáčmi a nahrádzali tak zvonenie zvonov (tie v tento deň na žiadnom kostole zvoniť nebudete počuť). Voda má tiež v tento deň magickú moc. Mali by sme preto skočiť do potoka a otužiť sa. Podľa povestí sa otvára zem a odkrývajú poklady. Nie je od veci pripraviť pre deti napríklad honbu za pokladom. Nachystajte nejakú odmenu do košíka z prútia a dobre ju schovajte na záhrade.

Biela sobota (8. apríla 2023)

Vrcholia prípravy na Veľkonočnú nedeľu a pondelok. Bielili sa domy, piekol sa mazanec, ktorý sa následne servíroval do ošatky na pečivo a nechával na stole pre návštevy.

velka-noc-mazanec-judase

Boží hod veľkonočný (9. ​​apríla 2023)

Ľudia do kostola nosia v prútenom koši baránka, mazance, domáce maslo (to sa vtĺkalo do drevených foriem na maslo), aj najrôznejšie mäsové pokrmy. Pri drevenom stole sa schádzala aj širšia rodina pri tradičných pokrmoch, ktoré sa líšia kraj od kraja. Na stole nesmie tento deň chýbať upečený baránok, prípadne plnka so zelenými bylinkami a slávnostná polievka.

Veľkonočný pondelok (10. apríla 2023)

Za vrchol osláv sa považuje Veľkonočný pondelok, kedy sa tradične chodí s korbáčom spleteným z vŕbových prútikov. Mrknite na náš jednoduchý návod, ako upliesť korbáč.

Čo jesť v priebehu pôstu

Veľkonočný pôst má výrazné liturgické korene. Potrebu postiť sa ale mali aj oveľa staršie národy a pohania, ktorí cítili nutnosť odľahčiť jedálničku po zime, kde nebola núdza o mastné a ťažké pokrmy. S pôstom sa ale stretneme aj v mnohých iných učeniach, zaoberajúcich sa telom a mysľou. Obdobie po zime sa nazývalo predjarí a boli pre neho typické najrôznejšie rituály spojené s posilnením zdravia, tela i ducha. Nutriční špecialisti pôst vrelo odporúčajú a každoročne nájdete na jar množstvo rád, ako postupovať pri jarnej detoxikácii organizmu. Aj tá totiž vychádza zo starého učenia našich predkov.

Zamerať by sme sa mali predovšetkým na detoxikáciu pečene (tá údajne cez zimu dostáva najviac zabrať), čo urobíme najlepšie vynechaním mäsa, alkoholu, kofeínu, cukru, ale aj čierneho čaju. Naši predkovia si prevažne pochutnávali na naklíčenom obilí, pokrmoch zo strukovín a kyslej kapusty. Môžeme sa u nich inšpirovať.

kvasena-kapusta   pesto-medvedi-cesnak

Prútené výrobky k Veľkej noci skvele ladia

Prútené košíky sú odjakživa neoddeliteľnou súčasťou a symbolom Veľkej noci. Snúbi sa tu tradičná remeselná výroba, krása a pokora voči prírode. Vŕbový prútik je navyše predzvesť prichádzajúcej jari a začiatkom nového života. S košíkom z prútia sa chodí svätiť tzv. páska do kostola a malí koledníci si do neho ukladajú vykoledované vajíčka. My sme minulý rok navyše navštívili ľudového košikára, ktorý nám ukázal, ako upliesť košík z prútia. Pokúsite sa upliesť si ho sami?

pruteny-kosik-vyroba

V rade miest, dedín i mestysov je Veľká noc významnou spoločenskou a kultúrnou udalosťou spojenou práve s miestnymi obyčajmi. Nechýbajú jarné jarmoky, susedské zabíjačky a tradičné trhy, kde môžete podporiť lokálnych výrobcov a prezrieť si remeslo zblízka.
Ak hľadáte viac inšpirácie nielen jarného a veľkonočného charakteru, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží drevenou inšpiráciou.

Domáca pizza servírovaná na drevenej doske

Domáca pizza servírovaná na drevenej doske

domaca-pizza

Milujete taliansku kuchyňu? V našom článku vám prinášame jednoduchý recept na pizzu ako z Neapole, spolu s tipmi na výrobky z dreva, ktoré vám na výrobu aj servírovanie pizze nesmú chýbať.

Ako na domácu pizzu

Tá najchutnejšia pizza, akú si viete predstaviť, vám do domova vnesie kúsok pravého Talianska.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g hladkej múky
  • 150 ml vlažnej vody
  • lyžička soli
  • ½ lyžičky cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia (21 g)
  • lyžica olivového oleja

domaca-pizza-valcek   domaca-pizza-priprava   domaca-pizza-servirovanie

Postup

  1. Všetky suroviny dobre premiešame.
  2. Drevenou varechou všetko dôkladne miešame, pokiaľ sa jednotlivé suroviny nespoja. Spočiatku bude zmes trochu lepiť, hnetením ale postupne vznikne hladké a celistvé cesto.
  3. Necháme ho na teplom mieste zhruba 30 minút kysnúť. Vhodná teplota na kysnutie je 21°C a viac.
  4. Po vykysnutí cesto na drevenej doske dôkladne rozvaľkáme valčekom. Podľa potreby posypeme múkou. Uvedené množstvo by malo vyjsť na 2 okrúhle pizze.
  5. Teraz už môžeme pizzu ozdobiť. Objaví sa na vašej doske klasická Margarita, obľúbená Capricciosa alebo pikantná Pepperoni?
  6. Pečieme 8 minút v rúre zohriatej na maximum (250°C a viac).
  7. Podávame na doske na pizzu, ktorá vám pomôže nielen pizzu štýlovo naservírovať, ale aj nakrájať na rovnomerné diely. Praktické drážky uľahčujú rezanie a koliesko na krájanie má nepriľnavý povrch (na rozdiel od bežného noža), takže čisto oddelí jednotlivé diely bez toho, aby zdeformoval vaše majstrovské dielo.

Bez akých drevených výrobkov sa pri pečení a servírovaní nezaobídete

Kuchynský riad z dreva k vareniu a pečeniu neodmysliteľne patrí. Pizza je síce veľmi populárnym pokrmom, ale zároveň má svoju dlhoročnú históriu a postupy. Tradičné kuchynské potreby sú na jej prípravu nevyhnutnosťou už po stáročia.

A čo sa vám nielen na prípravu pizze bude hodiť

  • Valček na pizzu sa od klasického dreveného valčeka mierne líši, ale prípravu dokonale tvárneho cesta vám zaručene uľahčí. Vyskúšajte to!
  • Ako inak tradičnú pizzu podávať, než na štýlovej servírovacej doske? Drevená doska na pizzu vám uľahčí krájanie aj samotné servírovanie. A rozhodne sa nezaobídete ani bez krájača na pizzu. Žiadny nôž ho nenahradí.
  • Bez kuchynskej dosky na cesto si to v kuchyni ani nevieme predstaviť.
  • Drevený riad (taniere, príbory, vareška na miešanie cesta) majú úžasnú vlastnosť – neničia sa navzájom a ich trvanlivosť sa tak predlžuje. 
  • Drevené misky využijete na chutné dochucovanie všetkých možných pokrmov. 
  • V kuchyni dávame prednosť drevenej doske pre tou plastovou.

domaca-pizza-cesto   domaca-pizza-kynutie

História najobľúbenejšieho pokrmu na svete

Pizza jednoznačne patrí k najobľúbenejšiemu a najrozšírenejšiemu typu jedla, ktoré sa objavuje naprieč celou históriou a všetkými kontinentami. Prapôvod pizze však môžeme sledovať už do doby neolitu, kde sa pripravovala plnená pšeničná placka pečená na rovnom kameni. Podobný proces spracovania obilia zachovali záznamy aj u starovekých Egypťanov. Od nich pečené kysnuté cesto prekladané rôznymi ingredienciami prevzali Rimania a pizza sa tak dostala do Európy. Tu sa takmer okamžite stala obľúbeným pokrmom. Už v 17. storočí začali vznikať prvé pizzérie a začala sa písať moderná história pokrmu s doslova globálnou dominanciou v stravovacej sfére.

Príprava pizze aj po niekoľkých storočiach nepodlieha žiadnej modernizácii. Práve naopak, čím je príprava tradičnejšia, tým je pizza považovaná za chutnejšiu a lepšiu.

Čím to je, že klasická príprava a kuchynské potreby z dreva či doska na pizzu majú v kuchyni stále svoje pevné miesto už stovky rokov?

  1. Drevené výrobky  odolné a nerozbitné.
  2. Drevo má prirodzene antibakteriálne vlastnosti
  3. Každý správny pizza kuchár potvrdí, že za dva najdôležitejšie prvky pri príprave pizze sa považuje dokonalé cesto a drevo. Nielen to, ktorým sa zakuruje (v Taliansku sa často používa drevo listnatých stromov, neapolskí pizzari si zakladajú na vysokej výhrevnosti buku), ale aj to, ktoré sa na prípravu a servírovanie pizze používa.
  4. Niekedy sa uvádzajú aj liečivé vlastnosti niektorých drevín. Jelša údajne nabíja pozitívnou energiou, dub pôsobí protizápalovo a céder vraj harmonizuje celé telo. 
  5. K pizze sa drevo hodí najmä kvôli termoizolačným vlastnostiam. Napríklad poprední pekári uprednostňujú drevenú lopatu na vkladanie pizze do pece pred tou kovovou, ktorá sa rýchlo rozpáli. Pizza tak začne pracovať už na samotnej kovovej lopate a nedostane sa jej všetkých vlastností prichádzajúcich s pečením v tehlovej či šamotovej peci.
  6. Nie je možné nespomenúť estetické vlastnosti dreveného servírovacieho riadu.

podnos-biely

Sme pre vás na sociálnych sieťach – Facebooku, Instagrame, Pintereste aj Tik Toku, kde nájdete najrôznejšie vychytávky, výborné recepty a novinky zo sveta našich drevených výrobkov.

Nezabudnite nás sledovať a dať nám svoj like.

Romantický večer s dreveným servírovaním

Romantický večer s dreveným servírovaním

servirovanie-romantika

Blíži sa sv. Valentín, tradične považovaný za sviatok všetkých zamilovaných. Oslavuje sa prevažne vzájomným obdarovávaním originálnymi darčekmi, ale aj spoločne strávenými chvíľami – napríklad pri výbornom jedle. Prečo sa na stolovanie a servírovanie zamerať, sa dozviete v našom článku.

Láska prechádza žalúdkom

Príslovie, že láska prechádza žalúdkom ste už určite počuli, ale vedeli ste, že má aj vedecké opodstatnenie? Pri jedle sa zvyšuje hladina hneď niekoľkých hormónov, ktoré môžeme považovať za hormóny šťastia, lásky ale aj neresti (napr. serotonin a dopamin). Dobre naplnený žalúdok navodzuje podľa odborníkov pocity, ktoré sú porovnateľné s čerstvou zamilovanosťou. Pokiaľ ste teda stolovanie vo dvojici chceli v tento deň vypustiť, tak to rozhodne nerobte.

Romantická večera vo dvojici

Prinášame vám hneď niekoľko dôvodov, ktoré vás presvedčia, že by ste na romantickú večeru nemali zabúdať.

  1. Jedálenské stoly sú od pradávna stredobodom diania v domácnosti a vytvárajú medzi dvojicou pocit dôvery.
  2. Spoločné stolovanie podporuje lepšie fyzické aj duševné zdravie. Už spomínaná zvýšená tvorba hormónov šťastia podporuje našu myseľ a vďaka stolovaniu vo dvojici jeme pomalšie, čím podporujeme zdravé trávenie.
  3. Báječne sa hodí aj pre páry, ktoré spolu nie sú dlho. Je totiž vedecky dokázané, že pri jedle budeme oveľa uvoľnenejší a komunikácia viazne oveľa menej.
  4. Pokiaľ zvolíte vhodné servírovanie (niečo v štýle “naber si sám”), tak si môžete byť istí, že sa atmosféra ešte viac uvoľní. Využite napríklad drevené misky na jedlo, servírovaciu dosku s hlavným chodom, či okoreňte jedálenský stôl servírovacou táckou s čokoládovým dezertom (čokoláda je navyše veľmi účinné afrodiziakum).

servirovanie-pizza   servirovanie-ranajky

Zamerajte sa na servírovanie jedla

Nielen jedlom živý je človek! Povýšte stolovanie s milovanou osobou na úplne novú úroveň pomocou drevených výrobkov.

Prečo zvoliť drevený riad na servírovanie?

  • Jedná sa o vysoko dizajnovú záležitosť.
  • Drevo má prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
  • Pri kontakte jedla s výrobkami z dreva sa neničia žiadne živiny.
  • Pýši sa odolnosťou. Servírovacie taniere a servírovacie dosky z dreva sa neničia a tiež neničia ani samotné príbory.
  • Máte doma nešiku? Potom oceníte, že drevené výrobky sú nerozbitné.
  • Drevená miska, servírovací tanier aj drevená doska sa pýši termoizolačnými vlastnosťami. Aké praktické!

servirovanie-do-vany   servirovanie-pochutin   servirovanie-ranajok-do-postele

Výber najobľúbenejších drevených výrobkov vhodných na servírovanie

Na našom e-shope nájdete množstvo drevených kuchynských potrieb, ktoré sa na servírovanie skvele hodia. Prinášame vám zoznam tých historicky najobľúbenejších.

  • Servírovacie drevené dosky
  • Servírovacie tácky
  • Drevený etažér
  • Servírovacie misy a misky na jedlo
  • Servírovací stolík

servirovanie-v-posteli

A v neposlednom rade nesmieme zabúdať na dekorácie na jedálenský stôl, ktoré budú pomyselnou čerešničkou na torte. Zlaďte farby, venujte pozornosť prírodninám a postavte na stôl aromatickú sviečku. Máte náš e-shop radi a ste spokojní s našimi drevenými výrobkami? Dajte nám prosím svoj hlas v súťaži ShopRoku 2022.

5 tipov na valentinské dekorácie

5 tipov na valentinské dekorácie

valentinsky-veniec

Zimná výzdoba už vás nebaví a do tej jarnej je ďaleko? Prichádza obdobie plné zamilovanosti – sv. Valentín. Vneste do domácnosti nádych romantiky a nových pozitívnych farieb, ktoré povzbudia myseľ. V dnešnom článku nájdete 5 tipov na valentínske dekorácie, ktoré si hravo dokážete vyrobiť aj sami.

Inšpirácia na Valentinskú výzdobu

Čo je pre Valentinskú výzdobu typické?

  • Výrobu zvládne doma úplne každý, do tvorenia sa nebojme začleniť aj deti.
  • Nová škála a kombinácia farieb vašej domácej výzdoby vnesie do príbytku príjemnú atmosféru.
  • Čerstvé kvety sú istou predzvesťou ustupujúceho zimného obdobia.
  • Červená farba podnecuje aktivitu aj vášeň a úspešne odoláva únave.
  • A tie najštýlovejšie dekorácie? Srdiečka všade, kam sa pozrieš! Zvoliť môžeme papierové, ale pokojne aj drevené srdiečka, ktoré sa hodia kamkoľvek.

Valentínske dekorácie ľahko vyrobíte doma sami

Poďme sa spoločne pozrieť na 5 najobľúbenejších valentinských dekorácií.

Valentinský veniec – srdce z prútia

Dajte zbohom zimnému venci a podľahnite trendu prútených sŕdc, ktoré vyzerajú štýlovo a vnesú do domu kúsok niečoho nového. Vojvodiť bude samozrejme červená farba (napríklad vo forme bobúľ) a prírodné materiály ako je prútie, vetvičky, či drevo. Veľké prútené srdce je samo o sebe unikátnou dekoráciou, ktorú stačí doplniť len o pár drobností a výsledok vás milo prekvapí. Prútené srdce sme síce vyrábať neskúšali, ale prútený veniec v jarnom duchu áno. Postup bude veľmi podobný. Mrknite na video.

Nástenné dekorácie

Stenu ozdobia nielen najrôznejšie dekorácie v tvare srdiečka, ale aj autentický drevený veniec. My sme si jeden taký vyrobili. Skúste to tiež!

Čo budeme potrebovať

  • okrúhly výrez z preglejky
  • akrylové farby so štetcom / prípadne akrylový sprej v bielej farbe
  • lepiacu pásku
  • nalepovaciu abecedu
  • mašľu

vyroba-valentinskeho-venca   sablony-na-preglejku   valentinsky-veniec-s-maslou

Postup

  1. Pomocou lepiacej pásky vytvoríme na výreze z preglejky pruh, ktorý chceme nafarbiť. 
  2. Akrylovým sprejom v bielej farbe miesto prestriekame (odporúčame minimálne dvojitú vrstvu)
  3. Po zaschnutí na veniec už môžeme aplikovať nápis podľa uváženia. Nalepovaciu abecedu nájdeme v papiernictve, či väčších marketoch s papierenským tovarom. Ak sa ale nebojíte výziev, tak nápis môžete vyrobiť aj sami. Stačiť vám budú akrylové farby, ktoré kúpite v každom papiernictve. Na trhu existuje tiež množstvo kaligrafických šablón s vhodnými ozdobnými fontami. 
  4. Teraz už stačí na veniec pripevniť drobné dekorácie (vetvičky, drevené srdiečko, či mašľu).

TIP NA ZÁVER: Použiť môžeme aj písmená z preglejky, ktoré nájdeme na ČistéDrevo.sk

Záplavy kvetov a drevené zápichy

Kedy inokedy, než na Valentína, si nechať domov zaplniť čerstvými kvetmi? Pokiaľ dávate prednosť rastlinám v kvetináči, tak nezabudnite na romantické zápichy ktoré dodajú drevenému kvetináči šmrnc.

Sviečky a štýlové svietniky

Nič nevyčarí romantickú atmosféru viac ako práve sviečky. Doplňte obľúbenú sviečku o drevený svietnik, ktorý môže hravo dominovať každej miestnosti u vás doma. Táto dekorácia je jednoduchá, efektívna a ozdobiť ju môžete presne podľa svojich predstáv.

Drevené dekorácie navodia píjemnú a útulnú atmosféru

Stále populárnejšia výzdoba v prírodnom duchu pokračuje. Drevené srdce, krémové odtiene, materiály ako je prútie či morská tráva v kombinácii s teplejšími farebnými odtieňmi vykúzli hrejivý interiér, kde pocítite teplo rodinného krbu. Nehovoriac o tom, že srdce z dreva je aj ideálnym produktom na obdarovanie niekoho, na kom vám záleží. Ako vyrezať drevené srdiečko sa dočítate u nás na blogu. Môžete to vyskúšať!

obrazky-zo-susenych-kvetov   macrame-anjelik   dreveny-klat-interierovy

Romantické bývanie vo vkusnom štýle

Nežná výzdoba domácnosti nadchne každú romantickú dušu aj milovníkov interiérového dizajnu! Pozornosť by sme mali venovať farebnej škále, ktorá sa od tej zimnej výrazne líši. Vojvodí samozrejme červená, ktorá má však hneď niekoľko odtieňov.

Ako zladiť červenú farbu?

  • Červená skvele vyzerá v kombinácii so zelenou, ale zimnému aranžmánu sa teraz chceme vyhnúť. Červená farba by mala byť dominantným prvkom, nie len doplňujúcim, preto vždy volíme jemné okolité farby. 
  • Klasická jasne červená ladí k bielej, béžovej, či krémovej farbe. Chybu neurobíme ani kombináciou jasne červenej s púdrovo ružovú, či nádychom lila.
  • Vínovo červenej pristanú všetky odtiene hnedej
  • Medzi najvášnivejšie kombinácie patrí červená s čiernou, s touto kombináciou však šetríme, pretože je skutočne výrazná a menšiemu prietoru by mohla uškodiť. 
  • Do rovnakeho farebného spektra ako červenú radíme aj modrú a žltú. Výrazne tak podporíme pozitívnu pôsobnosť farieb na naše telo i myseľ. 
  • Nikdy nešliapneme vedľa s kombináciou červenej farby a prírodného odtieňa drevených výrobkov.

Pripravte sa nielen na 14. februára štýlovo a vdýchnite vášmu príbytku lásku a romantiku, ktorej nie je nikdy dosť. Dekorácia s dreveným príznakom pozitívny náboj doma iba podporí. Viac inšpirácie na výzdobu domácnosti, drevené dekorácie a DIY postupy nájdete na našom Pintereste, tak nezabudnite pinovať s nami.

Silvestrovské servírovanie s vôňou dreva

Silvestrovské servírovanie s vôňou dreva

servirovanie-silvester

Silvester sa vo väčšine prípadov nesie v duchu priateľstva a pohostinnosti a samozrejme sa nezaobíde bez dobrého jedla. Aby vaše gurmánské špeciality ešte viac vynikli, zaslúžia si úctyhodné servírovanie – napríklad to v drevenom duchu. Inšpirujte sa!

Prečo pri servírovaní jedla používať drevo

Okrem praktických vlastností naši predkovia oceňovali mnohé ďalšie účinky dreva. Napríklad brezové drevo údajne skvele ničí baktérie aj vírusy, preto sa z neho vyrábali dózy na múku a cukor, alebo napríklad aj servírovací stolík. Vďaka cédru vydržia pokrmy dlhšie čerstvé. Niektoré druhy dreva sa používali na to, aby chuť a vôňu vyladili k dokonalosti (napríklad dubové sudy sú vhodné na dozrievanie nápojov aj na nakladanie pokrmov). Lipa sa pýši antiseptickými vlastnosťami, vyrábajú sa z nej preto servírovacie dosky a dózičky na uchovávanie korenia. Jelša zase nabíja stravníka pozitívnou energiou, preto sa odporúča najmä pre deti, ktoré nie sú práve horlivými jedákmi. Aby sa jedlo nepokazilo a mlieko neskyslo, používal sa na neho riad z borievky. Prospešné vlastnosti bylín potom dokonale uchová drevo osiky, odporúča sa teda používať na misky, ale aj nádoby na masti a v neposlednom rade aj na popíjanie liečivých čajov pri najrôznejších neduhoch a ochoreniach.

Čo ďalšieho vás na drevenom riade môže zaujať?

  • Drevo je prirodzene termoizolačné, udrží teda pokrmy dlhšie teplé.
  • Kuchynský riad, ako sú servírovacie taniere, príbory, poháre, ale aj drevené dosky či servírovacie tácky, sa skvele hodia na párty, kde čakáme väčší počet ľudí. Nemusíme sa potom o riad toľko báť. Drevený riad je pevný, odolný a nerozbije sa tak ľahko ako bežný porcelán alebo keramika.
  • Pokiaľ máte rovnako ako my radi farebnú zladenosť na všetkých frontoch, tak vrelo odporúčame práve drevený materiál.
  • Drevo má prirodzene antibakteriálne vlastnosti a pri styku s potravinami neničí žiadne vitamíny a živiny.

dreveny-etazer   servirovacia-dosticka   syrova-dosticka

Aké drevo sa na servírovania jedla najviac hodí?

Riad do kuchyne sa odjakživa vyrába najmä z dostupných drevín ako je buk, lipa, javor, smrek či jaseň. Všetky spomínané stromy sa vyznačujú pevným a odolným drevom, vhodným na výrobu kuchynského dreveného riadu. Pokiaľ ale dbáte na unikátny dizajn, tak sa môžete poobzerať po vzácnejších drevinách. Priznané letokruhy aj rustikálne praskliny drevenej doske alebo servírovacej tácke neskonale pristanú. Dávate prednosť exotike? Pre náročných máme riad ako je napríklad servírovacia doštička, miska, servírovací podnos, či doštička na syry z olivového dreva, ktoré celému stolovaniu dodá nádych luxusu.

Čo sa vám pri servírovaní môže hodiť?

  • Servírovacie misy poslúžia na najrôznejšie drobné chuťovky – napr. oriešky, sušené ovocie, či dipy.
  • Doštička na syr patrí k našim aj vašim obľúbeným produktom. Syrová doštička vyzerá štýlovo a navyše je príprava veľmi jednoduchá. A aby vaše syry boli podávané čo najkrajšie, rozhodne odporúčame využiť krájač na syr. Škrabka na syr si hravo poradí aj s tvrdými syrmi parmazánového typu.
  • Servírovacie drevené dosky vyzerajú štýlovo za všetkých okolností.
  • Etažér nemusíte použiť len na vianočné pečivo. Skvele na ňom vyzerajú aj slané silvestrovské dobroty. Vyskúšate ho?
  • Servírovací drevený podnos vám výrazne uľahčí obsluhu vášho stola s pohostením.
  • A aby si vaši hostia mohli z ponúkaných dobrôt naberať, tak nezabudnite na servírovací tanier. Pokojne sa môžete poobzerať po tých z dreva. Jedine tak budete mať istotu, že sa vám nič doma nerozbije.

servirovanie-syrova-dosticka

Čo servírovať na Silvestra

V prvom rade myslite na to, že by vaše pohostenie malo celkovo ladiť. Prinášame zoznam toho najobľúbenejšieho, čo zaručene zaujme každého hosťa a vy budete platiť za vyhláseného hostiteľa široko ďaleko.

  • Jednohubky s netradičnými nátierkami – vyjdite tento rok zo stereotypu a pripravte nátierky, ktoré zaujmú (napr. avokádovú, balkánsku so sušenými paradajkami, alebo z krabích tyčiniek, špenátu či repy).
  • Slimáky z lístkového cesta sú zaužívaným silvestrovským evergreenom, ktorý na stole nesmie chýbať.
  • Netradičné jednohubky z tortilly naplníte všetkým, čo máte radi a jednoducho zabalíte. Výsledok je veľmi efektný.
  • Slané rožteky na všetky možné spôsoby patria medzi obľúbené pochúťky.
  • Na výrobu tzv. fingerfood použite slané sušienky a krekry. Poslúžia napríklad ako podklad pre jednohubky, alebo ich drvené spojte s bylinkami a obľúbenou nátierkou a vytvorte guličky. Obaliť ich následne môžete napríklad do pažítky, orechov, či papriky.

rustikalny-etazer-z-dreva

Recept na ultra jednoduchú silvestrovskú paštétu s cibuľovou remuládou

Chcete na Silvestra urobiť na svojich priateľov naozaj dojem? Potom stavte na už spomínaný dizajn stola, originálne servírovanie a v neposlednom rade na tradičný pokrm, ktorý snáď nikdy nevyjde z módy – domácu paštétu. Náš recept si môžete upraviť podľa svojich predstáv aj chuti. Stačí k základu pridať svoje obľúbené korenie, či ingrediencie.

dosticka-z-dreva

Čo budeme potrebovať

Na paštétu:

  • Kuracia pečeň
  • Maslo
  • Korenie podľa chuti
  • Brusnice, orechy, čerstvé bylinky, nakladané zelené korenie
  • Polovica červenej cibule

Na cibuľové chutney:

  • cibuľa
  • maslo
  • tymian, rozmarín, soľ, korenie
  • balzamikový ocot
  • lekvár
  • lyžica trstinového cukru

Postup na lahodnú pečeňovú paštétu

  1. Pečeň zo všetkých strán prudko opečieme, aby sa čo najviac zachovala šťava z mäsa.
  2. Nami vybrané korenie spoločne s cibuľou použijeme už v začiatku restovania (skvele k pečeni ladí napríklad tymián, ktorý sme použili ale v chutney a do paštéty ho už teda nebolo potreba). Odporúčajú sa aj čerstvé bylinky (čo najaromatickejšiu vôňu dosiahnete napríklad pomocou sekáčika na bylinky), provensálske korenie, alebo skúste staročeskú verziu s novým korením, majoránom, cesnakom a muškátovým orieškom. Záleží len na vašich preferenciách.
  3. Vo chvíli, keď je pečeň opečená a cibuľa mäkká, je načase použiť alkohol. Okrem vína je možné použiť aj kvalitné brandy.
  4. Vo chvíli, keď je alkohol vyparený, pridáme 30 ml smotany, ale pozor, len zľahka premiešame a nikdy dlho nevaríme, aby sa nám smotana neodparila.
  5. Teraz celú zmes dáme do mixéra a rozmixujeme.
  6. Vo chvíli, keď je paštéta skoro rozmixovaná, znížime otáčky a začneme pomaly primiešavať maslo. Nikam sa neponáhľame, maslo do mixéra hádžeme po kúskoch a vždy daný kúsok necháme poriadne rozmixovať.
  7. Vo chvíli, keď je zmes hladká, ju prepasírujeme cez sitko, aby bol výsledok fenomenálny.
  8. Teraz zmes (netreba sa ľakať, zmes býva naozaj tekutá) nalejeme do menších pohárov.
  9. Pokiaľ chceme darovať paštétu napríklad ako darček, tak odporúčame urobiť ešte posledný krok. Prepustíme maslo a nalejeme ho na vzniknutú hmotu. Pokiaľ máme zmysel pre detail, môžeme povrch paštéty ešte pred naliatím masla ozdobiť vetvičkou rozmarínu, farebným čiernym korením, nasekanými mandľami, či brusnicami.
  10. Na silvestrovské pohostenie servírujeme s cibuľovým chutney. Úspech zaručený!

Postup na cibuľové chutney

  1. Rozpustíme maslo, na ktorom začneme restovať cibuľu nakrájanú na pásiky.
  2. Po chvíľke pridáme k zosklovatenej cibuli štipku soli a zhruba lyžicu trstinového cukru. Chvíľku orestujeme.
  3. Ľahko opekáme až do zhnednutia a skaramelizovania cibule. V tejto chvíli môžeme pridať korenie a balzamikový ocot.
  4. Nakoniec pridáme lekvár, ktorý dodá chutney šmrnc.

drevena-servirovacia-dosticka

Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na skvelé dobroty, ktoré môžete servírovať v slávnostných chvíľach, prípadne báječné drevené produkty vhodné na stolovanie, tak sledujte náš Pinterest, kde nájdete veľa nápadov. Pinujte s nami!

Trend vianočného pečenia: drevené medovníčky

Trend vianočného pečenia: drevené medovníčky

drevene-pernicky

Viete, čo je v našich končinách najvýraznejším symbolom Vianoc? Nepochybne vianočné medovníčky, ktoré patria k najstaršiemu sviatočnému pečivu vôbec. Predtým sa cesto vytláčalo do vyrezávaných drevených foriem a postupom času sa začalo najrôznejšie zdobiť. My vám teraz prinášame recept na veľmi netradičné a o to štýlovejšie zdobenie vianočných medovníkov – drevené dekorovanie.

Vianočné medovníky – recept na cesto bez mäknutia

Čo budeme potrebovať

  • 400 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 1 menšia lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžice medu
  • 100 g masla
  • 1 celé vajcia
  • 1 žĺtok
  • olej na potretie fólie
  • štrukturálna fólia s dekorom dreva (kúpite v špecializovaných obchodoch a e-shopoch s cukrárenským tovarom)

Na potretie pred pečením

  • 35 ml vody
  • malá lyžička kakaa holandského typu

Na potretie po pečení

  • maslovačka
  • zvyšný bielok rozmiešaný s trochou vody (prípadne rumu)

valcek-so-vzorom   dreveny-medovnicek   pernicky-recepty

Postup

  1. Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor a zmiešame všetky „suché“ ingrediencie.
  2. Postupne pridáme tekutý med, rozšľahané vajcia a rozpustené (nie teplé) maslo.
  3. Ľahko miešame drevenou vareškou a potom už miesime rukou. Nie je potrebné to s miešaním nijako preháňať. Chceme len, aby sa spojili ingrediencie a vzniklo hladké a celistvé cesto.
  4. Pokiaľ sa nám bude zdať, že cesto príliš lepí, tak ho môžeme posypať trochou múky.
  5. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme najlepšie cez noc odležať.
  6. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej drevenej doske na hrúbku cca 7-8 mm.
  7. Teraz už prišiel ten správny čas na dekorovanie našich medovníčkov.
  8. Na vyvaľkaný plát pritlačíme štrukturálnu fóliu zľahka potretú olejom a pritlačíme na cesto a vyvaľkáme valčekom teraz ešte zhruba na 4 mm. Nebojíme sa na cesto pritlačiť.
  9. Vrelo odporúčame pracovať len s dobre vychladeným cestom. Ja osobne si cesto rozdelím na niekoľko kúskov, časť vyvaľkám a zvyšok nechám chladiť v chladničke.
  10. Následne vykrajujeme požadované vianočné tvary.
  11. Ak chceme aby bol vzor ešte výraznejší, plech s medovníkmi vložíme na 10 minút do chladničky.
  12. Následne natrieme medovníčky zmesou vody a kakaa, čím vytvoríme požadovaný dekor.
  13. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170° C a to cca 8-10 minút.
  14. Ihneď po vytiahnutí medovníky potierame dobre rozšľahaným bielkom, do ktorého sme pridali vodu alebo rum.

Čo hovoríte na medovníčky bez zdobenia?

Cesto na medovníky už máme, ale teraz sa treba zamerať na samotné zdobenie. Chcete tento rok niečo iné a zdĺhavé zdobenie cukrovou polevou vám nič nehovorí? Potom tento rok musíte vyskúšať medovníčky s dreveným dekorom. Zožnú zaručený úspech! Dajte vášmu pečeniu nový rozmer! Navyše sa priblížite tradíciám, kedy sa na zdobenie drobného maslového pečiva používali drevené pečiatky na cesto. Vaša babička má určite takú drevenú pečiatku ešte niekde na povale, alebo v kredenci.

zazvorove-susienky

Už ste počuli o embosovaných valčekoch?

Embosovaný valček na cesto je vlastne klasický drevený valček so vzorom, ktorého reliéf, sa prekresľuje do cesta už počas vaľkania. Aplikácia je jednoduchá a efektívna.

Na aký typ cesta použiť embosovaný valček?

Drevené embosované valčeky sa rozhodne nehodia na kysnuté cesta, ale napríklad ani cesta obsahujúce kypriaci prášok, pretože cesto v rúre nadobudne a požadovaný vzor by sa pri pečení stratil. Embosované valčeky sa hodia najmä na nasledujúce cestá:

  • Perníkové cesto
  • Sušienkové cesto
  • Klasické linecké cesto
  • Poťahovacie hmoty z marcipánu a fondánu

embosovany-valcek-vianoce

Bez čoho sa nezaobídete pri servírovaní vianočného pečiva?

Vianočné pečenie sa samozrejme nezaobíde bez štýlového servírovania. Ak chcete, aby vaše linecké pečivo, včelie úle, vianočné medovníčky a staročeské pracny vyzerali dokonale, tak využite drevený etažér. Ten vytvorí na stole dokonalý vianočný aranžmán a vaše vianočné pečivo sa dočká úctyhodného servírovania. Vyberať môžete hneď z niekoľkých typov etažérov – porcelánový, drevený, rustikálny z podložiek kmeňa brezy, prípadne kombinovaný servírovací stojan pre ultramoderné kuchyne.

etazer-s-cukrovim

Máte nejaké netradičné postupy na zdobenie medovníkov? Pochváľte sa nám v komentároch, alebo na našich sociálnych sieťach. Ak hľadáte viac inšpirácie na vianočné pečenie, tak navštívte náš Pinterest, kde nájdete množstvo vianočných nápadov.