Utopenci: Tajomstvo českej krčmovej klasiky

nahledovy-utopenci

Utopenci a pivo! Tradičná krčmová kombinácia, ktorá si získala srdce milovníkov piva po celej zemi svojou jedinečnou kombináciou chutí a jednoduchosťou prípravy. Naučte sa pripravovať lahôdku českej kuchyne poctivo podľa receptu našich predkov.

Pozrieme sa nielen na prípravu utopencov, ale tiež preskúmame rôzne varianty tohto receptu, ktoré dodajú tejto delikatese nový rozmer. Či už preferujete tradičný recept alebo radi experimentujete s novými chuťami, určite si prídete na svoje.

Obsah

Klasický český recept: domáci utopenci

Tradičný recept sa skladá zo špekáčikov, octového koreneného nálevu a cibule. My sme si recept vylepšili o chilli papričky a kyslú kapustu. Hlavne preto, že výsledok použijeme ako DIY jedlý darček a kapusta spolu s chilli papričkami dodávajú utopencom aj atraktívny estetický prvok.

Recept na utopence: čo budeme potrebovať

  • 10 špekáčikov
  • 2 veľké cibule
  • pálivá chilli paprička
  • 2 lyžice kyslej kapusty

Špekáčiky: nálev

  • 0,5 l octa
  • 0,25 l prevarenej  vody
  • 5 lyžíc cukru
  • 6 guličiek nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • 10 guličiek celého čierneho korenia
  • 1 lyžička soli
  • chilli paprička

nalev-na-utopence   nakladani-utopencu   nalozeni-utopenci

Krok za krokom: utopenci

  1. Začneme nálevom na utopence. Uvaríme ocot s vodou a so všetkými ďalšími ingredienciami (cukor, soľ, korenie).
  2. Medzitým, čo sa nám zvára nálev, nakrájame na drevenej doske cibuľu na tenké kolieska a špekáčiky pozdĺžne rozkrojíme.
  3. Do rozkrojenej časti špekáčikov vložíme kolieska cibule.
  4. Teraz už vrstvíme špekáčiky do dózy spoločne s kyslou kapustou, chilli papričkami a zvyškom nakrájanej cibule.
  5. Zalejeme ešte teplým nálevom a uzatvárame.
  6. Po vychladnutí uložíme do chladničky alebo chladnej pivnice.

Zaváranie utopencov

Zaváranie utopencov výrazne predĺži ich trvanlivosť. Túto lahôdku potom môžete mať v pivnici uloženú až jeden rok. Zavárame klasicky v hrnci pri 85-90 ° C a to po dobu 30 minút.

Utopenci - skladovanie (tipy, čo sa budú hodiť)

  • Skladujeme v chlade - najlepšie pri 2–6 °C. Chladnička alebo studená pivnica je preto ideálna.
  • Pozor na výkyvy teplôt. Mäso a údenárske výrobky celkovo horšie znášajú výkyvy teplôt, než je to napríklad pri nakladanej zelenine alebo syroch.
  • Utopencov nakladáme do sklenenej nádoby s tesným vekom. Sklo nereaguje na kyslý nálev a nijako neovplyvňuje chuť. V takej  kuchynskej dóze môžete utopenca doniesť na budúcu oslavu alebo posedenie s priateľmi. Originálna DIY drobnosť, pokiaľ fandíte jedlým darčekom.
  • Nevystavujeme utopencov svetlu a priamemu slnečnému žiareniu.
  • Utopence z pohára alebo dózy vyťahujeme vždy čistým príborom, aby sme do pohára nezaniesli baktérie.
  • Nenechávame utopence na teplom mieste. Najmä cibuľa a kapusta majú tendenciu kvasiť.

nakladani-utopenci

Ako naložiť utopenca a ako dlho ich nechať odležať?

Špekáčiky skladáme do fľaše veľmi natesno a starostlivo. Plávajúce špekáčiky v náleve vyzerajú nevzhľadne a chuť sa tak neprepojí. Špekáčiky nechávame uležať minimálne 7 dní. Po týždni už získajú svoju špecifickú chuť. České utopence spotrebujte najlepšie do mesiaca. Najmä ak ste si vylepšili utopencov o nejakú zeleninu, ktorá má tendenciu kvasiť.

Variácie utopencov, alebo nájdite si svoj recept

Základný recept na utopence sa skladá z naložených špekáčikov, cibule, octového nálevu a korenia. Časom sa však objavilo mnoho variantov, ktoré do receptu pridávajú rôzne druhy zeleniny, korenia alebo dokonca nové spôsoby prípravy, čo umožňuje každému kuchárovi vytvoriť si vlastnú verziu tejto krčmovej klasiky.

  • Utopenci s horčicou - horčicu pridáme do klasického nálevu na špekáčiky. Recept si možno ešte upraviť tak, že dijonskou horčicou špekáčikmi pred uložením potrieme na rozkrojené časti. Táto kombinácia chutí je veľmi obľúbená. Treba ale dodať, že s horčicou sa utopenci rýchlejšie kazia.
  • Pikantný utopenci - skvelá varianta pre milovníkov pikantných chutí. K utopencom pridáme nakrájané feferónky alebo chilli papričky a následne zalejeme nálevom.
  • Utopenci s cesnakom - Môj obľúbený variant, ktorý má ten správny šmrnc! Táto kombinácia vytvára bohatý a aromatický chuťový profil.
  • Syroví utopenci - nejde o veľmi známy recept. Utopenci získajú jemnejšiu chuť a samotný syr v octovom náleve sa doslova rozplýva na jazyku.
  • Vege utopenci - namiesto špekáčikov použijeme tofu, tempeh alebo marinovaný syr (napr. hermelín) a naložíme ich do tradičného nálevu s cibuľou a korením. Budete prekvapení podobným chuťovým zážitkom!

Servírovanie utopencov

Náš horúci tip? Hlavne rustikálne! Aj utopenca s pivom je možné servírovať štýlovo. Prezrite si ponuku rustikálnych podnosov aj servírovacích dosiek, ktoré servírovanie utopencov vyladia k dokonalosti. A na pivo odporúčame drevený krígeľ s chladiacou nerezovou vložkou.

servirovani-utopencu

História utopencov

Recept na utopencov má svoje korene v tradičnej českej kuchyni, kde boli konzervácie potravín v octe a soli bežným spôsobom, ako uchovať potraviny dlhší čas. Čo sa týka pôvodu receptu aj jeho názvu, tak v tomto je história oveľa zaujímavejšia. Podľa jednej ľudovej legendy vznikol názov „utopenci“ vďaka hostinskému z Berounska menom Šamánek, ktorý bol údajne pôvodcom tohto receptu. Šamánek miloval experimentovanie s jedlom a práve on prvýkrát naložil špekáčiky do octového nálevu s cibuľou a korením. Nešťastnou náhodou sa ale jedného dňa utopil v miestnom rybníku, čo viedlo k tomu, že jeho obľúbená pochúťka dostala názov "utopenci".

Súvisiace články