Vianočka ako od babičky

vianocka-ako-od-babicky

Osobne vianočné pečivo moc nemusím. Na čo sa ale každoročne ohromne teším je voňavá vianočka, ktorá pre mňa spolu so smrekovými vetvičkami tvorí tú pravú vôňu a atmosféru Vianoc. A preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o recept mojej babičky na štedrovečernú vianočku. Následná závislosť zaručená!

Štedrovečerná vianočka – recept

Vianočka tradične symbolizuje spätosť rodiny a láskyplné puto. Väčšinou sa pletie z deviatich vrkočov, čo má tiež svoj význam. Spodné štyri pramene značia štyri živly (oheň, vodu, zem a vzduch). Prostredné tri pramene symbolizujú rozum, cit a vôľu človeka. Vrchné dva premene zase predstavujú poznanie a lásku. Každá rodina má svoj recept, niekde sa pridáva sušené ovocie, inde oriešky či staročeské korenie. My vám prinášame náš obľúbený recept, ktorý vonia po rume, korení a Vianociach.

Čo budeme potrebovať

  • 125 g masla
  • 80 g cukru kryštál
  • kôra z 1 citróna
  • 3 žĺtky
  • špetka soli
  • ¼ mléka
  • vanilka z 1 lusku
  • 25 g čerstvého kvasnic
  • 500 g polohrubé múky
  • 100 g hrozienok vopred namočených v rume
  • 65 g opražených a nasekaných mandlí (plus hrsť plátkov mandlí na posypanie vianočky)
  • šťava z jedného citróna (cca 50 g)
  • štipka kardamomu
  • štipka mletého muškátového oriešku

vianocka-priprava   vianocka-servirovanie   vianocka-s-rozinkami

Postup

  1. V prvom rade necháme vzísť kvások. Ja po vzore babičky rozdrobím kvasnice do misky, posypem cukrom (stačí napríklad len štvrť lyžičky) a štipkou hladkej múky, zalejem polovicou mlieka (cca 125 ml). Zmes potom prikryjeme utierkou a necháme vzísť na teplom mieste.
  2. Teraz vymiešame maslo metličkou do peny.
  3. K maslu teraz pridáme žĺtky s cukrom a vymiešame do peny. Skvele na to poslúži stierka do kuchyne. Tesne pred dokončením pridáme soľ, kôru aj vanilku.
  4. Preosejeme si múku, do ktorej urobíme jamku a vlejeme do nej vzídený kvások.
  5. Pridáme utrené žĺtky s cukrom a maslom a zvyšné mlieko. Teraz vypracujeme tuhé cesto.
  6. Do cesta postupne ľahko pomocou varešky zapracujeme hrozienka a opražené nasekané mandle.
  7. Zmes teraz preložíme na pomúčenú kuchynskú dosku a ešte raz dôkladne zapracujeme. Cesto potom necháme na teplom mieste kysnúť zhruba hodinu pod čistou utierkou. Na kysnutie akéhokoľvek kysnutého cesta sa mi najviac osvedčila klasická ošatka na pečenie chleba.
  8. Po vykysnutí preklopíme cesto na kuchynskú drevenú dosku a pomocou valčeka rozvaľkáme.
  9. Z hmoty následne odkrojíme 9 rovnakých kúskov, a tie ručne rozvaľkáme na 9 prameňov, ktoré následne spletieme dohromady. Na postup pri pletení vrkočov z cesta sa môžete pozrieť vo videu.
  10. Akonáhle vianočku zapletieme, necháme ju ešte na plechu 15 minút kysnúť. Pokiaľ je vianočka dobre upletená, spevňovať se vôbec nemusí, niekto ale spevňuje pomocou špajdlí.
  11. Teraz pomocou maslovačky potrieme vianočku rozšľahaným vajcom (môžeme k nemu pridať trochu rumu so škoricou) a posypeme plátkami mandlí.
  12. Pečieme 10 minút v teplovzdušnej rúre rozpálenej na 195 °C a následne znížime teplotu na 160 °C a pečieme ďalších 45 minút.
  13. Pokiaľ povrch rýchlo zlatne, prikryjem vianočku alobalom. Mojím tajným tipom sú obaly od masla, ktoré si pred Vianocami schovávam. Práve tými vianočku v rúre prikryjem, vďaka čomu zlatne pomalšie a potom sa po upečení krásne leskne a vonia.

Aké kuchynské náčinie sa vám na pečenie bude hodiť

Čo si budeme rozprávať, môžeme byť skvelí kuchári aj pekári, či cukrári, ale bez tých správnych potrieb do kuchyne sa jednoducho nezaobídeme. Na našom e-shope ČistéDrevo.sk nájdete všetko potrebné.

Aké kuchynské potreby sa vám na pečenie nielen štedrovečernej vianočky budú hodiť?

 embosovany-valcek-vianoce

Ako vybrať dosku na cesto

Bez kuchynskej dosky na cesto si akékoľvek pečenie ani nevieme predstaviť. Akú si ale vybrať, aby vaše pečenie bolo čo najjednoduchšie? Drevenú alebo snáď silikónovú? Poďme sa spoločne pozrieť na ich výhody, výber potom bude o to jednoduchší.

Výhody drevenej dosky na cesto:

  • Pevnosť, odolnosť, vyššia nosnosť.
  • Na rozdieľ od silikonovej podložky na nej môžete krájať nožom a používať klasické vykrajovátka (u silikónovej sa odporúčajú iba plastové).
  • Tradícia a nesmrteľnosť. Keď sa o dosku budete dobre starať, odmení sa vám dlhou životnosťou. (Po použití stačí starostlivo umyť, naolejovať, prebytočný olej zotrieť a pri izbovej teplote sušiť.) 
  • Oceňujeme najmä zarážky, vďaka ktorým sa nám cesto nedostane niekam, kam by sme ho nechceli. Navyše vďaka nim samotná doska zostáva na svojom mieste.
  • Veľká doska na cesto šetrí vašu kuchyňu a upratovanie je potom oveľa ľahšie.

Prednosti silikónovej podložky na cesto:

  • Jednoduchá údržba, po použití ju ľahko zotrite alebo umyte v umývačke.
  • Pre svoju skladnosť je ideálna do menšej kuchyne, kde potrebujeme šetriť miesto.
  • Nepriľnavý povrch zaistí, že cesto nemusíte toľko podsypávať múkou. Mnohé typy silikónových dosiek sa navyše dajú použiť aj ako podložka na pečenie.

pernicky-receptar

Chcete viac inšpirácie na Vianoce, pečenie, ale aj vianočné dekorácie? Sledujte náš Pinterest, kde nájdete množstvo nápadov s vôňou dreva, ale aj praktické informácie.