Vianočné horúce jablko s vôňou škorice a tradícií
Horúci korenený nápoj k Vianociam neodmysliteľne patrí. Vyskúšajte recept, ktorý máme v ČistéDrevo.sk najradšej a samozrejme žne ovácie aj doma. Vianočné servírovanie jedla spolu s horúcim nápojom s vôňou jabĺk a korenia očarí sviatočnou atmosférou aj špecifickou chuťou. Vyskúšate ho tiež?
Horúce jablko – recept
Jednoduchý recept, ktorý môžete ľubovoľne upravovať, a hodí sa pre alko variant pre dospelých, aj nealko verziu pre deti.
Čo budeme potrebovať
- 3 sladké jabĺčka
- Šťava z citróna
- Šťava z pomaranča
- 5 klinčekov
- Lyžička škorice
- Štipka kardamomu
Muškátový oriešok - Zázvor (môže byť sušený, ktorý výraznejšie vonia, ale aj čerstvý – ten má správny šmrnc)
- Lyžica trstinového cukru
- Voda (záleží na šťavnatosti zvoleného ovocia a vašich preferenciách)
Postup
- Olúpané a nakrájané jablká skaramelizujeme na lyžici trstinového cukru.
- Po skaramelizovaní ich zalejeme vodou a pridáme zmes korenia. Najvýraznejšiu vôňu docielime rozdrvením korenia v mažiari.
- Po zmäknutí jabĺčka rozmixujeme. (Len nezabudnite najprv vytiahnuť klinček.)
- Pomocou dreveného lisu na ovocie vytlačíme citrusy a šťavu prilejeme do zmesi.
- V prípade potreby dolejeme vodou. Dospelí môžu horúce jablko doplniť o kvalitné brandy, prípadne iný alkohol (skvele chutí s trstinovým rumom a whisky).
- Servírujeme v štýlových šálkach.
Náš tajný tip na záver: Máte radi poriadne chute? Nebojte sa experimentovať a do nápoja pridajte trochu chilli rozdrveného v drevenom mažiari. Výsledkom budete milo prekvapení a navyše vás nápoj ešte viac zahreje.
Čo piť v chladných zimných mesiacoch a čím si pripiť na Vianoce?
Ako povzbudiť našu psychiku, ktorá s nedostatkom slnečného svitu značne trpí? Podobný vplyv na nás má okrem počasia aj jedlo a pitie. Nevyhýbajme sa preto koreniu, ktoré zahrieva, a ovociu, ktoré nám osladí život. V rámci alko verzie nezabudnite, že hrnček môže po sebe zanechať stopy, ktoré väčšinou na drevenom stole zostávajú. S tým vám hravo pomôžu podložky pod hrnček.
Čo pili o Štedrom večeri naši predkovia?
- Nechýbala samozrejme voda z vlastnej studne.
- Vo vinárskych oblastiach sa na stole vynímala fľaša dobrého vína, prípadne domáca pálenka, čo mala šmrnc.
- Za sviatočnú sa považovala káva a čaj, pretože týchto nápojov nebolo vždy dostatok.
- Veľmi tradičným nápojom našich predkov bola samozrejme medovina. Med patril k dostupným surovinám a dodnes nesmie na sviatočnom štedrovečernom stole chýbať. Podľa povier prináša do chalupy hojnosť a bohatstvo
- V najrôznejších podobách sa pri vianočnom stole popíjal punč, či iný horúci a korenený nápoj. Tento zvyk pravdepodobne pochádza od nemeckých mešťanov.
Prečo servírovať horúce nápoje do drevených hrnčekov?
Drevený materiál má tri veľké výhody. Drevený hrnček dokonale izoluje teplo, skvele vyzerá a navyše sa nerozbije. Pokiaľ teda hľadáte ideálny riad k deťom, tak riad z dreva by pre vás mal byť jasnou voľbou. Horúce jablko ale nemusíte nutne piť len doma, skvele prehreje aj na zimnom výlete, stačí ho len naliať do termosky.
Čo k horkému jablku servírovat?
Horúci korenený vianočný drink si zaslúži aj niečo dobré na zahryznutie. Zlaďte tieto dve báječné ingrediencie, naplňte servírovaciu tácku po okraj a máte skvelé pohostenie pre návštevu.
Čo sa k „horúcemu jabĺčku“ hodí?
- Zimnou klasikou je samozrejme klasická jablková štrúdľa. Ja osobne ju milujem ešte teplú.
- Akékoľvek korenené sušienky. Už ste napríklad skúšali tie zázvorové? Skvele prehrejú organizmus.
- Máte už vianočné pečivo? Pochváľte sa! My sa tento rok zamilovali do medovníčkov s „dreveným“ povrchom. Na recept sa môžete tešiť už čoskoro.
- Máte radšej rezkejšiu chuť, pridajte si do pitia viac alkoholu a ozdobte servírovací podnos napríklad kávovými sušienkami.
Punč, varené vínko, medovina a v neposlednom rade horúce jablko, ktoré svojou špecifickou vôňou šíriacou sa naprieč všetkými adventnými trhmi, najviac symbolizujú Vianoce. Skvele tento horúci nápoj chutí vonku napríklad v hrnčeku s nápisom. Sneží, mrzne, až praští, ale vy sa nechcete vzdať tejto romantiky? Potom vás od studených prstov a zimy zachráni švédsky oheň, ktorá má veľa výhod. Postavte si mini táborák napríklad na záhrade a nielen, že bude dokonalým zdrojom svetla a tepla, ale kedykoľvek si na ňom môžete prihriať horúci nápoj. Alebo si nad švédskym ohňom rovno opečiete špekáčiky?