Vše, Strana 19

Silvestrovské servírovanie s vôňou dreva

Silvestrovské servírovanie s vôňou dreva

servirovanie-silvester

Silvester sa vo väčšine prípadov nesie v duchu priateľstva a pohostinnosti a samozrejme sa nezaobíde bez dobrého jedla. Aby vaše gurmánské špeciality ešte viac vynikli, zaslúžia si úctyhodné servírovanie – napríklad to v drevenom duchu. Inšpirujte sa!

Prečo pri servírovaní jedla používať drevo

Okrem praktických vlastností naši predkovia oceňovali mnohé ďalšie účinky dreva. Napríklad brezové drevo údajne skvele ničí baktérie aj vírusy, preto sa z neho vyrábali dózy na múku a cukor, alebo napríklad aj servírovací stolík. Vďaka cédru vydržia pokrmy dlhšie čerstvé. Niektoré druhy dreva sa používali na to, aby chuť a vôňu vyladili k dokonalosti (napríklad dubové sudy sú vhodné na dozrievanie nápojov aj na nakladanie pokrmov). Lipa sa pýši antiseptickými vlastnosťami, vyrábajú sa z nej preto servírovacie dosky a dózičky na uchovávanie korenia. Jelša zase nabíja stravníka pozitívnou energiou, preto sa odporúča najmä pre deti, ktoré nie sú práve horlivými jedákmi. Aby sa jedlo nepokazilo a mlieko neskyslo, používal sa na neho riad z borievky. Prospešné vlastnosti bylín potom dokonale uchová drevo osiky, odporúča sa teda používať na misky, ale aj nádoby na masti a v neposlednom rade aj na popíjanie liečivých čajov pri najrôznejších neduhoch a ochoreniach.

Čo ďalšieho vás na drevenom riade môže zaujať?

  • Drevo je prirodzene termoizolačné, udrží teda pokrmy dlhšie teplé.
  • Kuchynský riad, ako sú servírovacie taniere, príbory, poháre, ale aj drevené dosky či servírovacie tácky, sa skvele hodia na párty, kde čakáme väčší počet ľudí. Nemusíme sa potom o riad toľko báť. Drevený riad je pevný, odolný a nerozbije sa tak ľahko ako bežný porcelán alebo keramika.
  • Pokiaľ máte rovnako ako my radi farebnú zladenosť na všetkých frontoch, tak vrelo odporúčame práve drevený materiál.
  • Drevo má prirodzene antibakteriálne vlastnosti a pri styku s potravinami neničí žiadne vitamíny a živiny.

dreveny-etazer   servirovacia-dosticka   syrova-dosticka

Aké drevo sa na servírovania jedla najviac hodí?

Riad do kuchyne sa odjakživa vyrába najmä z dostupných drevín ako je buk, lipa, javor, smrek či jaseň. Všetky spomínané stromy sa vyznačujú pevným a odolným drevom, vhodným na výrobu kuchynského dreveného riadu. Pokiaľ ale dbáte na unikátny dizajn, tak sa môžete poobzerať po vzácnejších drevinách. Priznané letokruhy aj rustikálne praskliny drevenej doske alebo servírovacej tácke neskonale pristanú. Dávate prednosť exotike? Pre náročných máme riad ako je napríklad servírovacia doštička, miska, servírovací podnos, či doštička na syry z olivového dreva, ktoré celému stolovaniu dodá nádych luxusu.

Čo sa vám pri servírovaní môže hodiť?

  • Servírovacie misy poslúžia na najrôznejšie drobné chuťovky – napr. oriešky, sušené ovocie, či dipy.
  • Doštička na syr patrí k našim aj vašim obľúbeným produktom. Syrová doštička vyzerá štýlovo a navyše je príprava veľmi jednoduchá. A aby vaše syry boli podávané čo najkrajšie, rozhodne odporúčame využiť krájač na syr. Škrabka na syr si hravo poradí aj s tvrdými syrmi parmazánového typu.
  • Servírovacie drevené dosky vyzerajú štýlovo za všetkých okolností.
  • Etažér nemusíte použiť len na vianočné pečivo. Skvele na ňom vyzerajú aj slané silvestrovské dobroty. Vyskúšate ho?
  • Servírovací drevený podnos vám výrazne uľahčí obsluhu vášho stola s pohostením.
  • A aby si vaši hostia mohli z ponúkaných dobrôt naberať, tak nezabudnite na servírovací tanier. Pokojne sa môžete poobzerať po tých z dreva. Jedine tak budete mať istotu, že sa vám nič doma nerozbije.

servirovanie-syrova-dosticka

Čo servírovať na Silvestra

V prvom rade myslite na to, že by vaše pohostenie malo celkovo ladiť. Prinášame zoznam toho najobľúbenejšieho, čo zaručene zaujme každého hosťa a vy budete platiť za vyhláseného hostiteľa široko ďaleko.

  • Jednohubky s netradičnými nátierkami – vyjdite tento rok zo stereotypu a pripravte nátierky, ktoré zaujmú (napr. avokádovú, balkánsku so sušenými paradajkami, alebo z krabích tyčiniek, špenátu či repy).
  • Slimáky z lístkového cesta sú zaužívaným silvestrovským evergreenom, ktorý na stole nesmie chýbať.
  • Netradičné jednohubky z tortilly naplníte všetkým, čo máte radi a jednoducho zabalíte. Výsledok je veľmi efektný.
  • Slané rožteky na všetky možné spôsoby patria medzi obľúbené pochúťky.
  • Na výrobu tzv. fingerfood použite slané sušienky a krekry. Poslúžia napríklad ako podklad pre jednohubky, alebo ich drvené spojte s bylinkami a obľúbenou nátierkou a vytvorte guličky. Obaliť ich následne môžete napríklad do pažítky, orechov, či papriky.

rustikalny-etazer-z-dreva

Recept na ultra jednoduchú silvestrovskú paštétu s cibuľovou remuládou

Chcete na Silvestra urobiť na svojich priateľov naozaj dojem? Potom stavte na už spomínaný dizajn stola, originálne servírovanie a v neposlednom rade na tradičný pokrm, ktorý snáď nikdy nevyjde z módy – domácu paštétu. Náš recept si môžete upraviť podľa svojich predstáv aj chuti. Stačí k základu pridať svoje obľúbené korenie, či ingrediencie.

dosticka-z-dreva

Čo budeme potrebovať

Na paštétu:

  • Kuracia pečeň
  • Maslo
  • Korenie podľa chuti
  • Brusnice, orechy, čerstvé bylinky, nakladané zelené korenie
  • Polovica červenej cibule

Na cibuľové chutney:

  • cibuľa
  • maslo
  • tymian, rozmarín, soľ, korenie
  • balzamikový ocot
  • lekvár
  • lyžica trstinového cukru

Postup na lahodnú pečeňovú paštétu

  1. Pečeň zo všetkých strán prudko opečieme, aby sa čo najviac zachovala šťava z mäsa.
  2. Nami vybrané korenie spoločne s cibuľou použijeme už v začiatku restovania (skvele k pečeni ladí napríklad tymián, ktorý sme použili ale v chutney a do paštéty ho už teda nebolo potreba). Odporúčajú sa aj čerstvé bylinky (čo najaromatickejšiu vôňu dosiahnete napríklad pomocou sekáčika na bylinky), provensálske korenie, alebo skúste staročeskú verziu s novým korením, majoránom, cesnakom a muškátovým orieškom. Záleží len na vašich preferenciách.
  3. Vo chvíli, keď je pečeň opečená a cibuľa mäkká, je načase použiť alkohol. Okrem vína je možné použiť aj kvalitné brandy.
  4. Vo chvíli, keď je alkohol vyparený, pridáme 30 ml smotany, ale pozor, len zľahka premiešame a nikdy dlho nevaríme, aby sa nám smotana neodparila.
  5. Teraz celú zmes dáme do mixéra a rozmixujeme.
  6. Vo chvíli, keď je paštéta skoro rozmixovaná, znížime otáčky a začneme pomaly primiešavať maslo. Nikam sa neponáhľame, maslo do mixéra hádžeme po kúskoch a vždy daný kúsok necháme poriadne rozmixovať.
  7. Vo chvíli, keď je zmes hladká, ju prepasírujeme cez sitko, aby bol výsledok fenomenálny.
  8. Teraz zmes (netreba sa ľakať, zmes býva naozaj tekutá) nalejeme do menších pohárov.
  9. Pokiaľ chceme darovať paštétu napríklad ako darček, tak odporúčame urobiť ešte posledný krok. Prepustíme maslo a nalejeme ho na vzniknutú hmotu. Pokiaľ máme zmysel pre detail, môžeme povrch paštéty ešte pred naliatím masla ozdobiť vetvičkou rozmarínu, farebným čiernym korením, nasekanými mandľami, či brusnicami.
  10. Na silvestrovské pohostenie servírujeme s cibuľovým chutney. Úspech zaručený!

Postup na cibuľové chutney

  1. Rozpustíme maslo, na ktorom začneme restovať cibuľu nakrájanú na pásiky.
  2. Po chvíľke pridáme k zosklovatenej cibuli štipku soli a zhruba lyžicu trstinového cukru. Chvíľku orestujeme.
  3. Ľahko opekáme až do zhnednutia a skaramelizovania cibule. V tejto chvíli môžeme pridať korenie a balzamikový ocot.
  4. Nakoniec pridáme lekvár, ktorý dodá chutney šmrnc.

drevena-servirovacia-dosticka

Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na skvelé dobroty, ktoré môžete servírovať v slávnostných chvíľach, prípadne báječné drevené produkty vhodné na stolovanie, tak sledujte náš Pinterest, kde nájdete veľa nápadov. Pinujte s nami!

Aký bol rok 2022 v ČistéDrevo.sk

Aký bol rok 2022 v ČistéDrevo.sk

firma-zamestnanci

Rok 2022 nám utiekol ako voda. Vždy je za čím sa obzrieť, a preto by sme sa s vami chceli podeliť o niekoľko udalostí, ktoré boli pre nás v uplynulom roku dôležité.

Čo nám uplynulý rok v ČistéDrevo.sk priniesol?

JANUÁR

S drevom sa neplýtva a my ho milujeme aj so všetkými jeho nedokonalosťami. Rozhodli sme sa preto začať minulý rok udržateľne. Aj vy nám od januára môžete pomôcť neplytvať a dať nový život produktom II. akosti, ktoré sú síce mierne poškodené, ale za výrazne nižšiu cenu. S trochou šikovnosti ešte dobre poslúžia.

vtacia-budka-halfpoint

FEBRUÁR

Že sú dievčatá u nás vo firme šikovné, to už sme vedeli. Vo februári sa ale naozaj vytiahli a vybudovali krásny fotoateliér. V ňom sa nám pre vás fotia výrobky z dreva jedna radosť. A rovno sme pre vás spustili inšpiráciu na Pintereste!

stol-z-paliet

MAREC

Vypustili sme do sveta mierovú holubicu na podporu Ukrajiny. Všetok výťažok z predaja drevenej brošne putoval na transparentný účet Človek v ohrození. Vypredať brošne netrvalo ani dva týždne a spoločnými silami sme vybrali cez 2700 eur! Ďakujeme.

holubica-na-ukrajinu

APRÍL

Stali sme sa víťazom Heureka ShopRoku 2021! Vďaka vašej podpore a hlasom sme získali prestížnu Cenu kvality v kategórii Ručné práce a tvorenie. Inšpirujte sa našimi DIY návodmi a jednoduchým tvorením z dreva aj vy. Hlasovať pre nás môžete aj tento rok!

shop-roku-2021

MÁJ

Práca s drevom a jeho pretváranie na niečo nové je pre mnohých koníčkom, terapiou i zábavou. Preto od jari podporujeme chránenú dielňu T-Wood z Frýdlantu nad Ostravicí, kde pracujú ľudia so zdravotným obmedzením.

t-wood

JÚN

1. jún má pre nás zvláštny význam, oslavujeme totiž narodeniny! Tento rok sme oslávili už 9 rokov od založenia našej firmy. Prečítajte si náš príbeh.

cistedrevo-9let

JÚL

Leto sme zahájili rozšírením skladových priestorov. Vďaka tomu sme získali ďalších 100 m2 a môžeme tak pre vás neustále rozširovať náš kúzelne voňajúci drevený sortiment.

drevena-vaza

AUGUST

Natočili sme video o nás. Vedeli ste, že e-shop ČistéDrevo.sk ponúka najbohatší sortiment drevených výrobkov na jednom mieste?

cistedrevo-sklad

SEPTEMBER

Už mnoho rokov sa (finančne aj rukami) podieľame na výsadbe nových stromov v spolupráci s organizáciou Arnika. S každou objednávkou nám pomáhate prispievať aj vy, preto sme sa v septembri rozhodli mesačný príspevok ešte navýšiť.

arnika-organizace

OKTÓBER

Jeseň sme zahájili ziskom ďalšieho prestížneho ocenenia. Obsadili sme 3. miesto v súťaži IBM firma roku 2022 v rámci Moravskoslezského kraja.

shop-roku-vyhlasenie

NOVEMBER

Padá lístie, padajú hranice! Pokorili sme pomyselnú métu 10 000 sledujúcich na Instagrame! Ďakujeme.

prutena-zasuvka

DECEMBER

Žiadny z úspechov by sme ale nedosiahli bez dvoch najdôležitejších pilierov – nášho skvelého tímu a zákazníkov. Ďakujeme všetkým zamestnancom, ktorí vždy robia všetko preto, aby vám naše drevené výrobky robili radosť. A vám, naši milí zákazníci, prajeme krásne Vianoce!

dreveny-anjelik

Plány na rok 2023

Hneď po Vianociach pre vás pripravujeme veľký povianočný výpredaj. Chceme uvoľniť miesto v sklade, aby sme mohli rozšíriť ponuku o novinky, ktoré na e-shop chystáme (drevené a prútené dekorácie, výrobky na mieru a ďalšie kúsky). Od januára sa tiež môžete na blogu tešiť na hromadu nového obsahu. Opäť sa zameriame na jednoduché tvorenie s drevom, doplnené o video-návody, a tiež tipy na zaujímavé a originálne darčeky. Tie nájdete aj na našich sociálnych sieťach a Pintereste, tak nás nezabudnite sledovať. A v neposlednom rade vám predstavíme všetkých „drevorádov“, s ktorými sme nadviazali spoluprácu. Bude to srdcová záležitosť!

Darčeky na poslednú chvíľu svojpomocne

Darčeky na poslednú chvíľu svojpomocne

vianocny-sypany-caj

Darčeky s vlastným textom, darčeky s gravírovaním a ručne vytvorené darčeky majú jedno spoločné – dajú najavo, že obdarovaného dobre poznáte a dali ste si s darčekom prácu. Pokiaľ navyše zháňate vianočný darček na poslednú chvíľu, máme pre vás skvelé riešenie. Čajovú zmes, ktorú namiešate presne podľa svojich predstáv.

Vianočné darčeky svojpomocne majú osobné kúzlo

Na čajovej zmesi je kúzelné predovšetkým to, že obdarovanému ukážete, ako veľmi o ňom/nej viete. Pripravte zmes na mieru a môžete si byť istí, že váš darček bude rozhodne ten najmilší pod stromčekom.

vianocny-caj

Čo budeme potrebovať

  • Sypaný čaj (zelený, čierny, ovocný alebo biely čaj)
  • Sušené bylinky
  • Sušené ovocie
  • Dóza s dreveným vekom a klipom
  • Originálne menovky na darčeky

Postup

  1. Nasušíme si ovocie buď v rúre, alebo v domácej sušičke na ovocie. Nemusíme sa báť ani neobvyklých kombinácií a chutí. Vrelo v zime odporúčame sušené jablká, prípadne bobuľoviny, ktoré obsahujú množstvo vitamínu C.
  2. Pokiaľ vám ešte z leta ostali sušené bylinky, máte vyhrané. A ak nie, nezúfajte – v zdravej výžive zaobstaráte bylinky všetkého druhu. Tie potom stačí namiešať podľa ľubovôle.
  3. Sušenú zmes ovocia zmiešame so sypaným čajom. My sme zvolili náš obľúbený zelený sypaný čaj. Sušené ovocie, či bylinky skvele ladia aj s čiernym, či bielym čajom.
  4. Teraz už hotový čaj nasypeme do dózičky s dreveným vekom a dôkladne uzavrieme. Ako čerešničku na torte pridáme k dóze ešte medonosku a naberačku na korenie.
  5. K čajovej zmesi môžete pridať venovanie, napríklad aj básničku, a vytvoriť tak hneď dva osobné darčeky s venovaním.

Vo výbere obalu buďme kreatívni

Zaujímavé darčeky vyniknú tým, že im oblečieme vkusný kabátik. Sklenená dóza s viečkom nie je samozrejme jedinou možnosťou, v čom sa dá domáci čaj darovať. Prinášame hneď niekoľko nápadov, ako originálne darčeky zabaliť.

Čo sa nám na zabalenie môže hodiť:

  • Koreničky môžete rovno zabaliť napríklad s drevenou lyžičkou, či odmerkou. Drevené darčeky majú punc hrejivosti a hlavne urobia radosť.
  • Krabička na čaj  drevená krabica na čaj dokonale uchová arómu aj chuť. Už starí Číňania radi ukladali sušené čajové lístky do drevených škatuliek na čaj. Dokonca sú spomínané pramene, kde sa isté druhy čaju odporúča dávať do drevených obalov kvôli špecifickej vôni a chuti.
  • Vďaka zaváraciemu poháru vytvoríte recyklovaný obal, kde sa môžete kreatívne vyšantiť. Okrem vyrobenej čajovej zmesi, môžete popustiť uzdu fantázii a vyzdobiť aj obyčajný pohár. Skvele sa hodí napríklad metóda decoupage, pieskovanie, maľovanie, prípadne zdobenie textilom, čipkou aj.
  • Na papierové vrecúško môžete napísať alebo nalepiť venovanie. Šikovnejšie ruky potom môžu vyšiť menovku na vrecko z bavlny alebo juty. Tak originálne!
  • Na trhu dnes existuje množstvo krásne zdobených plechových dózičiek, ktoré na zabalenie čajovej zmesi môžete hravo využiť.
  • Papierová krabička s peknou potlačou poteší každého, alebo dáte prednosť rýdzo prírodnému pevedeniu, ktoré ozdobíte stuhou a prípadne vetvičkou?

Aké ďalšie darčeky môžeme vyrobiť?

  • Vaječný likér s vôňou vanilky patrí medzi stálice v obľúbenosti vianočných darčekov. Vyskúšajte si ho vyrobiť sami a už si nikdy viac vaječný koňak nekúpite v obchode.
  • Kúpeľová soľ omámi zmysly a pokiaľ pridáme obľúbenú vôňu a sušené bylinky, tak máme ideálny darček pre milovníka hygge. A nezabudnite na cedulky na darčeky – tie by mali byť v jednoduchom, ale štýlovom dizajne. My odporúčame preglejkové výrezy, ktoré dodajú darčeku šmrnc.
  • Kto by nemiloval sviečky? Tie doma vyrobené v kokosovej miske majú svoje kúzlo a prinášajú závan exotiky.
  • Domáce jedlé dobroty – ak ste majiteľmi sušičky, môžete vyrobiť napríklad domáce jerky. Tento zaujímavý darček ocení určite každý muž. Mix sušeného ovocia zase nadchne milovníka sladkého.
  • Pochváľte sa svojimi domácimi výrobkami a darujte vašu vymazlenú domácu marmeládu, alebo napríklad voňavý sirup.

bazovy-sirup-vo-flasi   sol-do-kupele   vajecny-konak-v-lahvi

Nezabúdajme na štýlové balenie a menovky na vianočné darčeky

Čo si budeme hovoriť, je to práve balenie a štýlový obal, ktorý z nášho výrobku, či zakúpeného predmetu urobí originálny darček, na ktorom je vidieť, že sme si na ňom dali záležať. Každý rok si možno lámeme hlavu s tým, ako čo najlepšie a možno aj najekonomickejšie zabaliť darčeky. Pokiaľ tiež fandíte minimalizmu, recyklujte papierové nákupné tašky, či kartónové krabice, v ktorých vám pred Vianocami chodia objednávky z e-shopov. Prírodný design stačí len doplniť o unikátnu stuhu a nejakú drobnosť, a výsledok stojí za to. Nesmú chýbať ani menovky na darčeky, prípadne originálne priania, ktoré obdarovaný ocení.

Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na DYI postupy, na vianočné tipy, recepty, ale aj darčeky z dreva, tak navštívte náš Pinterest, kde nájdete to najlepšie od nás pekne pohromade.

Trend vianočného pečenia: drevené medovníčky

Trend vianočného pečenia: drevené medovníčky

drevene-pernicky

Viete, čo je v našich končinách najvýraznejším symbolom Vianoc? Nepochybne vianočné medovníčky, ktoré patria k najstaršiemu sviatočnému pečivu vôbec. Predtým sa cesto vytláčalo do vyrezávaných drevených foriem a postupom času sa začalo najrôznejšie zdobiť. My vám teraz prinášame recept na veľmi netradičné a o to štýlovejšie zdobenie vianočných medovníkov – drevené dekorovanie.

Vianočné medovníky – recept na cesto bez mäknutia

Čo budeme potrebovať

  • 400 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 1 menšia lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžice medu
  • 100 g masla
  • 1 celé vajcia
  • 1 žĺtok
  • olej na potretie fólie
  • štrukturálna fólia s dekorom dreva (kúpite v špecializovaných obchodoch a e-shopoch s cukrárenským tovarom)

Na potretie pred pečením

  • 35 ml vody
  • malá lyžička kakaa holandského typu

Na potretie po pečení

  • maslovačka
  • zvyšný bielok rozmiešaný s trochou vody (prípadne rumu)

valcek-so-vzorom   dreveny-medovnicek   pernicky-recepty

Postup

  1. Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor a zmiešame všetky „suché“ ingrediencie.
  2. Postupne pridáme tekutý med, rozšľahané vajcia a rozpustené (nie teplé) maslo.
  3. Ľahko miešame drevenou vareškou a potom už miesime rukou. Nie je potrebné to s miešaním nijako preháňať. Chceme len, aby sa spojili ingrediencie a vzniklo hladké a celistvé cesto.
  4. Pokiaľ sa nám bude zdať, že cesto príliš lepí, tak ho môžeme posypať trochou múky.
  5. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme najlepšie cez noc odležať.
  6. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej drevenej doske na hrúbku cca 7-8 mm.
  7. Teraz už prišiel ten správny čas na dekorovanie našich medovníčkov.
  8. Na vyvaľkaný plát pritlačíme štrukturálnu fóliu zľahka potretú olejom a pritlačíme na cesto a vyvaľkáme valčekom teraz ešte zhruba na 4 mm. Nebojíme sa na cesto pritlačiť.
  9. Vrelo odporúčame pracovať len s dobre vychladeným cestom. Ja osobne si cesto rozdelím na niekoľko kúskov, časť vyvaľkám a zvyšok nechám chladiť v chladničke.
  10. Následne vykrajujeme požadované vianočné tvary.
  11. Ak chceme aby bol vzor ešte výraznejší, plech s medovníkmi vložíme na 10 minút do chladničky.
  12. Následne natrieme medovníčky zmesou vody a kakaa, čím vytvoríme požadovaný dekor.
  13. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170° C a to cca 8-10 minút.
  14. Ihneď po vytiahnutí medovníky potierame dobre rozšľahaným bielkom, do ktorého sme pridali vodu alebo rum.

Čo hovoríte na medovníčky bez zdobenia?

Cesto na medovníky už máme, ale teraz sa treba zamerať na samotné zdobenie. Chcete tento rok niečo iné a zdĺhavé zdobenie cukrovou polevou vám nič nehovorí? Potom tento rok musíte vyskúšať medovníčky s dreveným dekorom. Zožnú zaručený úspech! Dajte vášmu pečeniu nový rozmer! Navyše sa priblížite tradíciám, kedy sa na zdobenie drobného maslového pečiva používali drevené pečiatky na cesto. Vaša babička má určite takú drevenú pečiatku ešte niekde na povale, alebo v kredenci.

zazvorove-susienky

Už ste počuli o embosovaných valčekoch?

Embosovaný valček na cesto je vlastne klasický drevený valček so vzorom, ktorého reliéf, sa prekresľuje do cesta už počas vaľkania. Aplikácia je jednoduchá a efektívna.

Na aký typ cesta použiť embosovaný valček?

Drevené embosované valčeky sa rozhodne nehodia na kysnuté cesta, ale napríklad ani cesta obsahujúce kypriaci prášok, pretože cesto v rúre nadobudne a požadovaný vzor by sa pri pečení stratil. Embosované valčeky sa hodia najmä na nasledujúce cestá:

  • Perníkové cesto
  • Sušienkové cesto
  • Klasické linecké cesto
  • Poťahovacie hmoty z marcipánu a fondánu

embosovany-valcek-vianoce

Bez čoho sa nezaobídete pri servírovaní vianočného pečiva?

Vianočné pečenie sa samozrejme nezaobíde bez štýlového servírovania. Ak chcete, aby vaše linecké pečivo, včelie úle, vianočné medovníčky a staročeské pracny vyzerali dokonale, tak využite drevený etažér. Ten vytvorí na stole dokonalý vianočný aranžmán a vaše vianočné pečivo sa dočká úctyhodného servírovania. Vyberať môžete hneď z niekoľkých typov etažérov – porcelánový, drevený, rustikálny z podložiek kmeňa brezy, prípadne kombinovaný servírovací stojan pre ultramoderné kuchyne.

etazer-s-cukrovim

Máte nejaké netradičné postupy na zdobenie medovníkov? Pochváľte sa nám v komentároch, alebo na našich sociálnych sieťach. Ak hľadáte viac inšpirácie na vianočné pečenie, tak navštívte náš Pinterest, kde nájdete množstvo vianočných nápadov.

Vianočné horúce jablko s vôňou škorice a tradícií

Vianočné horúce jablko s vôňou škorice a tradícií

horuce-jablko

Horúci korenený nápoj k Vianociam neodmysliteľne patrí. Vyskúšajte recept, ktorý máme v ČistéDrevo.sk najradšej a samozrejme žne ovácie aj doma. Vianočné servírovanie jedla spolu s horúcim nápojom s vôňou jabĺk a korenia očarí sviatočnou atmosférou aj špecifickou chuťou. Vyskúšate ho tiež?

Horúce jablko – recept

Jednoduchý recept, ktorý môžete ľubovoľne upravovať, a hodí sa pre alko variant pre dospelých, aj nealko verziu pre deti.

Čo budeme potrebovať

  • 3 sladké jabĺčka
  • Šťava z citróna
  • Šťava z pomaranča
  • 5 klinčekov
  • Lyžička škorice
  • Štipka kardamomu
    Muškátový oriešok
  • Zázvor (môže byť sušený, ktorý výraznejšie vonia, ale aj čerstvý – ten má správny šmrnc)
  • Lyžica trstinového cukru
  • Voda (záleží na šťavnatosti zvoleného ovocia a vašich preferenciách)

horuce-jablko-detail   horuce-jablko-servirovanie   horuce-jablcko

Postup

  1. Olúpané a nakrájané jablká skaramelizujeme na lyžici trstinového cukru.
  2. Po skaramelizovaní ich zalejeme vodou a pridáme zmes korenia. Najvýraznejšiu vôňu docielime rozdrvením korenia v mažiari.
  3. Po zmäknutí jabĺčka rozmixujeme. (Len nezabudnite najprv vytiahnuť klinček.)
  4. Pomocou dreveného lisu na ovocie vytlačíme citrusy a šťavu prilejeme do zmesi.
  5. V prípade potreby dolejeme vodou. Dospelí môžu horúce jablko doplniť o kvalitné brandy, prípadne iný alkohol (skvele chutí s trstinovým rumom a whisky).
  6. Servírujeme v štýlových šálkach.

Náš tajný tip na záver: Máte radi poriadne chute? Nebojte sa experimentovať a do nápoja pridajte trochu chilli rozdrveného v drevenom mažiari. Výsledkom budete milo prekvapení a navyše vás nápoj ešte viac zahreje.

Čo piť v chladných zimných mesiacoch a čím si pripiť na Vianoce?

Ako povzbudiť našu psychiku, ktorá s nedostatkom slnečného svitu značne trpí? Podobný vplyv na nás má okrem počasia aj jedlo a pitie. Nevyhýbajme sa preto koreniu, ktoré zahrieva, a ovociu, ktoré nám osladí život. V rámci alko verzie nezabudnite, že hrnček môže po sebe zanechať stopy, ktoré väčšinou na drevenom stole zostávajú. S tým vám hravo pomôžu podložky pod hrnček.

Čo pili o Štedrom večeri naši predkovia?

  • Nechýbala samozrejme voda z vlastnej studne.
  • Vo vinárskych oblastiach sa na stole vynímala fľaša dobrého vína, prípadne domáca pálenka, čo mala šmrnc.
  • Za sviatočnú sa považovala káva a čaj, pretože týchto nápojov nebolo vždy dostatok.
  • Veľmi tradičným nápojom našich predkov bola samozrejme medovina. Med patril k dostupným surovinám a dodnes nesmie na sviatočnom štedrovečernom stole chýbať. Podľa povier prináša do chalupy hojnosť a bohatstvo
  • V najrôznejších podobách sa pri vianočnom stole popíjal punč, či iný horúci a korenený nápoj. Tento zvyk pravdepodobne pochádza od nemeckých mešťanov.

vianocny-stromcek   vajecny-liker-darcek   dreveny-anjelik

Prečo servírovať horúce nápoje do drevených hrnčekov?

Drevený materiál má tri veľké výhody. Drevený hrnček dokonale izoluje teplo, skvele vyzerá a navyše sa nerozbije. Pokiaľ teda hľadáte ideálny riad k deťom, tak riad z dreva by pre vás mal byť jasnou voľbou. Horúce jablko ale nemusíte nutne piť len doma, skvele prehreje aj na zimnom výlete, stačí ho len naliať do termosky.

drevena-kuksa

Čo k horkému jablku servírovat?

Horúci korenený vianočný drink si zaslúži aj niečo dobré na zahryznutie. Zlaďte tieto dve báječné ingrediencie, naplňte servírovaciu tácku po okraj a máte skvelé pohostenie pre návštevu.

Čo sa k „horúcemu jabĺčku“ hodí?

  • Zimnou klasikou je samozrejme klasická jablková štrúdľa. Ja osobne ju milujem ešte teplú.
  • Akékoľvek korenené sušienky. Už ste napríklad skúšali tie zázvorové? Skvele prehrejú organizmus.
  • Máte už vianočné pečivo? Pochváľte sa! My sa tento rok zamilovali do medovníčkov s „dreveným“ povrchom. Na recept sa môžete tešiť už čoskoro.
  • Máte radšej rezkejšiu chuť, pridajte si do pitia viac alkoholu a ozdobte servírovací podnos napríklad kávovými sušienkami.

kavove-susienky   susienky

Punč, varené vínko, medovina a v neposlednom rade horúce jablko, ktoré svojou špecifickou vôňou šíriacou sa naprieč všetkými adventnými trhmi, najviac symbolizujú  Vianoce. Skvele tento horúci nápoj chutí vonku napríklad v hrnčeku s nápisom. Sneží, mrzne, až praští, ale vy sa nechcete vzdať tejto romantiky? Potom vás od studených prstov a zimy zachráni švédsky oheň, ktorá má veľa výhod. Postavte si mini táborák napríklad na záhrade a nielen, že bude dokonalým zdrojom svetla a tepla, ale kedykoľvek si na ňom môžete prihriať horúci nápoj. Alebo si nad švédskym ohňom rovno opečiete špekáčiky?

Opekanie špekáčikov v zime? Prečo nie!

Opekanie špekáčikov v zime? Prečo nie!

finska-svieca

Na grilovanie rozhodne nemusíme čakať až do jari. Opekanie špekáčikov v zime má predsa svoje osobité čaro. Pokiaľ navyše zvolíte vhodné produkty, tak vám v grilovaní, či všeobecne varení v prírode nebude stáť nič v ceste.

Opekania špekáčikov sa nemusíte vzdať ani v zime

Kúzlu zimného vonkajšieho varenia u nás podľahli pravážne reštaurácie. Poslednou dobou sa ale tieto chvíľky v hygge štýle dostávajú do popredia záujmu širokej verejnosti. A my sa vôbec nečudujeme a tento trend radi nasledujeme!

Celoročné grilovanie je populárne v zahraničí, predovšetkým na severe Európy, kde sa napríklad stalo tradíciou opekanie na Vianoce. Prečo nie? Rozhodne to má svoje čaro. Ani vy sa v chladnejších mesiacoch nemusíte vzdať svojho obľúbeného koníčka. Stačí sa iba dôkladne pripraviť.

opekanie-v-zime   ohnisko-v-zime

Skvelá zimná vychytávka: švédsky oheň bez prikladania

Na zimné opekanie sa každoročne celá rodina veľmi teší. Sneh, teplo ohňa a rodinná atmosféra niekde v lone lesa je povznášajúca pre deti i dospelých.

A bez čoho sa v lese pri opekaní špakáčikov rozhodne nezaobídeme?

My jednoznačne hlasujeme pre švédsky oheň. Je známy aj pod názvami fínska svieca, kanadská pochodeň alebo tiež Jätkänkynttilä. Jedná sa o obyčajný klát dreva, ktorý je čiastočne navŕtaný, čo umožňuje tzv. komínové horenie. Následné nasávanie vzduchu a výrazný ťah umožňujú horenie iba vo vnútri kláta, preto drevo horí ekonomickejšie a hravo si na ňom zohrejeme napríklad jedlo, alebo opečieme špekáčiky. Fínsku sviecu si dokonca môžete vyrobiť doma svojpomocne.

ohen

Ako upratať po opekaní?

Urobili ste si báječné popoludnie s rodinou či priateľmi pri ohni? Teraz po sebe ale musíte zahladiť stopy.

  • Ako prvé upraceme všetky odpadky.
  • Necháme oheň dôkladne dohorieť. Na to je práve švédsky oheň ideálny. Máme odskúšané, že jeden taký drevený klát akurát stačí na opekanie špekáčikov s rodinou či priateľmi (v priemere hodí 90 minút).
  • Pokiaľ ešte nie sú uhlíky dostatočne studené, tak si pomôžeme vodou a ohnisko polejeme. 
  • Vo chvíli, keď už sú uhlíky studené, tak ich pomocou lopatky upraceme pod okolité stromčeky. Vedeli ste, že je popol skvelé hnojivo?
  • Odstránime prípadné kamene, ktorými sme “ohnisko” ohraničovali, či zasypeme vykopanú jamu.
  • V žiadnom prípade nikdy neodchádzame od horiacich, či tlejúcich uhlíkov a zvyškov dreva.

ohnisko   ohen-v-zime

Čo si k zimnému opekaniu pribaliť do batohu?

Zimné opekanie sa samozrejme nezaobíde bez dobrej výbavy. Okrem fínskej sviece, ktorá sa pohodlne zmestí do batohu, a špekáčikov na opekanie, sa vám určite bude hodiť aj riad z dreva a mnohé ďalšie vychytávky.

Inšpirujte sa:

  • Vidlica na opekanie – dnes existujú aj veľmi skladné teleskopické typy.
  • Termoska na horúci nápoj je už evergreenom v nevyhnutnej výbave každého milovníka prírody.
  • Hodiť sa vám bude aj drevená kuksa alebo korbel na nápoje. Drevený korbel ocení predovšetkým mužská časť výpravy.
  • Drevený riad, ktorý sa nerozbije. Odporúčame predovšetkým praktické dózy na potraviny. Navyše vám môžeme z osobnej skúsenosti potvrdiť, že špekačik z dreveného taniera chutí úplne inak.
  • Vrecko na odpadky nikdy nezabúdajte!
  • A ako už bolo spomínané vyššie, tak sa rozhodne nezaobídeme bez švédskeho ohňa.

kempovanie-v-zime   zima

Ešte ste opekanie či grilovanie v zime neskúšali? Potom to určite musíte napraviť a užiť si túto netradičnú zábavu so svojimi najbližšími. Pokiaľ hľadáte ďalšie skvelé nápady a vychytávky z dreva, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží inšpiráciou, ako drevené výrobky využívať a na čo všetko ich použiť.

7 tipov, čo si vysadiť v zime do kvetináča

7 tipov, čo si vysadiť v zime do kvetináča

zimny-kvetinac

V zime nemusia vaše parapety zísť prázdnotou. Prinášame vám inšpiráciu na to, čo si môžete v chladných mesiacoch zasadiť do kvetináča. A tým nekončíme! Na konci článku nájdete jednoduchý návod na zimnú dekoráciu s vianočným nádychom. Tak smelo do toho!

Čo si zasadiť v zime do kvetináča

  1. Ihličnany

Volíme zakrpatené typy ihličnanov, ktoré sa dajú ľahko zasadiť do kvetináča. Vrelo odporúčame tie, ktoré rastú v našich končinách. Nepohrdneme preto smrekom, borovicou, či napríklad borievkou, ktorá nádherne vonia.

  1. Okrasný kel

Okrasný kel pre nás bol príjemnou novinkou, ktorá oslní predovšetkým zaujímavou farbou. Krásne ladí na jeseň s modrými chryzantémami a všeobecne chladnejšími farbami. Ak okrasný kel vysadíte do drevených kvetináčov na balkón, neurobíte chybu.

  1. Drôtik strieborný

Drôtik je ľudový názov pre Leucophyta brownie. Názov dostal kvôli svojmu tvaru, ktorý pripomína drôtenku. Našťastie tu jeho porovnanie s drôtenkou končí. Prekvapí vás svojou nádhernou striebristou farbou aj nenáročnou údržbou. Skvele ladí k akémukoľvek typu zelenej farby aj k drevu. Môžete danú dekoráciu doplniť napríklad o jutové mašle, či prírodné povrázky, ktorými kvetináč obalíte.

  1. Vres a vresovec

Vres je evergreenom v zimnom dekorovaní parapetov a balkónov. Môžete zvoliť akékoľvek farebné prevedenie. Nie je dokonca neobvyklá ani modrá farba vresu. Na jesenné aranžmá volíme teplé odtiene červenej, k zime sa hodí biely vres doplnený o niektorú zo vždyzelených rastlín.

  1. Brečtan

Jedna z najmenej náročných rastlín, ktorá hravo znesie tieň aj chlad, je brečtan. Dariť sa mu však nebude na priamom svetle. Rovnako dbajte na dôkladnú zálievku, ktorú brečtan vyžaduje pravidelne (a to aj v chladných zimných mesiacoch).

  1. Bylinky

Je nám jasné, že sú medzi nami nadšení pestovatelia byliniek. S príchodom zimy sa teda nemusíte báť o svoj drevený kvetináč na bylinky. Len ponechajte v hrantíku také bylinky, ktorým mráz nevadí. Šalvia, materina dúška, oregano aj dobromyseľ vydržia veľa, všetky navyše využijete pri zimných neduhoch, bolesti v krku a nádche.

  1. Paprade

Paprade majú veľkú výhodu – sú nenáročné, vydržia chlad aj tieň a určite oceníte, že v kvetináči, drevenom tragači, či prútenom košíku vyzerajú bohato.

okrasna-kapusta   zimna-rastlina   vres

Ako sa v zime starať o vonkajšie zimné kvetináče?

Ani v zime nie je dobré zabúdať na poriadnu zálievku. Samozrejme odporúčame zalievať rastliny vo chvíli, keď je nejaký ten stupeň nad nulou. Obzvlášť na jeseň treba myslieť na to, že sa rastliny musia dobre zaliať. Pokiaľ sa napriek tomu o svoje rastliny bojíte, môžete povrch zakryť čečinou, prípadne staviť na prírodnú dekoračnú textíliu.

Do čoho zasadiť vybrané zimné kultivary?

Fantázii sa medze nekladú, nemusíte na pestovanie používať len obyčajný kvetináč. Práve naopak, vo chvíli, keď začína ráno mrznúť, tak začínajú hrať prím vždyzelené kultivary. A tým pristanú výraznejšie aranžmány, prípadne vonkajšie drevené hrantíky, ktoré si môžete ozdobiť podľa svojich predstáv. Najkrajšie na tom je, že môžete každý rok vyskúšať niečo úplne nové!

Do čoho možno ešte zasadiť zimný aranžmán?

drevena-debnicka-kvetinac   pruteny-kosik-s-kvetinami

Drevený kvetináč ako štýlová dekorácia

Vytvorte si krásnu drevenú dekoráciu z kvetináča. Keď si dáte skutočne záležať, tak vytvoríte doslova umelecké dielo. Stačiť vám bude iba pár drobností.

  • Výrezy z preglejky
  • Sušené plody (napríklad šípky, jarabiny, prípadne šišky)
  • Lampášiky alebo LED svetielka (tie oceníte najmä cez Vianoce)
  • Stužky, mašle, povrázky

Vyskúšali sme za vás

Pretože patríme medzi vianočných nadšencov, vytvorili sme zimný kvetináč s vianočnou atmosférou. Skúsite si ho tiež? Potrebovať budete len prútené košíky (čím viac, tým lepšie), ihličnany vhodné do kvetináča (môžete nahradiť smrekovými či inými vetvami), hlinu, LED svetielka a prípadne šišky na dozdobenie. A samozrejme nezabudnite na roztomilé výrezy z preglejky!

pruteny-hrantik   skandinavske-domceky-z-preglejky   zimne-aranzma

Postup

  1. Do vhodnej nádoby zasadíme ihličnaté stromčeky a zasypeme hlinou.
  2. K vianočnému nádychu hravo dopomôžu preglejkové výrezy, ktoré natrieme na bielo, pretože farba tohtoročných Vianoc je rozhodne biela. Vyskúšajte napríklad naše výrobky z preglejky v tvare škandinávskych domčekov – hygge hit tohto roku.
  3. Doplňte o LED svetielka.

A ako zdobíte v zime parapety a balkón vy? Pochváľte sa nám napríklad v komentári, alebo na sociálnych sieťach. Pokiaľ vám ale tento článok bol málo, a hľadáte viac inšpirácie na tvorbu kvetináčov, či jesenných a zimných dekorácií, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to skvelými tvorivými nápadmi len tak hemží.

Ako vybrať detskú jedálenskú stoličku

Ako vybrať detskú jedálenskú stoličku

Nahledovy-jedalenska-stolicka

My rodičia chceme deťom dopriať len to najlepšie a jednou z veľkých výziev je potom pre nás práve výber detskej jedálenskej stoličky. Drevená, plastová alebo snáď rastúca? V nasledujúcom článku sa dozviete, na čo si dať pri výbere stoličky pozor, na aké kritériá sa zamerať a predstavíme vám najčastejšie typy jedálenských stoličiek, ktoré vám uľahčia výber.

Podľa akých kritérií vyberať jedálenskú stoličku?

  1. Bezpečnosť dieťaťa

V prvom rade myslíme na bezpečnosť dieťaťa. Jedálenská stolička by preto mala byť vyrobená z nezávadného materiálu. Nesmie rovnako chýbať označenie a to odkazom na normu STN EN 14988:2018, ktorá udáva, že výrobok spĺňa konštrukčné a bezpečnostné požiadavky a je teda v poriadku.

  1. Využitie stoličky

Ďalším kritériom výberu by malo byť to, či si budete detskú stoličku brať so sebou na cesty, alebo nie. Ak áno, tak vás určite bude zaujímať jednoduchosť prípadného rozkladania a opätovného skladania a v neposlednom rade aj váha. V tomto prípade, aj keď rozhodne preferujeme drevenú stoličku, tak tá sa na cestovanie príliš nehodí.

  1. Údržba

Vrelo odporúčame zamerať sa aj na základnú údržbu a celkovú praktickosť. Deťom stále niečo padá, veľa rodičov navyše dnes uplatňuje BLW stravovanie a dieťa nechávajú od útleho veku vyberať si potraviny podľa svojho uváženia. Vyberajte teda takú, ktorej materiál je ľahko umývateľný, prípadne je možné ľahko sundať a vyprať látkový poťah. Budete sa diviť, koľko výrobcov na prateľné poťahy nemyslí.

  1. Materiál

Podobne ako pri inom detskom nábytku treba myslieť na materiál aj v prípade jedálenskej stoličky. Drevený povrch je všeobecne považovaný za najvhodnejší. Navyše si môžete byť istí, že vám aj niečo vydrží. Nie je nezvyčajné, že stoličku z dreva používa aj niekoľko generácií za sebou.

  1. Operadlo a sedacia plocha

Operadlo by vždy malo plne podopierať chrbát malého dieťatka už len kvôli bezpečnosti a potom samozrejme aj kvôli správnemu sedeniu.

6. Farebné prevedenie

Čo si budeme rozprávať, samozrejme nás okrem spomínaných dôležitých bodov zaujíma aj to, ako bude stolička vyzerať, a či nám zapadne do interiéru.

jedalenska-stolicka-v-kuchyni

Aké typy detských jedálenských stoličiek existujú?

Detská jedálenská stolička so stolíkom patrí k najobľúbenejším typom stoličiek. Rodičia oceňujú, že je dieťa bezpečne ukotvené a malý strávník zase bude nadšený zo svojho osobného priestoru, kde si takpovediac môže s jedlom robiť čo chce. Jedálenská stolička so stolíkom navyše často patrí medzi multifunkčné jedálenské stoličky a určite ju poznajú aj vaši rodičia. Táto klasická drevená jedálenská stolička sa dá vo väčšine prípadov rozložiť na samostatný stôl a stoličku.

Jedálenská stolička pre nesediace dieťa – každá správna mama samozrejme vie, že dieťa, ktoré nesedí, by sme do stoličky vôbec usadzovať nemali. Vedeli ste ale, že existujú stoličky uspôsobené pre úplne malé nesediace deti? Vlastne sa nejedná o stoličku, ale skôr lehátko. Dnes na trhu navyše môžete nájsť aj rastúce stoličky, ktoré hravo z lehátka urobia polohovateľnú stoličku. Akonáhle teda dieťa začne samo sedieť, môžete len zmeniť spôsob „usadenia“.

Rastúce jedálenské stoličky môžu hravo vyriešiť problém, čo si zaobstarať vo chvíli, keď bude klasická vysoká jedálenská stolička pre dieťa už malá a nedostačujúca. Samozrejme sa tu musí počítať s vyššou cenou, ktorá sa vám ale následne vráti.

Detské jedálenské stoličky drevené – prírodný materiál z dlhodobého hľadiska považujeme pre dieťa za najvhodnejší. Drevená jedálenská stolička sa pýši vysokou odolnosťou, stabilitou a najmä nezávadnosťou materiálu. Obzvlášť dôležité je drevo v jedálni – teda v priestore, kde sa dieťa dostáva do styku s pokrmom.

Multifunkčná detská jedálenská stolička má hneď niekoľko využití. Môžete ju použiť ako stoličku k stolu, nadstavbu na klasickú jedálenskú stoličku. Rovnako ju možno rozložiť na stoličku a stôl (napr. na kreslenie, či iné tvorivé aktivity). Niektoré multifunkčné stoličky dokonca následne slúžia ako hojdačka, alebo napríklad chodítko. Záleží teda len na vašich preferenciách.

jedalenska-stolicka   jedalenska-stolicka   stolicka-pre-dieta

Na čo si dať pri výbere jedálenskej stoličky pre deti pozor

  • Upevňovanie dieťaťa – stolička by mala obsahovať popruhy, ktoré dieťa udržia na mieste. Veľa popruhov sa na bezpečnosť príliš nezameriava a vy zistíte ich nedokonalosť až po usadení dieťaťa.
  • Priestor na vypadnutie – možno sa budete diviť, ale veľa stoličiek úplne nespĺňa normy bezpečnosti. Majú príliš veľký otvor na vypadnutie a popruhy tiež nezabránia úplne všetkému. Nehovoriac o tom, že dieťa po nepohodlnej stoličke rôzne skĺzava a učenie stravovacích návykov je o to horšie.
  • Stabilita – v tomto prípade odporúčame detskú jedálenskú stoličku – drevenú. Logicky je táto stolička ťažšia a s dieťaťom sa len tak neprevrhne, ako sa to môže stať u tej plastovej (osobne vyskúšané).
  • Opierka nôh – veľmi zabudnutý aspekt pri výbere. Majte preto na pamäti, že tým najmenším deťom by pri sedení pri jedle nikdy nemali visieť nohy. Prečo? Hrany podsedáku tlačia do stehien a výrazne sa potom môže zničiť následné držanie tela.

Čo kúpiť, až vaša ratolesť z jedálenskej stoličky pre deti vyrastie?

Samozrejme, že skôr alebo neskôr bude jedálenská stolička pre vaše dieťa malá. Prípadne už si vaša ratolesť bude žiadať sedenie pri stole s rodičmi. Na stôl ale nedosiahne, ale aj na tento problém výrobcovia mysleli. Môžete sa poobzerať po úplne novej detskej drevenej stoličke, ktorá je malým jedákom oveľa lepšie prispôsobená (napr. výškou a operadlom). Ak už novú detskú jedálenskú stoličku kupovať nechcete, tak existujú vychytané podsedáky aj s popruhmi, ktoré zvýšia sedacie miesto a tým uľahčia sedenie pri stole s „dospelákmi“.

stolovanie-s-detmi

Na výbere jedálenskej stoličky si dajte naozaj záležať a nepodceňujte ju. Pre ďalšie tipy, triky a rady sledujte nielen náš blog, ale aj inšpirujúce sociálne siete.

Ako zabrániť jesennej depresii? Jedzte kvasenú zeleninu

Ako zabrániť jesennej depresii? Jedzte kvasenú zeleninu

kvasena-zelenina

Cítite sa spomalene a unavene? So západom slnka výrazne stúpa hladina spánkového hormónu melatonínu a ľudské telo vyžaduje spánok. Pokiaľ únava a nulová energia trvá príliš dlho a výrazne vás obmedzuje, môže ísť o sezónnu afektívnu poruchu (odborne SAD), ktorá je v populácii stále častejšia. Proti SAD možno ale veľmi účinne bojovať – napríklad komplexnou a vyváženou stravou plnou vitamínov a všetky tieto atribúty spĺňa práve kvasená zelenina. Poďme si ju spoločne vyrobiť!

Ako kvasiť zeleninu

Do kvasenej zeleniny sme sa úplne zamilovali. Príprava je viac ako jednoduchá a výsledok úplne famózny.

Čo budeme potrebovať

  • Zelenina na kvasenie – zvoľte si podľa vlastnej chuti (my sme použili kapustu, mrkvu, cibuľu, karfiol a na ochutenie pálivú papriku)
  • Strúhadlo na kapustu
  • Drievka do zaváranín
  • Nádoba na kvasenie zeleniny – napr. pohár na zaváranie s klipom, ak chceme nakladať väčšie množstvo (kapustu, alebo uhorky), tak môžete vyskúšať nádoby na kvasenie z dreva.
  • Kuchyňská doštička
  • Kvalitný nôž
  • Soľ

kvasena-zelenina-priprava   struhadlo-na-zeleninu   kvasena-zelenina-suroviny

Postup

  1. Na kuchynskej doske nakrájame zeleninu. My sme zvolili klasiku – teda kapustu, mrkvu, cibuľu a pre chuť sme doplnili o baranie rohy, ktoré nechávame v celku. 
  2. Skvelou vychytávkou sú aj strúhadlá na kapustu, ktoré nám prácu v kuchyni uľahčia.
  3. Mrkvu môžeme nastrúhať na strúhadle, alebo klasicky nakrájať na kocky (záleží na vašich preferenciách). Kapustu nastrúhame na strúhadle a cibuľu nakrájame najemno, vďaka tomu celú smes následne ochutí. Baranie rohy naopak vkladáme vcelku kvôli farbe a chuti.
  4. Nakrájanú zeleninu zmiešame vo veľkej mise a pridáme soľ. V tomto bode musíme byť naozaj presní a pokiaľ s kvasením začíname, tak si všetko starostlivo odvážime. Soli totiž pridáme presne 20g na 1kg nakrájanej zeleniny a dôkladne premiešame.
  5. Necháme zeleninu chvíľku odpočívať, aby pustila šťavu, prípadne ju ešte trochu potlačíme – ideálne na to poslúži tĺk na kapustu. Šťavu zo zeleniny rozhodne nevylievame. Použijeme ju v nasledujúcom kroku.
  6. V tomto bode zeleninu veľmi starostlivo zatlačíme do nádob (jedine tak zabránime vzniku plesne). Prípadne zalejeme šťavou zo zeleniny.
  7. Veľmi dôležitá je samozrejme vhodná nádoba. Kvasenie v nej prebieha ľahšie a samozrejme aj efektívnejšie. Pokiaľ žiadnymi nádobami na kvasenie nedisponujete, je najvyšší čas si ich zaobstarať.
  8. Na to, aby bola zelenina celá ponorená v náleve, použijeme skvelé drevené drievka. Už sa nám to osvedčilo pri zaváraní broskýň a my na ne nedáme dopustiť.
  9. Necháme nádobu ľahko pootvorenú (samozrejme vďaka drievkám do zaváranín je zelenina dôkladne ponorená), niekto ale neuzatvára vôbec, len zaťažuje, prípadne klasicky zaviečkuje. Záleží len na vás. Dôležité je iba to, aby zelenina v žiadnom prípade z nálevu nevyčnievala von.
  10. Takto uloženú zeleninu necháme na linke kvasiť minimálne týždeň. Zhruba po 3 dňoch je možné viditeľne zaznamenať kvasiaci proces. Tekutina z kvasenia môže pokojne vytekať von, odporúčame teda pod nádoby na kvasenie kapusty, či poháre použiť vhodný kuchynský riad, aby sa nám tekutina nerozlievala po linke.
  11. Po týždni, keď už sa nám zelenina zdá tak akurát, uložíme už zatvorené poháre do chladničky, kde vydrží aj niekoľko týždňov.

Prečo na jeseň prichádza jesenná únava?

Človek je už milióny rokov výrazne spätý s prírodou a jej cyklami. Nie je teda nič neobvyklé, že aj v dnešnej dobe, plnej technických vymožeností, sa prispôsobujeme utlmeniu a spomaleniu prírody. V lete sme jednoducho aktívnejší a na jeseň a v zime trávime viac času odpočinkom a spánkom. Moderný svet nás tak trochu núti prirodzené rytmy ignorovať a požaduje sa neustálý výkon. Majme ale na pamäti, že fyzicky a psychicky to jednoducho nie je možné.

Ďalším dôležitým bodom je už spomínaná vyššia aktivita melatonínu. Ten pôsobí ako spánkový hormón, a vďaka skoršiemu príchodu tmy je teda logické, že k nám potreba spánku prichádza oveľa skôr a ráno sa nám za tmy horšie zobúdza.

Akým spôsobom bojovať proti jesennej únave?

Istú únavu teda určite pociťovať budeme, ale neuchyľujme sa doslova k zimnému spánku. Zamerajme sa na komplexné a vyvážené potraviny, ktoré telu dodávajú potrebné živiny (kvasená zelenina, orechy a semená, celozrnné potraviny, kurkuma a škorica). Okrem dodržiavania správnych stravovacích návykov si na odohnanie jesenného chmuru môžete pomôcť aj športom. Všeobecne bývajú doporučované vonkajšie aktivity – prechádzky v prírode, beh, či cyklistika. Ak sa vám chce spať a cítite potrebu si oddýchnuť, nebojujte s tým a prijmite to. Aj malá hygge chvíľka strávená na pohovke s dobrým čajom a ešte lepšou knihou vás môže príjemne povzbudiť.

jesenna-unava-lavicka   jesenna-sviecka

Aké sú najväčšie výhody kvasenej zeleniny

  • Je najprirodzenejším zdrojom vitamínu C v jesennom a zimnom období.
  • Kvasená zelenina výrazne podporuje činnosť čriev a obnovuje baktérie črevnej mikroflóry.
  • Nutrične sa vyrovná čerstvej zelenine.
  • Ide o veľmi lacný zdroj vitamínov, ktorý posilňuje imunitu.
  • Priaznivo znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Čo vám doma pri kvasení nesmie chýbať

  • Krájače – strúhadlo na kapustu aj mrkvy, či krájač na repu vám prácu urýchli.
  • Nádoby na kvasenie zeleniny, bez tých sa nepohnete.
  • Štýlové koreničky na všetky bylinky a korenie, ktoré môžete na kvasenie potrebovať (rasca, soľ, kôpor, paprika…).
  • Kuchynské potreby, ako sú drevená doštička, strúhadlo a kvalitný nôž, patria medzi nevyhnutnosti, ktoré v kuchyni nesmú chýbať.
  • V prípade, že budete nakladať kapustu, tak sa určite nezaobídete bez tĺku. Môžete ho ako my použiť aj na utláčanie akejkoľvek zeleniny.

A ako bojujete proti jesennej únave vy? Máte tajné vychytávky? Ďalšiu inšpiráciu na nielen jesenné recepty a potreby do kuchyne nájdete napríklad na našom Pintereste.

Upečte si voňavý domáci kváskový chlieb

Upečte si voňavý domáci kváskový chlieb

Nahledovy-osatka

Chmúrne počasie jesene len láka na vytvorenie príjemnej atmosféry. A ako hrejivú atmosféru ešte viac umocniť? Predsa pečením, ktoré to u nás doma príjemne prevonia. Čo vyskúšať napríklad kváskový chlieb? V článku nájdete presný postup, dozviete sa niečo o histórii chleba, ale tiež zistíte, aké ošatky na chlieb sú najvhodnejšie a prečo.

Obsah:

Ako upiecť kváskový chlieb?

Ak si neviete rady, ako sa pečie kváskový chlieb, nezúfajte. Je to otázka, ktorá trápi nejedného začínajúceho amatérskeho pekára a milovníka domáceho pečiva. Poďte si spoločne s nami jeden voňavý bochník upiecť.

Čo budeme potrebovať

Na rozkvas:

  • lyžice kvásku
  • 100 g múky
  • 100 g vody

Na dokončenie:

  • 80 g bieleho jogurtu
  • 200 g ražnej hladkej múky
  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 330 ml vody
  • 2 lyžice oleja
  • 2,5 lyžičky soli
  • 3 lyžičky drvenej rasce

ratanova-osatka   chlebove-cesto   kvaskovy-chlieb

Postup

Tu nájdete presný postup pečenia kváskového chleba:

cesto-na-chlieb

  1. V prvom rade si (najlepšie deň vopred) pripravíme tzv. rozkvas. Dobre živený kvások v drevenej miske rozmnožíme do hmoty tak, že ho zmiešame s vodou a následne múkou a dôkladne premiešame drevenou vareškou. Necháme prikrytý na linke (ideálne cez noc).
  2. Po 8 hodinách by malo byť na rozkvase vidieť, že pracoval. Jednoznačne nadobudne a je na ňom viditeľný proces kvasenia. (Maximálne ho necháme pracovať 13 hodín.)
  3. V tejto fáze pridáme k rozkvasu aj zvyšok surovín a miešame. Nezabudnite si z rozkvasu oddeliť kúsok na budúce pečenie! Do menšej uzatvárateľnej nádoby (napríklad do koreničky) dajte lyžičku a vložte dobre uzavreté do chladničky.
  4. Výsledné cesto by sa nemalo príliš roztekať, ale ani by nemalo byť príliš hutné. Nie je potrebné ho hniesť dlho, stačia 2 minúty, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  5. Cesto necháme v mise kysnúť aspoň 2 hodiny pod utierkou. Potom si namočíme ruky do studenej vody, nech to nelepí a v mise ho preložíme. Chytíte cesto za jeden koniec, potiahnete, vložíte doprostred hrudy, a týmto spôsobom ho vytiahneme za všetky konce raz-dvakrát.
  6. Výslednú guľu cesta vložíme do múkou naozaj poriadne poprášenej ošatky na chlieb, kde bude prikryté kysnúť ďalšie 2 hodiny. Môžete si vybrať, či využijete ošatku oválnu, alebo ošatku guľatú, od nej sa totiž následne bude odvíjať tvar vášho domáceho chleba. Obzvlášť slovenský chlieb je typický svojou štruktúrou, ktorú mu udáva práve forma, v ktorej kysnul a ošatku na chlieb sa teda nebojíme označiť za tradičné kultúrne dedičstvo Čiech, Moravy aj Slovenska.
  7. Je veľmi dôležité udržiavať stálu teplotu v miestnosti, kde prebieha proces kysnutia. Odporúča sa, aby bola vyššia ako 21,5 °C a samozrejme by ste nemali po celý čas prípravy chleba vetrať.
  8. Vo chvíli, keď cesto nadobudne zhruba dvojnásobne a môžeme ho označiť za pružné, tak máme hotovo. Veľmi jemne hmotu preklopíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zhora narežeme do kríža.
  9. Rúru medzitým rozohrejeme na 250 ° C a mierne do nej rozprášime vodu. V tejto chvíli vkladáme bochník a pečieme pri 250 °C minimálne 15 minút.
  10. Následne znížime rúru na 180-200 °C a pečieme ďalších 40-50 minút.
  11. Hotový chlieb necháme v pootvorenej rúre dôkladne vychladnúť a až potom vyťahujeme z rúry.

Založte si vlastný kvások

My sme kvások dostali darom, pretože veríme, že kvások od srdca darovaný má svoje kúzlo, ktoré sa premietne aj do nášho bochníka. K tomu, abyste získali kvások, vám stačí sledovať kváskovú mapu, kde nájdete množstvo ochotných ľudí, ktorí vám svoj živý kvások radi poskytnú. Pokiaľ ale túžite po vlastnom kvásku, tak nikam neodchádzajte, na založenie vám bohato stačia tieto 3 kroky.

  1. Do pohára vložíme 2 lyžice celozrnnej múky a 4 lyžice najlepšie odstátej vody (aby sa zbavila chlóru) a v uzavretom pohári ho necháme na linke odstáť.
  2. Každý deň kvások prikrmujeme (stačí lyžica múky spolu s 2 lyžicami vody) a prípadne odoberáme hmotu.
  3. Cca po 2 týždňoch by mal mať kvások kyslastú vôňu i chuť a zároveň by mal pravidelne nadobúdať na hmotnosti. Tento kvások je už vhodný na pečenie. Zvyšok kvásku potom schovajte v dobre uzatvárateľnej korenke do chladničky a v prípade potreby opäť oživte.

chlebovy-kvasok

Vychytávky na pečenie domáceho chleba

Nie je nad kuchyňu prevoňanú vôňou domáceho chleba. S tými správnymi kuchynskými potrebami navyše bude príprava o to jednoduchšia a najmä zábavnejšia. Domácu pekáreň, špeciálne misy na pečenie chleba vôbec nebudete potrebovať. Bohato vám postačí výbava, ktorá v kuchyni vašej babičky rozhodne nesmela chýbať.

  • Bez drevenej dosky si pečenie ani neviem predstaviť. Kuchynská doska na cesto samozrejme zabraňuje znečisteniu linky, ale pri mojom šťastí a šikovnosti bráni aj prípadnému zničeniu linky. Vďaka drevenému povrchu dosky neprichádza cesto do styku so studenejšou kuchynskou linkou a samozrejme následne lepšie kysne.
  • Veľká drevená misa je naším tajným tipom, ktorý vás doslova ohromí. Drevo totiž veľmi dobre izoluje teplotu. K práci s kysnutým cestom je preto nenahraditeľným pomocníkom a my naň absolútne nedáme dopustiť.
  • Ošatka na pečenie chleba dáva následnému bochníku tvar. Na našom e-shope nájdete ošatku guľatú, ale samozrejme pre podlhovasté typy chlebov i ošatku oválnu. Stačí si iba vybrať.
  • Kvalitné poháre na kvások – my odporúčame napríklad koreničky, ktorých zatváranie aj veľkosť nám najviac vyhovujú. Navyše je nulová šanca, že sa potom do kvásku dostanú baktérie, ktoré tam nemajú čo robiť.
  • Vareška drevená – veľká je veľmi dôležitá pri samotnom miešaní cesta. Pokiaľ zvolíte zlú veľkosť, tak už večer nemusíte chodiť do posilňovne.
  • A samozrejme nesmieme zabudnúť na vhodné uloženie domáceho chleba do tradičného dreveného chlebníka, ktorý zabráni vysychaniu pečiva. Na udržanie dlhšej čerstvosti môžeme chlieb zabaliť napríklad do látkovej utierky a až potom uložiť do chlebníka. Na našom e-shope nájdete chlebník na pečivo v mnohých veľkostiach, prevedeniach a farbách. Vyberiete si ten svoj?
  • Dóza s dreveným vekom je nepostrádateľným pomocníkom v špajzi, kde vám pomáha chrániť múku, soľ a mnohé ďalšie potreby na pečenie v suchu a bezpečí.

osatka-na-chlieb   korenky   drevena-miska

Ako vybrať ošatku na kysnutie chleba?

Každý profesionálny pekár vám samozrejme na pečenie chleba odporučí prírodné materiály. Cesto v nich môže dýchať a taktiež sa toľko nelepí na steny. Rattanové ošatky oslnia vzhľadom a trvanlivosťou, vyberať ale môžete aj ošatku na chlieb napríklad zo slamy, pedigu, či morskej trávy. Výber už necháme iba na vás.

História pečenia chleba

Ploché chlebové placky by sme mohli nájsť vo všetkých starovekých kultúrach. Ale čo kvások? Prvopočiatky „kváskovania“ by sme mohli položiť do starovekého Egypta, kde bol kvások vynájdený ako inak než náhodne. Na slniečku sa jedného krásneho dňa ponechalo cesto na nekvasený chlieb, ktorý samozrejme vplyvom tepla a času vykysol. Egypťania neváhali tento chlieb upiecť a zistili, že je oveľa chutnejší, vláčnejší a vzdušnejší. Od tej doby nechávali cesto kysnúť pravidelne.

Prvý chlieb bol teda rozhodne ten kváskový a samozrejme sa piekol z celozrnnej múky. Ľudia si ho vo väčšine prípadov piekli sami, prípadne kváskový chlieb nechávali piecť vo verejných pekárňach (tie boli najmä v chudobných štvrtiach veľkých európskych miest).

19. storočie sa v pečení chleba považuje za prelomové. Kvások nahradilo pekárske droždie, celozrnnú múku vystriedala biela a pečenie chleba sa z väčšej časti presunulo k pekárom a postupom času k veľkým pekárniam, ako to poznáme zo súčasnosti.

servirovanie-jedla

Pečiete doma tiež domáce pečivo? Pochváľte sa nám na Instagrame, kde nás môžete označiť alebo k fotke pridať hashtag #cistedrevo_cz. Najvydarenejšie kúsky radi odmeníme.
Veľa ďalších receptov, ale aj tipy do domácnosti a kuchyne nájdete na našom Pintereste.

Pinujte s nami.