Zľava až 20 % na všetko 🔥 DEBNIČKY, KUCHYŇA I DARČEKY

Vše, Strana 23

Rázcestník húb a ich využitie v kuchyni

Rázcestník húb a ich využitie v kuchyni

pruteny-kos-na-hríby-do-lesa

Slovenský národ je doslova národom hubárov. Prvenstvo v zbieraní húb síce nedržíme, ale napriek tomu sa jedná o veľmi obľúbenú letnú a jesennú kratochvílu pre veľa ľudí. Nie je nad to si vziať vychádzkovú palicu s nožom a prútené koše na huby a stráviť pokojne celý deň v lese. Nielen, že sa čiastočne jedná o relaxačnú meditačnú činnosť, ale tiež si z lesa môžete priniesť hneď niekoľko výborných pochúťok.

Naše najobľúbenejšie huby a na čo ich použiť

V našich končinách existuje viac ako 2000 jedlých húb, ktoré sú skvostným spestrením celoročného jedálnička. Predstavme si aspoň pár tých najobľúbenejších a najchutnejších, či vzácnych húb, ktoré v lese môžeme nájsť.

Choroš oríš (tiež barania hlava, kučierka) nie je príliš známa huba. Hojne je však zbieraný na východe Slovenska, kde sa z neho pripravuje výborná polievka. V Českej republike je zaradený do Červeného zoznamu húb. Urobíte si výlet za mykologickým pokladom?

Jelenkovec škridlicovitý – ľudovo sa mu napr. na Orave hovorí „sova“ a hodí sa najmä na výrobu sušeného hubového koreniaceho prípravku. Sama o sebe je to huba veľmi tuhá.

Líška obyčajná a kuriatko žlté tvoria základ výborných polievok. Svoje uplatnenie nájdu napríklad najmä u obľúbenej kuľajdy. Líšky sú tiež obľúbeným doplnkom mäsa z diviny.

Skupina húb známa pod menom rýdzik nie je často zbieraná huba, pritom patrí z kuchárskeho hľadiska medzi veľmi atraktívne kúsky. Rýdzik smrekový a rýdzik pravý sa skvele hodia napríklad na nakladanie do láku, či k hubovým škvarkom. Rydzika surovičku dokonca mnohí mykológovia a vášniví hubári považujú za najchutnejší hríb vôbec. Veľakrát ho dokonca zjedia ihneď na mieste nálezu – od toho je tiež odvodený jeho názov (surovička).

Tzv. modráky sa vyznačujú modraním hríbu po stlačení, či narezaní a jedná sa o hojne vyskytujúce aj zbierané huby. Hodí sa samozrejme na sušenie a ku klasickej hubovej omáčke podávanej s knedľou.

Kozák patrí medzi tzv. „tmavé huby“ a svoje uplatnenie nájde v hubových omáčkach. Rovnako sa bez tmavých typov húb nezaobídete napríklad na východe Slovenska, kde tvorí základ pre typickú štedrovečernú polievku.

Pravák všeobecne patrí medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie huby. Hodí sa najmä do omáčok, smaženíc, ale aj polievok.

Niektoré druhy bediel patria k obľúbenej chuťovke, na ktorú sa mnohí z nás tešia pokojne celý rok. Sú to vyprážané rezne z bediel, prípadne bedle pečené rovno na peci. Tiež už sa na nich každý rok tešíte?

zber-hub   huby-kremenac   huby-bedla

Ako a do čoho zbierať huby

Iste ste to počuli už niekoľkokrát, ale opakovanie je matka múdrosti. Na huby sa vždy a za akýchkoľvek okolností chodí zásadne s prúteným košom. Nikdy nezbierajte huby do igelitových tašiek a plastových vrecúšok. Jedine prútené košíky vám zabezpečia, že si hríb prinesiete nezaparený. Zaparená jedlá huba sa veľmi skoro stáva nejedlou a mnohokrát dokonca jedovatou!

Čo vám pri zbere hub nesmie chýbať

Košíky na huby, drevená palica a nôž nie sú jedinou povinnou výbavou hubárskeho nadšenca. Neznalosť terénu vám taktiež môže spôsobiť nemalé problémy. Pozrite sa, bez čoho sa v lese pri zbere húb nezaobídete.

  • vychádzková palica
  • košík na huby
  • drevený nôž na hríbiky (predávajú sa aj špeciálne hubárske nožíky so štetcom na očistenie, ktoré môžu slúžiť ako originálny darček)
  • dostatok pitnej vody
  • navigácia, prípadne dostatočne nabitý telefón
  • pokrývka hlavy
  • repelent proti komárom

pruteny-kosik-les

Ktoré jedovaté huby sa najčastejšie zamieňajú s tými jedlými

Ešte než dáme čerstvo odtrhnutý hríb do prúteného košíka, tak musíme skontrolovať, či sa skutočne jedná o jedlý hríb. Veľa húb totiž vie klamať telom!

  • Muchotrávku zelenú rozoznáte od šampiňónu poľného najmä farbou lupeňov, muchotrávka ich má čisto biele, oproti tomu šampiňón skoro až hnedé.
  • Muchotrávku tigrovanú ľudia najčastejšie zamieňajú za muchotrávku ružovú. Presne ich od seba rozoznáte narezaním huby, muchotrávka červená zružovie, ale muchotrávka tigrovaná nie. Otrava touto prudko jedovatou hubou sa môže prejaviť už pol hodiny po požití.
  • Pavučinovec plyšový je najčastejšie zamieňaný za rýdzik oranžový. Ten po narezaní „roní“ mliečnu tekutinu, pavučinovec žiadnu. Táto zámena je veľmi nebezpečná, pretože pavučinovec patrí medzi jedovaté huby silne poškodzujúce obličky a otrava sa prejaví pokojne až po 20 dňoch.
  • Rýdzik hnedý sa veľmi často zamieňa za údajne najchutnejšiu hubu – rýdzik surovičkový. Na rozdiel od mliečnej tekutiny rýdzika survičkového vylučuje rýdzik hnedý číru tekutinu, ktorá je cítiť po maggi.

huby-holubinka   huby-muchotravka

Ako spracovať huby

Huba je výbornou surovinou, ktorá v letnom jedálničku nesmie chýbať a samozrejme tvorila výraznú časť jedálnička našich predkov. Práve od nich sme často zdedili skvelé nápady, ako huby spracovávať.

  • Sušenie – klasika, ktorá vás nenávratne zavedie k letu u babičky a pôde voňajúcej po sušených hríboch. Na sušenie sa uchyľujeme vo chvíli, keď viete, že vám počasie aj slniečko praje.
  • Naloženie do láku – Naložené huby v kyslom náleve sú chuťovka, ktorá sa ale hodí len pre niektoré typy húb.
  • Zaváranie – zavariť huby vo vlastnej šťave nie je nič ťažké. Hodia sa potom skvele napríklad do hríbikových omáčok.
  • Zmrazovanie – zmraziť surové huby rozhodne neodporúčame. Ak ich ale podusíme s cibuľkou a následne dáme zamraziť, tak máte skvelý základ pre hubovú smaženicu, kedykoľvek si zaumienite.
  • Hubová pasta sa hodí najmä pre horšie a mäkšie typy húb, ktoré úsporne spracujete na výborný koreniaci prípravok.
  • Hubové „škvarky“ si úplne zamilujete a obzvlášť k dedinskému, či chalupárskemu pohosteniu sa perfektne hodia. Huby na väčšom množstve masti osmažíme a následne prelejeme do zaváracieho pohára, či pohára s klipom a dôkladne uzavrieme.
  • Nasolené huby poslúžia najmä vo chvíli, keď napríklad na chate nemáte dostatok času na riadne vysušenie na slniečku.

huby-susene   huby-dusene   huby-nakladane

Malá rada na záver: S hubami je potrebné pracovať veľmi rýchlo. Pokiaľ napríklad idete na huby a následne vám cesta autom bude trvať dlhšiu dobu, tak odporúčame mať v aute drevenú debnu, kde si z košíka huby vyskladáte a budú mať dostatočný priestor aj vzduch. V čo najkratšom čase treba huby očistiť a nakrájať, môžete použiť aj krájač na huby, ktorý celý proces urýchli.

Ak vám doma chýbajú prútené košíky, tak na našom e-shope nájdete nepreberné množstvo typov i veľkostí, alebo snáď máte svoje tajné miesto a chodíte na huby s prútenou nošou? V našom ďalšom článku na blogu sa dozviete o hubách množstvo skvelých zaujímavostí. Sledujte nás preto na Instagrame, Facebooku alebo Pintereste.

5 jednoduchých krokov na výrobu debničky

5 jednoduchých krokov na výrobu debničky

debnicka-s-drevom

O širokej škále využitia drevených debničiek ste toho už určite počuli veľa, ale vedeli ste, že samotná výroba nie je zas až tak náročná? V dnešnom článku sa dozviete, ako takú drevenú debničku vyrobiť a tiež sa dozviete, na čo všetko sa dá využiť.

Ako vyrobiť drevenú debničku

Debnu možno samozrejme vyrobiť v akejkoľvek veľkosti. Podľa nasledujúceho návodu vytvoríte debničku menších rozmerov, hodiacu sa napríklad na úložné krabice a boxy, či drevené dekorácie. Drevený výrobok si následne môžete natrieť, použiť techniku ​​decoupage, či krakelovanie, opáliť ju, či inak dozdobiť presne podľa vašich predstáv.
debnicka-s-narcismi

Čo budeme potrebovať

  • Drevené hranoly – 6 ks o dĺžke 16 cm, 10 ks o dĺžke 9,5 cm
  • Trojúhelníkové drevené hranoly – 4 ks o dĺžke 10,5 cm
  • Ceruzka a pravítko
  • Úhlomer
  • Sponkovačka na drevo (prípadne skrutky alebo klince, jednoducho čo máte doma)

Postup

  1. Najprv si narežeme potrebné hranoly do požadovaných dĺžok.
  2. Následne si stlčieme 3 obdĺžnikové rámčeky, a to vždy z dvoch kusov 16 cm hranolov a dvoch kusov hranolov s dĺžkou 9,5 cm. Tým nám vznikne obdĺžnik.
  3. K jednému rámčeku pritlčieme 4 menšie hranoly s dĺžkou 9,5 cm. Vzdialenosť medzi týmito 4 menšími hranolmi by mala byť samozrejme rovnaká. Odporúčame použiť ceruzku a pravítko a presné medzery medzi hranolmi si vyznačiť. Tento polotovar nám následne bude tvoriť dno našej drevenej debny.
  4. Ku každému rohu teraz priložíme trojuholníkový hranol s dĺžkou 10,5 cm a pripevníme klince.
  5. Teraz vytvoríme prvé a druhé poschodie z už pripravených postĺkaných rámčekov. Debnu necháme buď v prírodnom prevedení a iba natrieme bezfarebným lakom, alebo popustíme uzdu fantázii a vytvoríme si debničku podľa svojich predstáv.

debnicka-priprava   debnicka-praca   debnicka-ruzova

TIP NA ZÁVĚR: Předtím než použijeme hřebíky nebo železné spony, tak si k sobě dřevo přilepíme disperzním lepidlem s označením 2 nebo 3 (záleží na tom, kde bude dřevěná bedýnka umístěna). Pokud si nejste jisti lepením na dřevo, nebo se nevyznáte v jednotlivých disperzích, doporučujeme jeden z našich předchozích článků, kde se lepením dřeva šířeji zaobíráme.

Variabilita drevených debničiek

Zásoba drevených debničiek sa doma vždy hodí. Majú totiž ohromnú škálu využitia a mne osobne robia spoločnosť v kuchyni, kúpeľni aj spálni a nesmú chýbať ani v aute.

Ako sa dajú drevené debny využiť?

  • úložné boxy na zahradničení či na nákupy
  • prepravka na zeleninu
  • debničky na ovocie
  • pomocník pri organizácii domova
  • drevený kvetináč
  • drevená dekorácia

debnicka-na-zeleninu-a-ovocie   debnicka-zavesny-kvetinac   debnicka-skladisko

Nábytok z drevených debničiek

Nábytok z drevených debničiek sa stále teší výraznej obľube. Niet divu – je dokonale vzdušný, minimalistický a láka ku kreatívnemu tvoreniu všetkého druhu. Pozrite sa na výčet toho, aký nábytok si možno z drevenej debny ľahko vytvoriť. Na našom blogu navyše nájdete množstvo návodov, ako na to. Napríklad jednoduchú výrobu drevenej lavice, konferenčného stola, knižnice, regálov a mnohé ďalšie.

A na aký nábytok sa drevené debny hodia najviac?

  • záhradná lavica
  • polica
  • konferenčný stôl
  • drevená knižnica
  • regál do kuchyne
  • záhradný nábytok

stol-z-paliet   debnickovy-regal-v-kuchyni   debnickova-kniznica

Čo keď…?

… si na samotnú výrobu netrúfate, ale drevený nábytok či drevené dekorácie vyrobené z debničiek vás očarili svojim minimalizmom a lákavou cenou? Na našom e-shope nájdete množstvo drevených výrobkov a drevenú debničku ponúkame hneď v niekoľkých veľkostiach, ale aj farebných prevedeniach. Stačí si vybrať!

Ak hľadáte viac inšpirácie a tipov, ako s debničkami naložiť, či dokonca hľadáte presné DIY návody na výrobu drevených výrobkov a prácu s drevom, tak navštívte náš Pinterest a pinujte s nami.

Ako zužitkovať prebytok zberu podľa našich babičiek

Ako zužitkovať prebytok zberu podľa našich babičiek

ovocie-a-zelenina-v-denicke

Nadšení záhradkári aj pestovatelia to samozrejme poznajú. Cez leto si užívame dostatok ovocia a zeleniny, úrodu by sme si ale radi zachovali aj na chladnejšie dni. My vám samozrejme prajeme, aby úroda bola hojná každý rok. Naložiť s ňou totiž môžete hneď niekoľkými spôsobmi. Myslite však na základ – ovocie a zelenina by sa mala zbierať zrelá a najmä pevná. Nikdy preto neuskladňujeme plody, ktoré sú potlčené alebo prezreté. Odporúčame teda úhľadne žať napríklad do prúteného koša na ovocie, alebo drevenej debničky.

Zaváranie

broskyne-zavaranie

Kto by nemiloval zaváraný ovocný kompót, či obľúbený džem? Vychutnajte si kúsok leta aj v zime. Zaváranie nie je žiadna veda. Stačí tomu len prísť na kĺb a potom to už pôjde jedna báseň. Ostatne napríklad recept na broskyňový kompót nájdete v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Najobľúbenejšie zaváraniny. A aké sú tie vaše?

  • Nakladané uhorky sú typickým produktom každého vášnivého pestovateľa.
  • Džemy – aký je váš najobľúbenejší?
  • Ovocné kompóty ocenia najmä vaše ratolesti.
  • Nakladanú zeleninu (kapusta, papriky, paradajky, cukety) môžete vymeniť aj za tú kvasenú.
  • Lečo a iné zeleninové čatní je vhodné napríklad pod mäso.
  • Mušt – milujú ho deti aj dospelí a na výrobu vám bude stačiť starý dobrý drevený lis na ovocie, ktorý iste používala aj vaša babička.

Kvasenie zeleniny

Preferujete zdravý životný štýl? Potom ste už určite počuli o príjemných hodnotách kyseliny mliečnej a kvasení zeleniny. Ide o jeden z najstarších spôsobov, ako uchovať zásoby na zimu a teraz sa tento spôsob uchovania opäť vracia do módy. Postup je pritom veľmi jednoduchý, stačí mať iba vhodné kuchynské potreby. Uhorky, karfiol, kapustu, mrkvu (jednoducho akúkoľvek zeleninu, ktorá nás napadne) vložíme do nádoby na kvasenie zeleniny a zalejeme vychladnutým soľným nálevom a necháme odležať.

Sušenie ovocia aj zeleniny

K veľmi tradičnej technike konzervácie potravín patrí samozrejme sušenie. Ešte v 19. storočí existovali veľké verejné sušiarne, ktoré ľudia mohli využiť. Dnes môžete vložiť dôveru do bežne dostupných elektrických sušiarní, ale aj klasickej rúry. Sušiť sa dá skutočne čokoľvek, od ovocia ako napríklad jablká, hrušky, marhule, cez lesné plody ako sú šípky, až po zeleninu.

Zo zeleniny odporúčame najmä sušenie koreňovej zeleniny, ktorá v zime zvýrazní chuť akéhokoľvek vývaru a samozrejme nezabúdame na sušené huby, cibuľu a cesnak, ktoré sa môžu stať základom výborného koreniaceho prípravku. Nezabúdajme ani na sušenie byliniek. K tomu už samozrejme potrebovať sušiareň nebudeme. Stačiť nám bude košík na ovocie, prípadne šatka, špagát a suchá pôda. (Presný návod na sušenie byliniek už sme pre vás napísali tiež.)

susene-chilli   susenie-levandule-vonku   susene-jablcka

Zamrazovanie

Taký luxus naša babička nemala, ale my silu mrazničky rozhodne využijeme. Vďaka mrazeniu uchováme v potravinách veľké množstvo vitamínov a živín. Pre zachovanie všetkých užitočných látok tiež odporúčame používat kuchyňské náčinie z dreva (napr. drevenú doštičku, misky, veľkú drevenú dosku aj.).

Ako správne mraziť?

  • Urobte si v mrazničke dostatok miesta.
  • Do mrazničky dávajte iba pevné a zrelé ovocie a zeleninu.
  • Najprv plody nakrájajte a potom ich dajte napríklad na drevenej doske alebo na plechu zamraziť zvlášť, po následnom zmrazení ich už môžete spoločne vložiť do mraziaceho vrecka a nestane sa vám, že by sa ovocie, či zelenina spojila.
  • Mraziace vrecká vždy starostlivo popíšte aj s dátumom zamrazenia.

A čo všetko sa dá zmraziť? Prakticky čokoľvek. Vrelo odporúčame najmä bylinky, ale aj čerstvé ovocie a koreňovú zeleninu. Ja osobne mrazím aj sparené paradajky, ktoré následne tvoria základ výborných jesenných polievok, ktoré zahrejú.

jablcka-zo-zahrady

Skladovanie v drevených debničkách

Viete, čoho bolo v dobách našich babičiek dostatok? Priestoru v chladných pivniciach, kde bolo možné uchovávať čerstvú zeleninu aj ovocie po celú zimu. Pivnica by mala mať ideálne teplotu od +1 do +4 °C. Oplatí sa vám tiež zavesiť do pivnice vlhkomer. Vlhkosť vzduchu by sa totiž v pivnici mala pohybovať okolo 80 %. Pri nižšej vlhkosti ovocia a zelenina veľmi rýchlo vädne. Vyššia zase spôsobuje množenie plesní a baktérií, ktoré môžu zber napadnúť.

V čom skladovať?

Tipy na úschovu úrody v pivnici

  • Pivnicu dobre vetráme aj v chladnejšom období.
  • Koreňovú zeleninu vkladáme do drevenej debny vysypanej pieskom. Takto uskladnená zelenina sa vďaka piesku zbavuje vlhkosti a vydrží pokojne celú zimu.
  • Orechy pred uložením necháme dobre vyschnúť, pokiaľ chceme uskladniť vylúpané, musíme ich zamraziť.
  • Pravidelne úrodu kontrolujeme a odstraňujeme kusy napadnuté plesňou.
  • Používame drevené priedušné debničky, nikdy nepoužívame plastové debny s vekom.

debnicka-na-brambory   debnicka-na-zeleninu

TIP na záver: nakladané chuťovky

Tiež milujete nakladané chuťovky, ktoré sú vhodné na pohostenie priateľov, či dokonca jedlým originálnym darčekom, ktorým môžete obdarovať svojich najbližších? Aj do nakladaných syrov alebo napríklad utopencov môžete ľahko zakomponovať vašu úrodu ako je kapusta, mrkva, kôpor, cibuľa, či papričky.

Recept na nakladané tofu, alebo syr

Utopenca, či nakladaný hermelín pozná určite každý, ale vedeli ste, že môžete naložiť napríklad výborné korenené tofu, ktoré ozvláštni každý prestretý stôl?

Čo budeme potrebovať?

  • tofu/syr nakrájaný na kocky
  • korenie podľa chuti (na korení nešetríme, tofu ho potrebuje veľa)
  • slnečnicový olej
  • čerstvé chilli papričky
  • cibuľu a cesnak
  • čerstvé bylinky (rozmarín, mäta, bazalka)

kvasena-zelenina

Postup

  1. Nakrájané tofu vložíme do drevenej misky a okoreníme. Nemusíme nijako šetriť s bylinkami, naopak. Bude sa totiž naozaj jednať o korenenú chuťovku, takže kúsky korením dôkladne obalíme.
  2. Nakrájame si cibuľu na pásiky a cesnak na plátky.
  3. Všetko teraz vložíme do dózy s dreveným vekom.
  4. Pridáme aj čerstvé bylinky, prípadne aj chilli papričky a zalejeme slnečnicovým olejom.
  5. Necháme odležať minimálne do druhého dňa a môžeme konzumovať.
  6. TIP: Ak nie ste fanúšikovia tofu, tak môžete použiť aj obyčajný eidam. Môžem osobne odporučiť, pretože som nútená túto pochúťku brať na každé posedenie s priateľmi. Dobrú chuť!

Hledáte-li další inspiraci, jak nakládat se sklizní, tak sledujte naše sociální sítě. Například na našem Pinterestu najdete Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, ako nakladať so zberom, tak sledujte naše sociálne siete. Napríklad na našom Pintereste nájdete množstvo nápadov na to, ako skladovať potraviny, zorganizovať kuchyňu, či rady ohľadom zahradničenia a samozrejme mnohé ďalšie.

Ručne vyrezávané kúsky z dreva

Ručne vyrezávané kúsky z dreva

rucne-vyrezane-srdce

Hľadáte darček na poslednú chvíľu? Nielenže vlastnoručne vyrobená maličkosť poteší, ale vy si samotnú výrobu tiež užijete. Navyše nie je nič krajšie, než ručne vyrobený darček z lásky. Prekvapte svojich blízkych originálnym kúskom, ktorý nikto iný doma nemá.

Práca s drevom má svoje kúzlo

Drevo je príjemným materiálom, ktorý pôsobí na náš organizmus vo všetkých smeroch pozitívne. Pokiaľ se teda rozhodnete pre vlastnoručný darček z dreva, tak nikdy nešliapnete vedľa. Vyrezávanie z dreva nie je také zložité, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Navyše sa jedná o činnosť relaxačnú a zároveň aj nadmieru kreatívnu. S vašimi začiatkami vám veľmi radi pomôžeme!

Ak ste majiteľmi garáže, záhradky, alebo dielne, tak určite máte veľa starších dosiek, ktoré bohato poslúžia na začiatočnícku prácu s drevom. Na staršom masíve si môžete vyskúšať, ako určité nástroje fungujú, alebo akú silu treba vynaložiť. Postupne sa dá vyrobiť niečo nenáročné (napríklad doštička), ak si ale trúfnete rovno na srdiečko, hneď máte ideálny darček pre svoju drahú polovičku.

rucne-vyrezavane-srdce

Ako urobiť srdiečko z dreva

Čo budeme potrebovať

  • Drevenú dosku
  • Priamočiaru, alebo ručnú pílu na drevo
  • Tesársku ceruzku
  • Brúsny papier
  • Pilník na drevo

Postup

  1. Z už pripravenej drevenej dosky odstránime nečistoty, prípadne ju opracujeme brúsnym papierom. 
  2. Na drevenú dosku si ceruzkou nakreslíme obrys požadovaného tvaru, v našom prípade srdca.
  3. Ak ste hrdými majiteľmi priamočiarej píly, tak ju starostlivo pripravíme a podľa obrysu vyrežeme. Bez priamočiarky ale nezostáva, než sa spoľahnúť na seba a svoju silu a trpezlivosť. Počítajte, že práca s ručnou pílkou bude samozrejme náročnejšia.
  4. Výsledok môže byť prvýkrát trochu kostrbatý, ale dokonalosť od vás nikto nežiada a drobné nedostatky hravo vyriešite pilníkom na drevo, prípadne brúsnym papierom, ktorý vyhladí nedokonalosti.

 rucne-rezanie-do dreva

Rezbárske rady pre úplných začiatočníkov

  • Nájdite si vhodné drevo. Zo začiatku je zrejme najdôležitejšie nájsť si taký materiál, s ktorým sa nám bude dobre pracovať. Odporúčame drevo mäkšieho charakteru, pevných spojov a poddajnej spolupráce (napr. lipové, smrekové alebo borovicové). 
  • Nepodceňujte nákup správnych nástrojov. Martin Patřičný, profesionál na slovo vzatý, považuje výber a údržbu náčinia za kľúčový prvok.
  • Učený z neba nikto nespadol, dokonalý výsledok si žiada aj usilovný trénink.
  • Môžete svoje schopnosti a zručnosti vložiť do rúk profesionálov a učiť sa od nich. Veľa workshopov zameraných na prácu s drevom ľahko nájdete na internete. Niektoré sa zameriavajú na prácu s deťmi, iné sú všeobecnejšieho charakteru, alebo vás naučia už konkrétne veci.

kmen-stromu-kresba

Čo všetko môže začiatočník vyrezať z dreva?

  • Jednoduché tvary (napríklad už spomínané srdiečko, štvorec, koliesko), ktoré sa dajú použiť ako dekorácia.
  • Ozdobné reliéfy (napríklad do lipovej dosky, alebo do drevenej naberačky a pod.) urobia aj z obyčajného kuchynského náčinia neobyčajný darček.
  • Lyžice a misky sa učia vyrezávať na najzákladnejších rezbárskych kurzoch, zvládne to teda aj úplný začiatočník.
  • Drevený svietnik, ktorého aj nepodarená forma sa ľahko stratí v originálnej kráse produktu.
  • Netradičné vianočné ozdoby zvládnu aj šikovné deti v dohľade odvážnych rodičov. Dokonalosť je predsa len pojem.

rucne-vyrezavany-riad

Skúsili ste už niekedy niečo vyrezať alebo sa tento rok pokúsite vyrobiť vlastný drevený darček? Pochváľte sa svojimi výtvormi na e-maile marketing@cistedrevo.cz alebo nás môžete označiť na Instagrame hashtagom  #cistedrevo_cz.

Ako na zaváranie broskýň

Ako na zaváranie broskýň

broskyne-zavaranie

Plody broskýň sú úplne fantastické. Nie sú ani sladké ani kyslé, z 83% obsahujú vodu a tiež ľahko stráviteľný cukor. Voňajú po lete a deti ich úplne zbožňujú. Keď urobíte výborný broskyňový kompót, tak si leto môžete dopriať aj uprostred zimy. Osvedčený recept nájdete v našom dnešnom článku.

Obsah:

Ako vyrobiť broskyňový kompót

Broskyňový kompót má širokú škálu využitia a jeho výroba nie je náročná. Jedinú nevýhodu v broskyňovej sezóne vidím v tom, že broskyne dozrievajú v jeden čas a treba s nimi urýchlene pracovať. Na druhú stranu je to skvelý dôvod, prečo k sebe pozvať kamarátky a urobiť si malý dievčenský večierok.

Čo budeme potrebovať

broskyne-v-miske   broskyne-zavaranie-priprava   broskyne-v-pohari

Postup

  1. K zaváraniu nám najlepšie poslúžia čerstvo odtrhnuté broskyne, takže ak túto možnosť máte, rozhodne ju využite. K broskyňovému kompótu sa najviac hodia zrelé, ale pevné a nijako poškodené broskyne, preto ich v najlepšom prípade opatrne češeme do košíka na ovocie
  2. Broskyne umyjeme a na chvíľu ponoríme do vriacej vody.
  3. Následne ich vytiahneme, olúpeme šupku, rozpolíme a zbavíme sa kôstky (občas je pri pevných plodoch kôstku ťažké vytiahnuť a budete si musieť pomôcť ostrým dreveným nožom).
  4. Následne vložíme do riadne umytých a alkoholom vydezinfikovaných pohárov.
  5. V tejto fáze považujeme za absolútne zásadné použiť drievka do zavarenín. Drievka do zaváranín totiž udržia ovocie (a samozrejme aj zeleninu) naloženú v láku, znížite tak percento možnosti, že by sa vám kompót pokazil. Zároveň zamedzíte nevzhľadnému hnednutiu broskýň. 
  6. Drievka stačí na 10 minút namočiť do studenej vody (kvôli ohybnosti) a následne dve drievka do kríža zaprieť o seba v pohári. Broskyne tak zaručene zostanú namočené v cukrovom rozvare. 
  7. Teraz si uvaríme nálev. Jednoducho povaríme cukor s vodou a pridáme pomôcku na konzervovanie (nemusí byť).
  8. Pomocou šufánky (naberačky) nalievame nálev na broskyne a starostlivo pohár uzatvoríme. Pokiaľ použijete dózu s klipom, tak máte ušetrenú prácu. V prípade skrutkovacích viečok si musíte dať veľký pozor na poriadne utiahnutie, aby baktérie nemali šancu.
  9. Uzavreté poháre vložíme do vriacej vody a zavárame približne 10 minút tesne pod bodom varu.
  10. Nezabúdajme vkladať horúce poháre na drevenú doštičku, aby sme zamedzili nepekným kruhom, ktoré môžu vzniknúť na linke.

Osvedčené tipy na zaváranie broskýň

  • Používame pevné a tvrdé broskyne a zbierame ich napríklad do prúteného košíka, aby sa nepotĺkli a pri zaváraní boli celistvé.
  • Pri zaváraní a následnom vkladaní do drevenej dózy dbáme na to, aby boli broskyne plne ponorené, z vlastnej skúsenosti môžeme odporučiť nakladacie drievka.
  • Alkohol, alkohol a zase alkohol – využitie má najmä v dezinfekcii pohárov, ale napríklad môžete pár kvapiek pridať aj na povrch nálevu, zabránite tak tvorbe baktérií.
  • Vyskúšajte netradičné ochutené zavárané broskyne. Pomocou lisu na citrusy vytlačte šťavu z citróna a pridajte spolu s ďalším korením k nálevu. Vrelo odporúčame napríklad škoricu, ktorú ale používajte celú, prípadne ju v mlynčeku na korenie rozdrvte kvôli výraznejšej vôni.
  • Keď natrafíme na mäkšie broskyne, netreba zúfať – rozvar k mäsu, či výživa pre deti bude mať tiež obrovský úspech.

broskyne-oloupane

Vyskúšajte ďalšie svieže produkty z broskýň

  • broskyňový džem
  • broskyňový sirup
  • broskyňová výživa
  • broskyňové bowle
  • broskyňové musli
  • pikantná broskyňová omáčka k mäsu

Tip na fresh raňajky z kokosovej misky

Budha bowl k nám doputovala až z Havaja. A o čo vlastne ide? Ide o veľmi pestrú misku toho najlepšieho a zdravého, čo svojmu telu môžete dopriať. Skvele sa teda hodí na raňajky, pretože kedy inokedy, než ráno je potrebné dôkladne naštartovať organizmus?

Čo by v budhe bowl na sladko nemalo na raňajky chýbať?

  • obilniny, či pseudoobilniny (vločky, jačmeň, ovos…)
  • čerstvé ovocie
  • zavárané ovocie (nemusíte potom dodávať žiadnu zálievku, či sladenie)
  • bielkovina (tvaroh, cottage, čerstvý syr, jogurt)
  • mäta, medovka (jednoducho čokoľvek zelené pre potechu oka)
  • limetka či citrón kvôli sviežemu nádychu
  • orechy a semienka (chia sú základ)
  • jedlé kvety na ozdobu (mesiačik, fialky, púpavy, sedmokrásky)

A samozrejme nezabudnite budha bowl naservírovať do štýlovej misky z kokosu, ktorá exotický a „insta-friendly“ dojem len umocní!

broskyne-s-jogurtom

Broskyňový kompót uskladnený napríklad v peknej dóze s dreveným vekom môže poslúžiť aj ako originálny jedlý darček pre vašich najbližších. Doplniť ho môžete napríklad o drevený riad, alebo iné kuchynské náčinie, ktoré má štýlový nádych (čo napríklad kokosová miska, drevené príbory až z ďalekého Vietnamu alebo kuchynské potreby z exotického olivového dreva). Práve originálne darčeky zo srdca patria medzi tie najobľúbenejšie.

Bambus: materiál budúcnosti

Bambus: materiál budúcnosti

nahledovy-bambus

V dnešnom článku vám chceme predstaviť doslova materiál budúcnosti. O akom modernom fenoméne hovoríme? Samozrejme o bambuse. Prekvapí vás, čo všetko sa dá z bambusu vyrobiť a tiež čo to vôbec bambus je. A samozrejme množstvo bambusových výrobkov nájdete na našom e-shope, pretože my bambus doslova milujeme. A vy?

Čo tu pre vás máme?

Naskladnili sme pre vás veľa zaujímavých noviniek, ktoré sa vám budú v domácnosti vynímať alebo sa hodiť k originálnemu servírovaniu jedla. Množstvo bambusového sortimentu vás určite prekvapí. Čo tu teda pre vás máme?

  • kuchynské potreby – servírovacia tácka, miska na jedlo, stojan na varešky, blok na nože, príbory, bambusový hrnček, bambusová slamka, chlebník, drevený etažér, kuchynská doska
  • kancelárske potreby – powerbanky, USB flash disky, perá a bloky, organizéry
  • záhradný nábytok – stoly, vonkajšie regály na kvety
  • nábytok do interiéru – polička, regál, nočný stolík
  • doplnky do kúpeľne – kôš na bielizeň, servírovací podnos do vane

riad-bambus

Odkiaľ vietor veje

Bambus rastie najmä v tropickom prostredí s dostatkom vlahy. Dariť sa mu bude doslova všade (pokojne aj u vás na záhrade), ale čo naozaj nemá rád, je sucho. Darí sa mu najmä v subtropickej Ázii, Indii a najviac rozšírený je v Číne. Niektoré jedinečné druhy môžete nájsť aj v Amerike. Aj keď je výskyt veľmi dobre zmapovaný, tak sa domnievame, že v divokej prírode existuje ešte viac ako stovka neznámych druhov a poddruhov bambusu.

cina

Prečo sme naskladnili práve výrobky z bambusu

Na bambuse nás zaujalo najmä to, že materiál sa dá využiť už z trojročnej rastliny. Navyše rastlinka vyniká veľkou trvanlivosťou, takže vo chvíli, keď výrobok z domácnosti vyradíte, bude už na mieste, odkiaľ vaše “drevené” výrobky pochádzajú, pravdepodobne stáť celý bambusový “les”. Žiadnu inú drevinu nemožno žať a obnovovať tak rýchlo. Ďalej vás určite môžu oslniť aj ostatné lákavé vlastnosti.

  • Odolný a ľahký materiál – vhodný napríklad pre kuchynský riad.
  • Pretože rastie vo veľmi vlhkom prostredí, je zvyknutý na vodu a je tak zo všetkých typov dreva najviac vodeodolný – aj keď sme veľkými fanúšikmi dreveného riadu, tak ich veľkou nevýhodou je tvarová nestálosť – bambus naopak vďaka svojej vodeodolnosti zostáva tvarostály a hodí sa na akékoľvek pokrmy. 
  • Potvrdené antibakteriálne vlastnosti ocenia najmä milovníci hygieny.
  • Jednoduchá údržba – stačiť bude len voda a hubka. 
  • Farebná variabilita riadu z “dreva” bambusu a originálna textúra povýši vaše stolovanie na úplne inú úroveň.
  • Neabsorbuje omáčky, či akúkoľvek inú tekutinu z pripravených pokrmov.

bambusova-servirovacia-doska

Bambus. Čo to je?

Bambus je v skutočnosti tráva, ktorá dorastá až do výšky 40 m. V priemysle sa používajú najmä steblá, ktoré majú veľmi podobné vlastnosti ako drevo, preto sa niekedy bambus za drevo zamieňa. Vďaka svojej všestrannosti sa navyše bambus stáva veľmi obľúbeným prírodným materiálom, ktorý nachádza využitie v kuchyni, kúpeľni aj obývačke vo všetkých kútoch sveta. Čo sa materiálu týka, tak nemá vo svete obdoby a dá sa z neho vyrobiť takmer všetko. Od vecí dennej potreby, hudobných nástrojov, tkaniny, buničiny a papiera, liečiv, používa sa v stavebníctve a nesmieme zabudnúť ani na potravinárstvo (bambusové výhonky). A prečo ho ešte milovať?

  • znižuje uhlíkovú stopu
  • má nenáročné nároky na rast, doslova rastie ako z vody – je to najrýchlejšie rastúca rastlina na svete
  • jeho rast pomáha vyčerpanej pôde, kde by inak nič iné nemalo šancu na prežitie
  • prevratný a všestranný materiál
  • je úplne rozložiteľný

bambusovy-les

Nádherný a plne prírodný materiál nás dokonale očaril a svoju radosť chceme samozrejme odovzdať aj vám. Pokiaľ navyše budete dodržiavať správnu údržbu, tak vám výrobky vydržia veľa rokov a môžu robiť radosť ešte vašim potomkom. Malá rada na záver: pokiaľ chcete predĺžiť životnosť, tak odporúčame neumiestňovať na priame slnko (týka sa to najmä riadu) a občas ošetriť kvapkou olivového oleja.

Ak hľadáte inšpiráciu na ďalšie výrobky z prírodných materiálov, tak sledujte náš Pinterest.

Pinujte s nami!

Ako vyrobiť drevenú záhradnú lavicu

Ako vyrobiť drevenú záhradnú lavicu

zahradna-lavica

Pohodlnú relaxáciu na záhrade vám spríjemní najmä záhradný nábytok z dreva, ktorý prináša v letných mesiacoch veľa potešenia. Nechcete do dreveného nábytku investovať viac peňazí? Môžete si ho jednoducho vyrobiť. V nasledujúcom článku nájdete veľmi efektívny spôsob na výrobu masívnej drevenej lavice, ktorá sa vám na posedenie pod košatým stromom vašej záhrady bude určite hodiť.

Výroba drevenej lavice

Výroba záhradnej lavice z dreva má hneď niekoľko výhod. Je lacná, efektívna, budete mať zo seba dobrý pocit a najmä sa pri tejto ručnej práci skvele zabavíte. Tak smelo do toho!

Čo budeme potrebovať

  • drevené debničky
  • masívna drevená doska (podľa vášho zadania vám ju zrežú na mieru v predajni s drevom, v hobbymarketoch býva táto služba spravidla zadarmo)
  • biela farba na drevo vhodná do exteriéru
  • štetec
  • tmavšia hnedá farba na drevo vhodná do exteriéru
  • vŕtačka a skrutky

Postup

  • Požadovaný počet debničiek (záleží na tom, akú veľkú drevenú lavicu chcete robiť) natrieme bielou farbou.
  • Necháme farbu 24 hodín zaschnúť.
  • Teraz debničky pomocou vŕtačky spojíme dohromady. Odporúčame napríklad spojiť dve debničky „chrbtom k sebe“ a hneď máme drevenú lavičku aj s úložným priestorom, kam si môžeme schovávať deky na chladnejšie večery.
  • Na základ z drevených debničiek si môžeme pripevniť rovno aj polstrovanie, alebo pre masívnejší efekt potom dosku z dreva, ktorú predtým iba natrieme trochu tmavšou farbou (hotový výrobok potom bude mať provence nádych).
  • Dosku z dreva pripevníme jednou skrutkou v každom rohu dosky.
  • Štýlovú lavicu môžeme doplniť a vytvoriť celú sadu. Vhodné sú napríklad taburety, ktoré tvoria menšie štvorcové drevené debničky, natreté v rovnakej farbe ako je doska na povrchu vami vyrobenej lavice.
  • Masívna drevená lavica vyrobená z debničiek je skladná a ľahko ju po sezóne upracete, či dokonca rozložíte. Navyše ju môžete kedykoľvek vyzdobiť, či po čase zmeniť farbu.

lavica-na-zahradu

Variabilita drevenej debničky

Na drevených debničkách nás baví najmä ich variabilita. Môžeme si ich totiž ľubovoľne natrieť, použiť metódu decoupage, krakelovať alebo jednoducho akokoľvek inak dotvoriť presne podľa našich predstáv. Ja osobne som sa napríklad v poslednom čase zamilovala do tabuľovej farby, vďaka ktorej mám v špajze všetko krásne popísané a na svojom mieste.

Ak hľadáte ideálny nábytok napríklad do dievčenskej izby, ale na trhu nie je nič, čo by vás oslnilo, tak stavte na nábytok z debničiek – je vzdušný, pekný a najmä moderný, ak navyše využijete bohatú škálu akrylových farieb vhodných na drevo, tak môžete pomocou štetca a farby vykúzliť doslova umelecké dielo a sen každého malého dievčatka milujúceho ružovú a jednorožca sa stane skutočnosťou.

drevena-debnicka-ako-polica   drevene-debnicky-ako-police

Aký nábytok je možné ešte z debničiek vyrobiť

Výroba záhradnej lavice z dreva nie je jediným výrobkom z drevenej debničky, ktorý sme pre vás vyskúšali. Pozrite sa, čo všetko sa dá z drevenej debny vyrobiť.

  • drevená knižnica
  • polička
  • závesný kvetináč
  • drevená lavica
  • regál
  • taburet
  • drevený kvetináč
  • botník
  • drevený stôl
  • polička
  • drevený záhradný nábytok

debnickovy-regal-v-kuchyni   zavesny-kvetinac-z-debnicky   debnickova-kniznica

Starostlivosť o záhradný nábytok

Starostlivosť o drevený nábytok v exteriéri rozhodne nesmieme podceňovať. Istému rozkladu a opotrebovaniu materiálu môžeme samozrejme predchádzať kvalitným náterom, ktorý dobre odoláva vonkajším vplyvom.

A ako najlepšie postupovať pri ochrane záhradného nábytku?

  • Základom je kvalitný náter olejového charakteru obsahujúci fungicídne zložky.
  • Predtým než nábytok umiestnime von, tak ho naolejujeme, aby sme zabránili jeho vysychaniu, ale aj vplyvu slnečných lúčov.
  • Po každej sezóne nábytok znovu natrieme novým náterom a najlepšie takým, ktorý obsahuje už spomínané fungicídne zložky proti plesniam, ale aj zložky proti drevokaznému hmyzu.
  • Ideálne je drevený nábytok aspoň na noc zakrývať plachtou alebo ho umiestniť pod strechu.
  • Na konci sezóny nesmieme zabudnúť posedenie schovať na bezpečné a suché miesto.

Ak hľadáte inšpiráciu na zaujímavé tvorenie z debničiek, tak navštívte náš Pinterest, kde nájdete množstvo nápadov, ako z drevených debničiek čarovať a tvoriť z nich nielen nábytok, ale aj originálne drevené dekorácie.

Ako sa zbaliť na cestu štýlovo?

Ako sa zbaliť na cestu štýlovo?

cestovna-debnicka

Konečne je leto a milovníci dovoleniek a cestovania si prídu na svoje. Je jedno, či sa chystáte na chatu, k moru, na hory alebo do Tatier, pretože to, ako rýchlo, efektívne a štýlovo sa zabaliť, budete riešiť pri návšteve akejkoľvek destinácie. V nasledujúcom článku nájdete pár overených tipov, ktoré vám zaručia ľahšie balenie, a cestovná horúčka tak u vás nebude mať žiadnu šancu.

Kľúčom k úspechu je zoznam

Ako hovorí moja mama, tak bez zoznamu ani krok. Vrelo teda odporúčame si balenie dobre premyslieť a vziať si na to najlepšie ceruzku a drevený blok, kde si napíšeme všetko potrebné a potom len budeme vyškrtávať to, čo máme už reálne zabalené. Dokonca existujú vychytané aplikácie, kde si zoznam môžete stiahnuť a jednoducho vyplniť online. Kostra cestovného zoznamu môže byť stále rovnaká, len sa budú meniť jednotlivé položky – ale ruku na srdce, väčšinou má už každý vytipovaný svoje ustálené oblečenie a módne doplnky určené na cesty (napríklad lekárnička, doklady a peniaze, slnečné okuliare a obľúbené tričko). Hlavným prínosom takého zoznamu je samozrejme pokoj v duši. Vrelo ho teda odporúčam všetkým, ktorí trpia cestovnou horúčkou a nie je s nimi do začiatku dovolenky rozumná reč.

dreveny-blok-zoznam-na-cesty

Ako a do čoho sa zbaliť na cestu?

Hlavne efektívne:

  • Oblečenie neskladáme, ale rolujeme.
  • Skupiny zvrškov si rozdelíme a dávame do vrecúšok a látkových tašiek, budeme potom mať vo všetkom lepší prehľad.
  • Pokiaľ nepotrebujeme veľkú kozmetickú tašku, tak kozmetiku aj lieky je možné ľahko a efektívne zbaliť do plastových uzatvárateľných vrecúšok, ktoré zaberajú menej miesta.
  • Tie najväčšie a najťažšie veci si vezmeme na seba. Často ma aj taká bunda po ceste zachránila pred zimou.
  • Využívame každú piaď priestoru, do topánok zrolujeme napríklad ponožky.
  • Vďaka vákuovým vreciam ušetríme veľa miesta.
  • Balíme sa do tašiek, ktoré následne môžeme použiť ako doplnok. Odporúčame napríklad prútené tašky (skvele sa hodia k letným outfitom) alebo korkové kabelky (korok má veľa výhod – odoláva UV žiareniu, je vodeodolný a ohňovzdorný).

Ďalej sa ponúka otázka, do čoho sa najlepšie zbaliť. Pokiaľ mierite na peší trip a vaším hlavným cestovným prostriedkom je vlak, alebo autobus, tak nad cestovným kufrom ani nepremýšľajte a investujte do kvalitnej krosne. Pri jazde autom, alebo cestovaní lietadlom vrelo odporúčame zabaliť svoje veci najlepšie do škrupinového kufra, ktorý je priestranný a najmä dostatočne organizovaný. Perfekcionisti a chronickí puntičkári tým pádom ani nepremýšľajú nad možnosťou batohu a inej cestovnej tašky neidentifikovateľného tvaru.

Na čo nezabudnúť pri balení

  • Doklady a peniaze sú základ a verte tomu, že práve tieto najdôležitejšie veci rady zostanú niekde nachystané na botníku (hovorím z vlastnej skúsenosti).
  • Lekárnička vám rozhodne v cestovnom kufri či batohu nesmie chýbať.
  • Kvalitné a najmä multifunkčné oblečenie – pár kúskov vám potom vystačí na celú dovolenku.
  • Kvalitné topánky a radšej ešte jedny navyše nie sú nikdy stratou priestoru.
  • Kozmetika – každý má rád tú svoju a v zahraničí nemusíte zohnať presne to, čo vyhovuje vám a vašej pleti.
  • Kempingová sprcha – hodiť sa bude najmä pri ceste autom, kedy budete mať vodu na opláchnutie rúk či ovocia po ruke kdekoľvek si pomyslíte.
  • Dostatok pitnej vody.
  • Kvalitná ochrana proti slnku – už ste na sebe mali štýlové drevené okuliare, ktoré niečo vydržia?

lekarnicka

Nezabúdajte na úložné priestory v aute

Vrelo odporúčam mať v aute kúsok miesta napríklad na drevené debničky, ktoré poslúžia ako odkladací priestor na nevyhnutnosti, ktoré sa vám pri dlhodobejšej jazde v aute môžu hodiť a vy potom nemusíte otvárať hneď niekoľko kufrov, či tašiek. Podobne ako debničky, ale poslúži aj prútený kôš, ktorý následne môžete využiť na nákupy vo vašej vysnívanej destinácii. Piknikový kôš je zase dostatočne priestranný pre všetky vaše nevyhnutnosti a navyše ho môžete využiť na romantický piknik na pláži alebo v lese.

Aké vychytávky sa vám v autě budú hodiť?

  • drevená debnička na desiatu a iné nevyhnutnosti
  • látkové priehradky na sedadlá
  • držiak na tablet a tablet na rozprávky pre deti
  • cestovný alebo drevený hrnček (pre vášnivých turistov odporúčame niekoľkými storočiami overenú kuksu)
  • drevené organizéry do auta
  • cestovná sieťka do kufru auta

Idete kempovať? Drevený riad vám nesmie chýbať!

Máte radi dovolenku dobrodružnejšieho rázu? Tak ste určite milovníkmi kempovania a all inclusive dovolenka vám zas až tak veľmi nehovorí. Potom musíte myslieť aj na kuchynské potreby, ktoré na dovolenke budete potrebovať. My samozrejme odporúčame to drevené. Úprimne, ak cestujete s deťmi, tak nikdy neviete, kedy deti dostanú hlad a na výlete ako naschvál nikde v okolí nebude nič, kde by ste sa mohli občerstviť a najesť. Riešim to tak, že si jednoducho všade beriem jedlo so sebou. Riad z dreva a drevený príbor je tak neoddeliteľnou súčasťou môjho batohu. Nie je ťažké, nerozbije sa a na obed v lone prírody sa dokonale hodí. Ešte ľahším variantom je potom bambusový príbor a riad a pre deti samozrejme nesmieme zabudnúť bambusové slamky. Miesto si na nich vždy nájdete.

kosik-debnicka-cestovanie

Aby ste si dovolenku užili plnými dúškami, nemusíte so sebou mať celý šatník a dva lodné kufre doplnkov. Najmä ide o to si dovolenku užiť. Tak smelo do toho!

Vychytávky, bez ktorých sa nezaobídete pri grilovaní

Vychytávky, bez ktorých sa nezaobídete pri grilovaní

grilovani

Grilovanie k letu patrí rovnako ako napríklad opaľovanie, kúpanie a výlety do prírody. Občas vám tiež príde, že všetka tá príprava a následný kuchársky taniec je až príliš namáhavý? V nasledujúcom článku nájdete tipy, vychytávky, ale aj rady, ako si grilovanie uľahčiť a najmä užiť.

Čo vám uľahčí prípravu pokrmov

Záhradné aj balkónové grilovanie sa rozhodne nezaobíde bez kvalitného náčinia:

  • kliešte na grilovanie
  • kompletný set na grilovanie
  • teplomer pre dokonalú prípravu mäsa
  • najrôznejšie grilovacie mriežky a rošty na ryby, klobásky a mnohé ďalšie
  • nosič fliaš môže skvele slúžiť aj na najrôznejšie marinády a dochucovadlá, ktorými je možné pokrmy v priebehu potierať drevenou maslovačkou
  • servírovacia doska na odnos pokrmov od grilu (skvele izoluje teplo)

pruteny-kos-drevene-klieste-na-maso

Čo nevšedného v lete grilovať

Ste gurmáni a máte radi, keď pohostíte svojich hostí a rodinu niečím netradičným, kde môžete naplno prejaviť svoje kulinárske schopnosti? Pokiaľ už vás omrzeli grilované pstruhy a krkovička, či rebrá na všetky možné spôsoby, máme pre vás zopár skvelých tipov na originálne pokrmy.

  • Grilovaný ananas, božské figy a dokonca aj vodný melón – grilované ovocie ocenia aj deti, ale ja ho napríklad môžem vrelo odporučiť k syrom gréckeho typu aj chudému mäsu.
  • Grilované toasty – opäť nevšedný zážitok ocenia deti aj dospelí, s náplňou sa dá totiž krásne vyhrať.
  • Morské plody – vôbec sa toho nemusíte báť, príprava je jednoduchá a efekt ohromujúci.
  • Vegetariánske burgre (napríklad z čiernej fazule a čili alebo červenej repy) – osobne odskúšané aj na zarytých mäsožrútoch.
  • Plnená grilovaná zelenina – v horúcom dni sa jedná o úplnú jednotku.
  • Bruschettu ocenia najmä tí najväčší hladoši.
  • Pečená mrkva s bryndzou a mätou je stálica v našich receptoch na grilovanie a všetkých milo prekvapí a väčšinou zmizne ako prvá.

servirovanie-jedla-gril

Servírovanie v drevenom duchu

Vaše vymazlené pokrmy si zaslúžia dôstojné miesto, ktoré im pristane. Servírujte na servirovacom podnose, štýlovej servírovacej tácke, alebo veľkej drevenej doske a uvidíte, že aj hostia budú milo prekvapení jednoduchosťou a rustikálnym nádychom, ktorý ku grilovaniu bez debaty patrí.

Nesmieme zabudnúť ani na dôležitý pitný režim. Dáte prednosť nosičom na pivo alebo veľkej sklenenej nádobe na pitie? Riad z dreva má navyše veľkú výhodu – skvele izoluje teplo a ešte lepšie vyzerá. Niekto by dokonca dal ruku do ohňa za to, že jedlo, na ktoré sa používa drevený príbor, jednoznačne aj lepšie chutí. Vyskúšate to?

dreveny-korbel

Čištění po grilování

Pokiaľ sa rozhodnete pre drevené servírovanie a drevený riad, tak vyvstáva otázka, ako sa o drevené výrobky dobre starať a najmä ich vyčistiť. Možno vás to prekvapí, ale riad z dreva ako je napríklad drevená misa, drevený tanier, alebo kliešte na grilovanie a mnohé ďalšie, možno ľahko vyčistiť pomocou jedlej sódy a citrónovej šťavy. Ostatne pozrite sa na video, kde sme čistenie vyskúšali za vás. Mastnota z drevených výrobkov potom pôjde dole jedna báseň. Samotný gril potom rozhodne neumývajte vodou a už vôbec nie akýmkoľvek saponátom (napríklad jarou), použite špeciálnu kefu, ktorou gril vrátane mriežok dôkladne vyčistíte.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Ako na upratovanie po grilovaní

Následné upratovanie po grilovaní všeobecne patrí k tým najmenej obľúbeným činnostiam (aspoň u mňa). S drevenými debničkami to ale bude hračka. Do drevenej debničky totiž môžete vložiť všetky vaše vyčistené grilovacie vychytávky a potrebné náčinie a pri ďalšom hodovaní len debnu z dreva vytiahnete a máte všetko okamžite po ruke a nemusíte nič zložito hľadať. Prútený kôš, drevená tácka alebo podnos zase skvele poslúži na odnášanie špinavého riadu a pohárov.

Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na recepty, záhradné aj grilovacie vychytávky, tak navštívte náš Pinterest. Pinujte s nami!

Ako pripraviť dokonalú párty

Ako pripraviť dokonalú párty

zahradna-party-servirovanie

Letná atmosféra doslova láka k priateľským stretnutiam, záhradnej párty a najrôznejším oslavám. Užite si zábavu po boku tých najbližších. V nasledujúcom článku nájdete tipy na to, ako si takú párty na záhrade skvele užiť a na čo pri prípravách nezabudnúť.

Bez prípravy to nejde

Na záhradnú párty sa musíte pripraviť s dostatočným predstihom a prípravy vám zaberú veľa času. Dobré je si dokonca spísať zoznam, na čo nezabudnúť. V sparných letných dňoch musíte myslieť najmä na pitný režim. Odporúčame napríklad veľkú sklenenú nádobu s kohútikom. Hostia si potom budú chodiť sami dopĺňať a vy ste bez starostí. V horúčave samozrejme aj čerstvo načapovaná voda bude hneď teplá. Nachystajte si teda aj dostatok ľadu do nádoby, ktorá izoluje teplotu – napríklad nerezové, či drevené vedro.

Pripravte si perfektný priestor

Dostatok priestoru a miesta na usadenie hostí sú kľúčové. Drevený záhradný nábytok budete musieť určite doplniť ešte o ďalšie miesta na sedenie. Svoju službu vám môžu preukázať drevené lehátka, ale napríklad aj drevené kláty šikovne rozostavané do priestoru. Pre deti nezabudnite na záhrade rozložiť deku, kde môžu deti spočinúť. Odporúčame tiež vybrať nejaké tienisté miesto, kde môžete schovať jedlo a studené pitie pred slnečnými lúčmi a v neposlednom rade nezabúdajte napríklad na sviečky, drevené dekorácie, svetielka a balóniky, ktoré vašu párty pozdvihnú o level vyššie.

opekanie-na-zahrade

Čo na záhradnej párty nesmie chýbať

  • Bez dobrého jedla sa jednoducho nezaobídete, pozrite sa nižšie na tipy na štýlové a originálne servírovanie jedla. 
  • Vyzrajte na nepriazeň počasia a buďte pripravení – slnečníky, prístrešky, alebo vetráky sú ideálnou voľbou.
  • Záhradné dekorácie vám vyladia priestor k dokonalosti a dodajú ten správny štýl.
  • Nepodceňujte svetlo – ak sa záhradná akcia pretiahne až do neskorých hodín, tak vy aj vaši hostia to oceníte.
  • Dostatok pitia pre vašich smädných hostí, ktorí sa v sparnom dni budú chcieť určite ochladiť.

Servírovanie jedla

S parnými dňami vyvstáva otázka, aké jedlo servírovať svojim hosťom. Musíte myslieť na to, že na slniečku sa niektoré pokrmy ľahko pokazia. K letu preto neodmysliteľne patrí množstvo zeleniny a ovocia, či grilovanie. Skvelým tipom na pohostenie sú napríklad zeleninové hranolky podávané s ochutenými dipmi. Z vlastnej skúsenosti ho ocení mužské aj ženské osazenstvo.

Ako servírovať štýlovo a bez zbytočného riadu? My sme sa doslova zamilovali do rustikálneho a minimalistického servírovania, ktoré navyše ušetrí veľa času s následným upratovaním. Ideálna je napríklad servírovacia tácka, drevené korýtko či servírovacia doštička, kde všetko pripravíte a hostia si berú podľa ľubovôle. Ošatky na pečivo a kryty na pokrmy proti muchám sú dnes už samozrejmosťou.

casa-a-korbel   ribezlovy-kolac   set-na-syry

Program pre dospelých a zábava pro deti

  • Hudba uvoľní každého návštevníka a spája sa s ňou veľké množstvo zábavy (cez deň ju ocenia najmä deti, vo večerných hodinách očarí pre zmenu dospelých).
  • Záhradné hry – obľúbené sú napríklad drevené kolky, krúžky na hádzanie (ocenia najmä deti), záhradný kroket, petanque a mnohé ďalšie.
  • Vítaným spestrením je osvieženie v bazéne.
  • Vráťte sa do minulosti a zaspomínajte na zábavu a spev pri táborovom ohni. Nechcete na záhrade robiť veľký táborák? A už ste počuli o fínskej svieci?
  • Vymyslite vlastný program – napríklad rôzne súťaže, hľadanie pokladu pre deti, či vlastnú verziu krčmového kvízu.

zahradny-kroket

Hľadáte ďalšie skvelé tipy, ako si užiť leto nielen na záhrade? Navštívte náš Pinterest, kde okrem drevených dekorácií, skvelých receptov, tipov na záhradné aktivity nájdete aj DIY postupy na dekorácie, ktoré oceníte nielen na záhrade.