Detoxikácia organizmu je proces, ktorý pomáha telu zbaviť sa nahromadených toxínov a zlepšiť jeho celkovú funkciu. Na jeseň je táto téma zvlášť relevantná, pretože môžeme odstrániť nečistoty a posilniť našu prirodzene oslabenú imunitu.
Pozrite sa spoločne s nami na 5 jednoduchých úkonov, ktoré vám naštartujú imunitu, pozdvihnú náladu a dodajú toľko potrebnú energiu. Úspešné výsledky potvrdené!
Obsah
Jedzte sezónne potraviny
Sezónne potraviny, ktoré by v jesenných receptoch nemali chýbať:
Cvikla je nizkokalorickou plodinou, ktorá obsahuje antioxidanty a vlákninu. Pomáha detoxikovať telo a udržiavať zdravú funkciu pečene. Skvelým jesenným pokrmom je napríklad grilovaná cvikla s kozím syrom a orechmi.
Tekvice sú bohaté na vlákninu, vitamín A a C, a beta-karotén. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie pokožky, očí a imunitného systému. Tekvicová hokaido polievka alebo pečená maslová tekvica sú skvelými jesennými pokrmami. K jeseni neodmysliteľne patria aj Halloweenske dekorácie - tekvicu môžete vydlabať a zo zvyškov potom pripravte napríklad kompót.
Zemiaky sú zdrojom komplexných sacharidov a vlákniny, ktoré poskytujú dlhotrvajúcu energiu. Navyše obsahujú vitamín B6, draslík a vitamín C. Odporúčame ich konzumovať v pečenom stave, prípadne si pripravte typickú jesennú pochúťku - zemiaky pečené v ohni.
Mrkva je známa svojim vysokým obsahom beta-karoténu, ktorý sa v našom tele mení na vitamín A. Ten je dôležitý pre zdravé oči, kožu a imunitný systém. Ak máte doma odšťavnovač, pripravte si šťavu z mrkvy – skvele chutí v kombinácii s jablkami a pomarančom. A odšťavnené zvyšky nevyhadzujte! Využijete ich napríklad pri pečení torty alebo do omáčky k mäsu.
Jablká obsahujú veľa vlákniny a vitamínu C. Posilňujú imunitný systém a zvyšujú energiu. Máte radšej jablkový závin alebo linecký koláč?
Klasická jesenná potravina ktorá je nevyhnutnou súčasťou jedálnička v chladnejšom období. Konzumuje sa za surova, vo varenej či dokonca pečenej variante. Nesmieme zabudnúť spomenúť ani jej kvasený variant.
Všetky spomínané potraviny majú hrejivý charakter a patria medzi tzv. teplé potraviny, ktoré sa v chladnom období odporúča konzumovať najčastejšie.
Ako dlho trvá detoxikácia organizmu
Všeobecne vzaté je detoxikácia organizmu kontinuálny proces, ktorý môžeme podporovať zdravým životným štýlom a stravovaním, a nemá jednoznačne stanovenú dobu trvania. Pokiaľ ale ide o detoxikáciu, ktorá nám má pomôcť zvládnuť krátkodobú nepohodu, či sa jedná o prečistenie tela, spravidla sa uvádza jeden týždeň.
Ako si poradiť s jesennou únavou?
V prvom rade treba myslieť na duševnú pohodu. Existuje hneď niekoľko stresových faktorov, ktoré náladu na jeseň výrazne ovplyvňujú.
- Krátke dni a nedostatok svetla
So skracujúcimi sa dňami môže dôjsť k zmenám v cirkadiánnom rytme, čo môže mať negatívny vplyv na spánok a náladu. Doprajte si prechádzky na čerstvom vzduchu a využite denné svetlo akonáhle to bude možné.
Jeseň môže byť náročná pre tých, ktorí trpia sezónnymi depresívnymi poruchami. Odporúča sa preto pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava s jesennými plodinami v popredí.
- Zimné oslabenie imunitného systému
S príchodom chladnejšieho počasia sú častejšie prechladnutia a virózy. Konzumácia potravín bohatých na vitamín C a ďalšie antioxidanty môže podporiť imunitný systém.
Ako bojovať proti zlej nálade?
Okrem už spomínaných rád ohľadom správnej životosprávy, je vhodné obklopiť sa doma prírodnými materiálmi a výrobkami z dreva, ktoré majú výrazný vplyv na ľudskú psychiku a je to dokonca vedecky overené! Drevársky inštitút FPInnnovations vykonal štúdiu, kedy sledoval u respondentov stres a ďalšie nepríjemné faktory v dvoch typoch interiéru. Prostredie, ktoré bolo príjemnejšie, obsahovalo drevený nábytok, prírodné dekorácie a živé kvety, malo na psychiku respondentov značný vplyv. Študenti sa pri testoch necítili v napätí, nepodliehali stresu a zlej nálade. Po celú dobu testovania boli pripojení na EKG a prístroj merajúci vodivosť kože (oboje je súčasťou detektora lži). Tento výskum si vzalo za svoje množstvo dizajnérskych spoločností, ktoré sa teraz snažia dostať do domácností drevené doplnky, dekorácie aj nábytok, aby ľuďom spríjemnili bývanie po všetkých stránkach.
Stavte na kvasenú zeleninu
Čo je to kvasená zelenina
Kvasená zelenina je druh fermentovanej zeleniny, ktorý vzniká tým, že sa zelenina nechá kvasiť v soľnom náleve za účelom vytvorenia probiotických baktérií. Kvasená zelenina je tradičný potravinársky proces, ktorý bol a je výrazne využívaný po stáročia po celom svete.
Ako dlho nechať kvasiť zeleninu
Záleží samozrejme na jednotlivých receptoch, na požadovanej sile chuti aj samotnej zelenine. Bežne sa ale odporúča v nádobách na kvasenie zeleniny nechať produkty 3 až 7 dní pri izbovej teplote (20-21°C).
Tie najobľúbenejšie kombinácie
Patrí rozhodne k najobľúbenejšiemu a najčastejšiemu kvasenému pokrmu u nás a je neoddeliteľnou súčasťou českej i slovenskej kuchyne. Na výrobu domácej kapusty vám bude stačiť drevený strúhač na kapustu, nádoba na kvasenie a soľ.
Mrkva sa nakrája na kolieska, prípadne môžeme použiť krájač kapusty a pripraviť tzv. rezančeky. Vďaka svojej sladkastej chuti spoločne s kôprom vytvára zaujímavý chuťový variant, tradičný pre východ Európy.
Kvasené uhorky sa výborne kombinujú s mrkvou, kôprom, cibuľou aj cesnakom a sú vyhľadávanou pochúťkou. Kvašáky - ak ich skôr nezjete - vám vydržia až do ďalšieho roka.
Kimčchi [kimči] je kórejský variant kvasenej zeleniny a obvykle obsahuje kapustu, bielu reďkev, cesnak, zázvor a chilli. Kimchi má pikantnú a ostrú chuť a je skvelým doplnkom k mnohým pokrmom.
- Kvasená červená paprika s cesnakom
Červená paprika vyniká sladšou chuťou ako kapusta a uhorky, a keď je kombinovaná s cesnakom, vytvára nevšednú kombináciu.
Výhody kvasenej zeleniny
- Probiotiká - živé probiotické kultúry podporujú zdravú črevnú mikroflóru.
- Vitamíny a minerály - počas procesu kvasenia sa mnohé živiny zvyšujú.
- Trvanlivosť - nielen že ľahkým spôsobom zužitkujeme prebytočnú úrodu, ale zároveň sa zásobíme na celý rok!
- Chuť - jedná sa o skvelú a zdravú prílohu s osviežujúcou a pikantnou chuťou.
- Podpora imunitného systému - probiotiká posilňujú imunitný systém a účinne bojujú proti infekciám.
Dostatočne pite
Dostatočný pitný režim je pri detoxikácii naozaj základným pilierom. Odporúča sa piť najmä zelený čaj, matchu, ovocné šťavy, vodu s citrónom a samozrejme aj tzv. zahrievacie nápoje. Tie sú doplnené o korenie, ktoré je prirodzene zahrievacie - škorica, badián, klinček, vanilka a zázvor. Chybu neurobíte výborným horúcim jablkom s korením, prípadne čajom so škoricou a kurkumou.
- V ázijských kultúrach sa čaj tradične pripravuje práve do drevených nádob a kvôli aróme je uchovávaný v drevených krabičkách na čaj.
- Kovové náčinie údajne výrazne ovplyvňuje chuť nápojov (najmä zeleného čaju), z toho dôvodu sa odporúča “neutrálny” drevený riad (drevená kuksa, hrnček, šálka, miska)
- Kuchynský riad z dreva je termoizolačný - udržuje teda správnu teplotu nápoja.
- Zelený čaj aj matcha sú náchylnejšie na oxidáciu a zmenu chuti nápoja. Drevené výrobky túto vlastnosť výrazne eliminujú.
Začnite s vonkajším športom
Možno to nepočujete prvýkrát, ale s behom (ale aj plávaním, rýchlou chôdzou, či aktívnou turistikou) je najlepšie začať práve na jeseň. Vôľa vydržať je v tomto období najsilnejšia, môžete sa kochať krásne sfarbenou prírodou a jesenné počasie je pre beh ideálne.
A kto vie, možno sa v novom koníčku úplne nájdete a jeden drevený vešiak na medaily s vašimi úspechmi vám už stačiť nebude.
Jeseň môže byť krásnym obdobím, plným chutí a zážitkov. Jesenná zelenina a pravidelná detoxikácia sú skvelými spôsobmi, ako sa pripraviť na chladnejšie mesiace a udržať si vitalitu. Doprajte si preto lahodné jesenné pokrmy a začnite s detoxikáciou pre zdravú a šťastnú jeseň!