AKCIA: Záhradné hry so zľavou až 15 %

Ako sa správne starať o drevenú dosku na krájanie: Tipy a triky

nahledovy-prkenko-mistr-grilu

Kuchyňu si bez drevených pomocníkov ani nevieme predstaviť. Drevo patrí k prírodným a stále „živým materiálom“. Reaguje teda na vlhkosť aj príliš veľké teplo možným skrútením a deformáciou materiálu. Z toho dôvodu je potrebné sa o kuchynské potreby z dreva správne starať.

V dnešnom článku sa pozrieme na správnu údržbu drevenej dosky. Zameriame sa nielen na čistenie drevenej dosky, ale aj na odstránenie zápachu, uskladnenie a dezinfekciu. Správnu starostlivosť udržíte drevené výrobky krásne aj niekoľko desaťročí.

Obsah

 

Kuchynské potreby

Ako čistiť drevenú dosku na krájanie

Udávame príklad najbežnejšie používaného spôsobu čistenia drevenej dosky. Za nás je na čistenie dosky najlepšia jedlá sóda a ocot. Ak ich použijete zvlášť, potom voľte jedlú sódu na mastnotu a odstránenie zápachu, ocot potom na väčšie nečistoty. Najväčšieho „kúzla“ ale dosiahnete ich spojením, pri ktorom vzniká chemická reakcia, tzv. neutralizácia. (V prípade, že sa neutralizácii chceme vyhnúť, tak po použití každej jednotlivej zložky krájaciu dosku opláchneme.)

Správne čistenie drevenej dosky prebieha nasledovne:

  1. Dosku dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a zľahka osušíme utierkou.
  2. Posypeme ju jedlou sódou a necháme 15 minút pôsobiť. Jedlá sóda je príjemný abrazívny prostriedok, ktorý odstraňuje povrchové nečistoty.
  3. Následne dosku dôkladne postriekame octom. Dôjde tak k šumivej reakcii, vďaka ktorej sa dostanú z rýh po noži aj zašlé nečistoty a tuky.
  4. Pomocou mäkkej kefky dosku dôkladne krúživými pohybmi vyčistíme.
  5. Dosku opláchneme pod tečúcou vodou a očistíme ešte citrónovou šťavou alebo kyselinou citrónovou. Citrón má výrazne antibakteriálne vlastnosti a krásne na doske oživí farbu a neutralizuje pachy. A opäť opláchneme.
  6. Necháme dôkladne zaschnúť a uskladníme (tipy na správne uskladnenie nájdete nižšie).
  7. V prípade potreby ošetríme vhodným rastlinným olejom.

Ošetrenie po použití drevenej dosky máte teda v malíčku, ale viete, čo je najlepšie urobiť ešte pred použitím dosky? Ak sa chystáte krájať mäso, tak je najlepšia dosku vopred namočiť. Doska tak vsiakne vodu a nie šťavu z mäsa. Podobne je to aj u vysoko farbiacej zeleniny a ovocia (napríklad červená repa, kapusta, granátové jablko). Niekto tiež odporúča dosku nasoliť, následne opláchnuť a až potom použiť.

Prečo a ako často vykonávať dezinfekciu drevenej dosky

Drevo patrí k vysoko poréznym materiálom, ktoré ľahko absorbujú vlhkosť aj organické látky z potravín. Ako teda docieliť bezpečné používanie drevenej dosky? Dezinfekcia spoľahlivo ničí všetky baktérie vrátane tých nebezpečných (E.coli, Salmonella, Listeria). Dezinfekcia by sa mala vykonávať pravidelne po každom použití surového mäsa a rýb a často aj aromatických potravín.

drevene-prkenko

Najčastejšie metódy dezinfekcie:

  • Soľ a sóda - prírodný abrazívny prostriedok z rýdzo domácich surovín.
  • Ocot - jedná sa o prírodný dezinfekčný prostriedok, ktorý zároveň neutralizuje aj pachy.
  • Citrónová šťava - má výrazné antibakteriálne vlastnosti a s istotou ničí aj pachy.
  • Roztok vody a bielidla - na dôkladnú dezinfekciu stačí 1 lyžica bielidla na 4 litre vody.
  • Dezinfekcia na potravinárske účely na báze alkálií, ktorú zakúpite v špecializovaných predajniach a e-shopoch.

Ako zabrániť prasklinám na drevenej doske

Praskliny vznikajú najmä v prípade nešetrného zaobchádzania. Z toho dôvodu sa neodporúča na drevenej doske určenej na krájanie napríklad búrať alebo vykosťovať mäso. Záťaž je príliš veľká a klasická kuchynská doska nie je na túto činnosť určená. Zároveň sa vyhýbame umývaniu v umývačke a vysokým teplotám.

Ako na opravu kuchynskej dosky?

V prípade, že sa napriek tomu akýmkoľvek spôsobom doštička poškodí, tak ju môžeme opraviť v niekoľkých jednoduchých krokoch.

  • V prípade väčších rýh či trhlín budeme musieť dosku správne zbrúsiť jemným brúsnym papierom. Používame brúsny papier s vyššou zrnitosťou. Brúsiť budeme síce dlhšie, ale výsledok bude jemnejší, čo pri doske chceme dosiahnuť.
  • Po brúsení drobných nedokonalostí doštičku dôkladne natrieme olejom.
  • Necháme zaschnúť a uskladníme na suchom mieste.

prkenko-detail

Olejovanie a voskovanie drevenej dosky na záver

Aplikácia minerálneho oleja alebo špeciálneho oleja na drevo raz mesačne (alebo podľa potreby) pomáha udržiavať drevo hydratované a chráni ho pred praskaním a deformáciou. A aký je najlepší olej na krájaciu dosku? Jednoznačne potravinársky minerálny olej!

Výhody potravinárskeho minerálneho oleja:

  • Je bezpečný pre styk s potravinami, nepredstavuje žiadne riziko (napr. vo forme alergií).
  • Oceníte stabilitu. Minerálny olej na rozdiel od potravinárskych tzv nežlkne. To znamená, že sa časom neznehodnotí a nezačne nepríjemne zapáchať.
  • Je ľahko a cenovo dostupný. Zakúpite ho v špecializovaných e-shopoch a predajniach s kuchynským vybavením, v lekárňach alebo supermarketoch.
  • Minerálny olej sa veľmi dobre a rýchlo vstrebáva do dreva. Nezostáva po ňom mastný film a drevo chráni na jednotku.

Potravinársky minerálny olej je ale iba naším osobným odporúčaním. Medzi obľúbené ale patrí aj olivový, kokosový, ľanový olej alebo prírodný včelí vosk.

Skladovanie drevenej dosky

Správne uloženie a skladovanie je pre ochranu drevenej dosky zásadné.

  • Najlepšie je dosku skladovať vo zvislej polohe. To umožňuje dobré prúdenie vzduchu okolo celej dosky a zaisťuje, že sa dôkladne vysuší po každom použití. Môžeme ju oprieť o stenu alebo použiť stojan na dosky.
  • Vyhnúť by sme sa mali skladovaniu blízko drezu alebo pri zdroji tepla (radiátor, doska na varenie). Doska by totiž nemala byť vo vlhku, ale ani pri zdroji tepla.
  • Dosku nikdy neskladujeme v uzavretých priestoroch (komody, skrine,príborníky), pretože tam nie je cirkulácia vzduchu.
  • Pravidelne dosku dezinfikujeme, čistíme a ošetrujeme vhodným olejom.

prkenko-s-rukojeti   gumovnikove-prkenko

Domáce prípravky na údržbu drevenej dosky

Na údržbu drevenej dosky bohato postačia suroviny, ktoré máte doma. Medzi prírodné prostriedky na čistenie dreva aj jeho ochranu patrí soľ, jedlá sóda, ocot aj citrón (prípadne kyselina citrónová). Nesmieme zabúdať ani na vhodné minerálne alebo potravinové oleje na hydratáciu a udržanie krásy dreva.

Starostlivosť o drevenú dosku: zhrnutie

  • Dosku nikdy neumývame v umývačke.
  • Používáme ju na krájanie kuchynským nožom, nie na búranie a sekanie mäsa, prípadne iné náročnejšie kuchynské úkony.
  • Nesušíme na radiátore a dávame pozor na priame zdroje tepla (dokonca sa ani neodporúča dávať na dosku horúci riad)
  • Nikdy nedávame špinavú dosku do drezu. Umývame ihneď po ukončení práce, a to tak, že ho opláchneme vodou a vyčistíme nezávadným saponátom. Vo chvíli, keď sú zvyšky potravín na doske príliš dlho, tak dochádza k množeniu baktérií, čo logicky nechceme.

Aká dlhá je životnosť drevenej dosky pri správnej starostlivosti?

Životnosť drevenej dosky môže byť značne variabilná a závisí od viacerých faktorov, vrátane kvality dreva, spôsobu používania a údržby. Pri správnej starostlivosti môže doska vydržať mnoho rokov, niekedy aj desaťročia. A je lepšia doštička z masívu, jedného kusu dreva alebo naopak zložená? V tomto prípade musíme dať plusové body dosky vyrobenej metódou end-grain, ktorá je odolnejšia, pevnejšia, trvanlivejšia a takmer netupí nože. Je to dané predovšetkým štruktúrou aj spôsobom výroby. Ak teda hľadáte drevenú dosku, ktorá vám vydrží čo najdlhšie, tak je drevená doska vyrobená z viacerých kusov dreva tou správnou voľbou.

Správna starostlivosť a údržba výrazne predĺži životnosť dreveného lopára. Pozrite sa na ďalšie skvelé tipy a návody,ako sa starať o drevené výrobky, ktoré nájdete v našom magazíne, na Pinterestu a našich sociálních sítích. Doporučíme,ako si poradiť s plesňou na dreve, s vlhkosťou, tiež sme pre vás spísali, ako sa starať o prútie alebo všetky rady nájdete na našom drevárskom blogu ako bezpečne uchovávať drevo.

Súvisiace články