Ako sa správne starať o kuchynské nože: Kompletný sprievodca
Každý kuchynský nôž si zaslúži tú správnu starostlivosť a ochranu nožov. Pokiaľ ste navyše investovali do kvalitných kuchynských nožov, tak iste nechcete, aby sa vám po čase zničili, skorodovali, alebo akokoľvek inak znehodnotili, napríklad vplyvom zlého čistenia nožov. Preto sme si pre vás pripravili profesionálne tipy od odborníkov.
Predĺžte životnosť vašich kuchynských nožov. Osvojte si základy správneho používania kuchynských nožov v niekoľkých jednoduchých a rýchlych krokoch! So správnou starostlivosťou zostanú vaše kuchynské nože ostré, pevné, odolné a tým pádom aj bezpečné. Náš kompletný sprievodca vám s výberom pomôže.
Obsah:
- Starostlivosť o nože: krok za krokom
- Ako čistiť nože
- Rozdiel medzi brúsením a ostrením nožov
- Ako sa starať o nože s drevenou rukoväťou
- Bezpečné skladovanie nožov
- Ako vybrať blok na nože
- Ako zabrániť korózii nožov
- Ochranné kryty na nože
- Akú používať dosku
- Manipulácia s nožmi bezpečne
Krok za krokom k správnej starostlivosti o nože
Dodržiavaním nasledujúcich šiestich krokov docielite, že vaše kuchynské nože budú aj po dlhodobom používaní ako nové!
- Uloženie nožov (nielen drevených)
Nože by mali byť ideálne uložené na bezpečnom mieste, kde sa nedotýkajú ostrých predmetov, ktoré by im mohli poškodiť ostrie. Výraznú službu preukáže drevený blok na nože, držiak na nože, prípadne magnetický blok na nože.
- Údržba kuchynských nožov
Zrejme netreba pripomínať, že okrem správneho uloženia by sa malo dbať na to, aby boli nože vždy uložené dokonale čisté a suché. Správnemu čisteniu nožov sa pozrieme na zúbok ešte nižšie.
- Udržanie ostrosti nožov
Pravidelné ostrenie je dôležité. Môžeme použiť brúsny kameň, brúsnu tyčinku alebo elektrický brúsik. Postup ostrenia závisí od typu noža a ostriaceho nástroja, ktorý používate. Vždy sa riadime návodom výrobcu a pokiaľ si nie sme istí, radšej sa obrátime na odborníka. Raz za čas si nože určite zaslúžia zásah odborného brusiča, ktorých v mieste nášho bydliska bude viac ako dosť.
- Používanie správnej dosky
Pri krájaní potravín vždy používame vhodnú drevenú doštičku, ktorá chráni ostrie noža a zároveň je dostatočne tvrdá, aby nebola poškodená. Vyhnite sa krájaniu priamo na sklenenej alebo kovovej ploche, čo by mohlo nože poškodiť a otupiť.
- Pozor na poškodenie
Už sme spomínali, že nože v žiadnom prípade nedávame do umývačky, ale nenechávame ich ani v dreze, kde hrozí ich poškodenie. Pri kontakte s ďalšími kovovými predmetmi a riadom sa výrazne zhoršuje ostrie noža.
- Nadmerné teploty žiadnemu nožu nesvedčia
Aj nadmerné teploty a priame slnečné žiarenie môžu spôsobiť poškodenie ostria, znehodnotenie rukoväte dreveného noža a dokonca aj koróziu. Nože preto uchovávame v drevených blokoch či stojanoch na nože, kde na ne nesvieti slnko (miesto na okennom parapete pre drevený blok teda nie je najlepším riešením).
Ako čistiť nože
Nože nikdy nedáváme do umývačky! Myjeme vždy pod tekoucí vlažnou (nikdy horkou) vodou. Nůž umýváme po každém použití, a to ideálně okamžitě (obzvlášť u krájení syrového masa je okamžité mytí doslova žádoucí). Stačit nám bude jemný mycí saponát a houbička. Na čištění nože nepoužíváme agresivní mycí prostředky a drátěnku, či podobné mycí prostředky.Pred uložením je nutné mať nôž dokonale suchý. Pri používaní noža s drevenou rukoväťou to platí dvojnásobne. Čo sa týka keramických nožov, údržba sa trochu líši - voda im toľko nevadí, ale s umývačkou radšej opatrne. Materiál je krehký a pri kontakte s iným riadom, nedajbože pri páde sa nôž veľmi ľahko poškodí.
Rozdiel medzi ostrením a brúsením
Pri brúsení dochádza k úbytku materiálu, z ktorého je nôž vyrobený, a tým nôž znovu nadobudne svoju ostrosť. Brúsenie nožov sa teda zameriava na obnovu tupého alebo poškodeného ostria. Počas brúsenia je odstránená časť kovu z ostria noža, a tak sa vytvorí nový hladký a ostrý profil. Brúsenie je obvykle vykonávané pomocou brúsneho kameňa, brúsnej tyčinky alebo elektrickej brúsky. Oproti tomu pri ostrení noža sa dá povedať, že sa zameriava na údržbu už ostrého ostria a zachovanie jeho ostrosti.
Kedy brúsiť a kedy ostriť nože?
Na brúsenie by sme sa mali uchýliť raz za čas. Odporúča sa približne raz do roka. Oproti tomu ostrenie by malo byť zabehnutou rutinou vykonávanou v pravidelnom intervale medzi jednotlivými brúseniami.
Najlepšie brúsky
Starostlivosť o ostrie nožov začína vždy prevenciou, mali by ste preto investovať do kvalitnej dosky. Najlepšia krájacia doska, ktorá netupí nože, sa vyrába z dreva metódou endgrain. Nože pri reze prechádzajú medzi vláknami, nie cez ne, a tak sa ich ostrie výrazne menej tupí, než napríklad v prípade plastových dosiek na krájanie.
Investícia do kvalitného brúska zaistí, že vaše nože budú vždy ostré a pripravené na použitie. Pozrime sa na to, aké typy brúsok si môžete kúpiť:
- Keramické brúsky - patria k lacnejšiemu variantu a sú vhodné skôr na jemnejšie a dokončovacie práce.
- Japonské vodné brúsne kamene - využívajú vodu ako lubrikant a sú známe pre svoju schopnosť dosiahnuť extrémne ostré ostrie. Sú ideálne na precízne brúsenie a sú dostupné v rôznych hrubostiach.
- Diamantové brúsky - diamantové častice zaisťujú veľmi efektívne a rýchle brúsenie a majú dlhú životnosť.
- Elektrické brúsky - ideálny na rýchle a nenáročné brúsenie pre každého.
- Ocieľky - sú určené na pravidelné udržiavanie ostrosti nožov medzi jednotlivými brúseniami. Neopravia tupé nože, ale skôr vyrovnajú ostrie.
- Ručné brúsky s vedením úhla - pevné vedenie uhla počas brúsenia zaisťuje konzistentný výsledok.
- Brúsky s viac stupňami zrnitosti - tieto systémy majú niekoľko rôznych brúsnych plôch s rôznou hrubosťou, čo umožňuje kompletné brúsenie od hrubého po jemné. Umožňujú detailnú kontrolu nad procesom brúsenia.
Ako používať ocieľku
Ocieľku držte vertikálne s jedným koncom na stabilnom povrchu a druhým v ruke. Nôž uchopte za rukoväť a čepeľ priložte k ocieľke pod uhlom 20 °. Pomalými a kontrolovanými pohybmi ťahajte čepeľ po ocieľke od päty až po špičku, striedavo po oboch stranách čepele. Opakujte tento pohyb 5-10 krát na každej strane, kým nôž nie je ostrý.
Ako pečovať o nože s drevenou rukoväťou
Drevené rukoväte nožov sú nielen tradičné, estetické, ale taktiež veľmi stabilnou možnosťou pre každý kuchynský nôž. Starostlivosť preto rozhodne nepodceňujte.
Péče o dřevěné rukojeti ve 3 snadných krocích
- Nôž s drevenou rukoväťou nenamáčame vo vode. Svižne a dôkladne umyjeme pod vlažnou vodou a dobre usušíme na prúdiacom vzduchu. Ak dávame nôž na odkvapkávač, tak dbáme na to, aby nebol v styku s vodou.
- Pokiaľ sa na nožoch s drevenou rukoväťou objavia nedokonalosti a poškodenia, opravujeme okamžite.
- Raz za čas drevenú rukoväť ošetríme rastlinným olejom vhodným na styk s potravinami (ideálne olivový alebo ľanový olej).
Bezpečné skladovanie nožov
Ako skladovať nože? Uloženie nožov by malo mať svoje pevné miesto v každej modernej kuchyni. Vhodné je použitie dreveného alebo plastového bloku na nože, magnetické lišty na stenu alebo ochranných krytov na jednotlivé nože. Ostrie sa tak chráni pred tupením a poškriabaním, ktoré môže nastať pri kontakte s inými kovovými predmetmi v zásuvke. Správne skladovanie tiež minimalizuje riziko úrazu pri manipulácii s nožmi, pretože sú vždy bezpečne a prehľadne usporiadané.
Ako vybrať blok na nože
- V prvom rade sa zamyslíme nad materiálom. kovový blok na nože je ťažký a stabilný. Pri nešetrnom zaobchádzaní ale veľmi často dochádza k poškodeniu ostria nožov a zároveň nevyniká príliš veľkou kapacitou. Plastový stojan vyniká ľahkosťou – bohužiaľ tým výrazne klesá faktor bezpečnosti. Drevený blok sa pýši odolnosťou, pevnosťou aj estetickou pridanou hodnotou.
- Kuchynský blok by mal byť pevný a stabilný, aby sa v ňom nože uchovali v bezpečí a nepoškriabali sa. Materiál je preto zásadný - najčastejšie sa pre bloky na nože využíva drevo dubové, bukové, ale tiež drevo olivovníku a orechu. Vyberajte tak, aby vám blok, stojan, či držiak ladil s ostatnými drevenými a kuchynskými doplnkami.
- Bloky na nože by tiež mali spĺňať estetickú funkciu. Vo väčšine prípadov ich máme vystavené na kuchynskej doske. Rustikálny ráz klasickej kuchyne podporíme napríklad dreveným klátom na nože, moderná kuchyňa ocení magnetický stojan na nože, ktorý je aj štýlovým kuchynským doplnkom.
- Vyberieme si taký drevený držiak na nože, vďaka ktorému máme nože vždy po ruke a môžeme si pre nich kedykoľvek siahnuť a použiť ich. Napríklad taký nôž na krájanie chleba je často používaným kuchynským náradím a je škoda ho nechávať niekde mimo pravidelný dosah.
- Stojan na nože (aj drevený, ktorý vyniká stabilitou) by mal mať protišmykovú podložku, alebo iné “stabilizačné” prvky.
- Myslíme aj na miesto, kam chceme blok umiestniť – podľa toho volíme veľkosť výrobku.
- Cena pri výbere tiež zohráva úlohu. Najlacnejšie sú plastové bloky na nože, cena kovových držiakov je pomerne dosť vysoká, drevené bloky radíme z hľadiska ceny niekde medzi kovový a plastový stojan.
Ako zabrániť korózii nožov
Hlavným spúšťačom korózie je samozrejme vlhkosť a voda. Z toho dôvodu vrelo odporúčame mať nože vždy na jednom mieste niekde na kuchynskej linke, kde je riziko vlhkosti minimálne. Po použití nôž nikdy nenechávame v dreze, prípadne na odkvapkávači. Jednoducho umyjeme, osušíme a vložíme do nami zvoleného bloku alebo prichytíme na magnetickú lištu. Rovnako sa vyhýbame agresívnym detergentom, ktoré koróziu urýchľujú. Nič nepokazíte ani ošetrením prírodným rastlinným olejom v pravidelných intervaloch.
Ochranné kryty na nože
Medzi ďalšie spôsoby ochrany nožov patria samozrejme ochranné kryty. Na trhu existujú silikónové, plastové, ale aj drevené kryty, ktoré zamedzia kontaktu s ďalšími materiálmi a predĺžia tak životnosť kuchynských nožov. Aj napriek tomu, že táto možnosť existuje, stále dávame prednosť magnetickej lište alebo bloku či stojanu na nože, ktoré sú, čo sa týka ochrany nožov, oveľa účinnejšie.
Akú doštičku používať
Kľúčovým bodom pre správne používanie a starostlivosť o nože je výber kuchynskej doštičky. Zvolíme doštičku z takého materiálu, ktorý nepoškodí ostrie a zároveň vytvára rovné a stabilné prostredie pre naše krájanie. Doštička z dreva je preto ideálnou voľbou - dostatočne tlmí zárezy, ale zároveň netupí nôž. Oceníte aj pevnosť, odolnosť a dostatočne masívny materiál, ktorý plochu pod kuchynským nožom udržuje stabilnú. Nôž sa nešmykne, môžete sa do neho poriadne oprieť, a práca v kuchyni je preto bezpečnejšia.
Pozor na manipuláciu s nožmi
- Nože vždy držíme za rukoväť - nikdy ani na chvíľu nechytáme za ostrie.
- Nôž do drezu medzi ostatné riady nepatrí. Ľahko sa o neho pri umývaní porežeme.
- Krájame vždy na drevenej doske alebo doske so stabilným a pevným povrchom.
- Pozor na deti! Nože máme uložené v bezpečnej vzdialenosti od kuchynskej linky.
Pri dodržaní správnych zásad starostlivosti nám nože vydržia dlhú dobu a nebudeme ich musieť meniť. Každý to predsa pozná, s obľúbeným a kvalitným nožom ide práca oveľa lepšie od ruky a varenie v kuchyni bude doslova gurmánskym zážitkom.