Ako upiecť domáci kváskovy chlieb?
Je tu jeseň. Antivírusové opatrenia sa stále sprísňujú, ale je to aj sychravé počasie, čo nás teraz zababušené v deke a s čajom v ruke núti sedieť doma. Upečte si k tomu niečo dobré! Pečenie krásne prevonia celú domácnosť a zahreje. A ako bonus si potom zmlsneme – čo napríklad na domácom pečive?
Preto sme poprosili našich zákazníkov, aby s nami zdieľali zaručený recept na domáci chlieb.
Ďakujeme za inšpiráciu, milé dámy!
Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky
Ingrediencie
- 200g žitného rozkvasu
- 100g tmavého piva
- 350 – 400g vlažné vody
- lžíce kmínu
- hrstka semínek (slunečnice, dýně, len)
- 100g celozrnné pšeničné mouky
- 400g hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky soli
*TIP: Múku pridajte až po zamiešaní ostatných ingrediencií a nechajte cesto pracovať. Až po dvoch hodinách pridajte soľ.
Postup
Premiešané ingrediencie nechajte ideálne spracovať kuchynským robotom. Chce to cca 10 minút intenzívneho hnetenia, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na steny misky. Potom nechajte cesto 3 hodiny kysnúť, a to buď na vlhké doske alebo v keramickej mise. Počas kysnutia cesto podoberte a niekoľkokrát preložte. Potom si vysteľte ošatku ľanovou utierkou, vysypte pohánkovú múku a na pol hodinky nechajte cesto v izbovej teplote. Potom košíček presuňte do chladničky, kde bude kysnúť 8 hodín (ideálne cez noc).
Pečenie
Rúru rozohrejte na 250°C, cesto zhora narežte a dajte piecť na 10 – 15 minút. Potom skontrolujte, či kôrka príliš netmavne, a ak áno, prikryte chleba zhora alobalom. Znížte teplotu na 180ᵒC a pečte ďalších 15 – 20 minút.
*TIP: Pokiaľ máte kameň na pečenie pizze, použite ho. Kôrka bude neprekonateľná!
Ražný kváskový chlieb podľa Hanky
Ingrediencie
- kvások
- 200g ražnej múky
- 200g vody
- 400g ražnej múky
- 250g vody
- 13g soli
- 0,5 g rasce
Postup
Najprv si urobte rozkvas – do kvásku pridajte vodu a múku (v pomere 1:1). Rozkvas dajte na 24hod odpočívať do chladničky. Potom do neho vmiešajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto. To nechajte 3 hodiny kysnúť v miske. Po vykysnutí ho vyklopte na plech a hurá do rúry!
Pečenie
Rúru rozohrejte na 220 ° C a dajte piecť na 18 minút.
*TIP: Po upečení chlieb potrite vodou so soľou. Kôrka sa potom bude krásne lesknúť.
Klasický kváskovy chlieb podľa Anety
Ingrediencie
- múka
- kvások
- soľ (alebo bylinková soľ)
- voda
- rasca
*TIP: Pridajte ľanové alebo slnečnicové semienka podľa chuti.
Postup
Z ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť ideálne do druhého dňa. Po vykysnutí vypracujte chlieb a na ďalších niekoľko hodín nechajte kysnúť v ošatke. Môžete nechať kysnúť pokojne až do ďalšieho dňa, ale na chladnejšom mieste. Košík nezabudnite pomúčiť alebo vyložiť pomúčeným papierom na pečenie.
Pečenie
Cesto vyklopte na plech a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 250°C. Potom stiahnite na 200°C a pečte ďalších 20 minút.