Recept: Nadýchané zázvorníky ako od babičky
Vianočné pečenie patrí k najkrajším adventným aktivitám. Tradičné pečivo je známe svojou jedinečnou chuťou a históriou, ktorá siaha hlboko do našich dejín. Bežne sa na pečenie využívali dostupné suroviny ako bol med, múka, cesnak, korenie a samozrejme zázvor. A práve zázvorníky patria k nášmu najstaršiemu vianočnému pečivu vôbec. Poďme ho spoločne ochutnať!
V dnešnom článku vás zavedieme do sveta plného chutí, vône a vianočnej atmosféry. Prinášame vám rokmi overený a tradičný recept na vianočné pečivo - zázvorníky, ktoré si buď zamilujete, alebo budete nenávidieť.
Obsah
- Tradičné vianočné pečivo
- História tradičných zázvorníkov
- Tipy na prípravu zázvorníkov
- Ako dlho nechať odležať zázvorníky
- Suroviny na zázvorníky
- TOP recepty - zázvorníky
- Vplyv zázvorníkov na naše zdravie
- Zázvorníky trochu inak
Tradičné vianočné pečivo
Ako sme už spomínali, tak pečenie cukroviniek k tuzemským Vianociam neodmysliteľne patrí. Medzi typické vianočné pečivo patria medovníčky, krehké linecké a zrejme naše najstaršie pečivo - zázvorníky. Tie sú typické svojou pikantnou chuťou, ktorá nie je pre každého. Je to ale ako s olivami, ku ktorým sa údajne musí človek „prejesť“. Pokiaľ si zázvorníky zamilujete, tak vám garantujeme, že sa jedná o lásku na celý život.
História zázvorníkov
Vianočné pečivo sa v našich krajinách objavuje zhruba od 16. storočia. Išlo najmä o drobné figúrky zo sušeného ovocia, ktoré deti dostávali za odmenu. Postupom času sa začali pečivo piecť a sortiment pečených dobrôt sa postupne rozširoval. Od 19. storočia sa už vianočné pečivo pravidelne objavuje na sviatočnej tabuli mešťanov, aristokratov i dedinčanov. V chudobnejších domácnostiach sa vianočné pečivo zo začiatku pieklo najmä z bežne dostupných surovín – medu, ale aj cesnaku, oškvarkov a korenia. Bolo veľmi odlišné od toho, ako ho poznáme dnes. V druhej polovici 19. storočia už existujú prvé zmienky o zázvorníkoch, ktoré sa tiež piekli z lacných dostupných surovín.
Ako pripraviť zázvorníky?
Pri príprave zázvorníkov budete potrebovať nielen pevné nervy, ale aj kvalitné kuchynské potreby.
- Vďaka malému množstvu múky je cesto výrazne lepivé a horšie sa s ním pracuje.
- Múky dáme do receptu vždy radšej menej – nesmieme zabúdať, že zázvorníky sa musia často a veľmi podsypávať.
- Bez kvalitnej drevenej dosky a valčeka sa o zázvorníky ani nepokúšajte. Cesto nepatrí práve k tým najpokornejším a v priebehu sa s ním musí veľa pracovať.
- Príliš tuhé cesto zapríčiní aj tuhé zázvorníky. Preto sa pokúste vytvoriť také cesto, ktoré zvládnete vyváľať a pokoriť. Rozhodne by malo byť skôr redšie.
- Odležanie cesta je kľúčové. Jedine tak necháte múke dostatočne dlhú dobu, aby dostatočne nasala vlhkosť a zázvorníky sa nemuseli tak podsypávať.
- Formičky na zázvorníky si určite vybavíte a som presvedčená, že ich niekde z hlbín skrine aj vytiahnete. Ide o zvláštne tvary, ktoré mali pripomínať koreň zázvoru.
Ako dlho sa tradičné zázvorníky musia nechať odležať?
Iste nepočujete prvýkrát, že zázvorníky sa pečú z vianočného pečiva ako prvé. Malo by sa jednať minimálne o mesiac pred Štedrým dňom. V ceste totiž nie je vôbec žiadny tuk, takže ich zvláčnenie potrebuje dúšok času navyše.
Suroviny na zázvorníky
Hľadali sme, hľadali – až sme konečne našli – recept na tie najlepšie zázvorníky.
- 310 g hrubej múky
- 15 g mletého sušeného zázvoru
- 3 žĺtka
- 1 celé vajce
- 250 g cukru krupica
- ½ lyžičky prášku do pečiva
Postup prípravy zázvorníkov
Prinášame vám postup prípravy krok za krokom. Nebojte, zvládne to aj začiatočník!
- 3 žĺtky a 1 celé vajce postupne vymiešame s cukrom do hladkej svetlej peny. Používame ručnú metličku, v prípade šľahania robotom, nezabudneme nasadiť trecí nadstavec.
- Na trenie sa neponáhľame, zaberie nám to minimálne 10 minút.
- Múku zmiešame s kypriacim práškom a mletým zázvorom.
- Následne zmes múky preosejeme nad žĺtkovú zmes a jemne vmiešame drevenou vareškou.
- Cesto ešte chvíľu v rukách spracovávame na drevenej doske. Pokiaľ je až príliš lepivé a ste si istí, že ho pri troche dobrej vôle nezvládnete vyváľať, pridáme múku.
- Cesto necháme odležať. Tu záleží, ako veľmi sa na výrobu ponáhľate. Najlepšie urobíte, keď ho necháte odpočívať minimálne 2 hodiny prikryté potravinárskou fóliou na kuchynskej linke. Chybu ale neurobíte ani tým, keď cesto zabalíte do fólie a necháte odležať cez noc v chladničke.
- Vo chvíli, keď sa rozhodneme s cestom už pracovať, rozdelíme si ho minimálne na 4 diely a uložíme do chladničky.
- Z chladničky vždy vyberieme jeden diel a ten na dôkladne pomúčenej doske rozvaľkáme na plát (cca 3 mm) a vykrajujeme typické “zázvorníkové” tvary, ktoré prenášame na plech vyložený papierom na pečenie.
- Postupne takto vyvaľkáme všetky časti zázvorníkov a dáme ich piecť do rozpálenej rúry na 150 °C.
- Pečieme zhruba 15 minút a rúru veľmi dobre strážime. Pečivo by malo zostať bledé a naspodku len ľahko ružovkasté.
Zázvor a ja: Množstvo zázvoru má minimálny vplyv na konzistenciu cesta. Pridajte si ho teda podľa svojho uváženia. Ak máte rovnako ako ja radi ostrejšiu a výraznejšiu chuť, 15 g bude možno málo. Naopak milovníci jemnejších chutí neurobia chybu, pokiaľ do cesta pridajú len 5 g zázvoru.
TIP na záver: Pre krajšie a zaujímavejšie tvary využite sily embosovaných valčekov, pečiatok na cesto a tradičných drevených foriem na perníky.
Zdravé zázvorníky pre lepšie trávenie
Hlavnou zložkou je zázvor, o ktorého pozitívnych vlastnostiach na ľudské zdravie ani nemožno pochybovať.
- Zázvorníky obsahujú látky, ktoré majú dobrý vplyv na imunitu človeka.
- Patrí medzi tzv. zahrievacie potraviny a konzumácia v zimnom období je preto ideálna.
- Aj malé množstvo zázvoru obsiahnutého v tomto tradičnom pečivo pôsobí protizápalovo a analgeticky.
- Výrazný vplyv majú samotné zázvorníky aj na naše trávenie. U tehotných žien pomáhajú s rannou nevoľnosťou.
- Žiaľ Bohu sa Vianociam najrôznejšie chrípky a prechladnutia nevyhýbajú a pri neutíchajúcom boji s chorobami je zázvor ideálnym pomocníkom.
Zázvorové pečivo je vhodné pro vegánov aj vegetariánov
Aj keď má zázvor veľa pozitívnych vlastností na naše telo, tak mnohí pochúťku mylne považujú za zdravú. Pravé babičkine zázvorníky, ale obsahujú toľko cukru, že by sme ich za zdravé mohli považovať len ťažko.
Ako na zdravý recept na zázvorníky?
- Namiesto klasickej múky použite celozrnnú, prípadne ražnú. Pripravte sa, že v prípade ražnej múky je cesto ešte o niečo lepivejšie.
- Namiesto cukru je možné použiť tradičný med. Zázvorníky s medom očaria zaujímavou chuťou.
- TIP pre vegánov - vajíčka nahraďte ľanovým semienkom, arašidovým maslom alebo chia semienkami.
Ako sme už spomínali, toto nafúknuté pečivo plné reznej chuti nie je pre každého, ale málokedy sa stane, že na vianočnom stole chýba. Jeho tradičný odkaz je natoľko silný, že si veľa domácností Vianoce bez zázvorníkov ani nevie predstaviť. Patríte medzi nich aj vy?