S kódom HALLOWEEN24 zľava až 20 % na tvorenie (Akcia sa nevzťahuje na priadze.)

Návody, Strana 12

Ako upiecť domáci kváskovy chlieb?

Ako upiecť domáci kváskovy chlieb?

chlieb

Je tu jeseň. Antivírusové opatrenia sa stále sprísňujú, ale je to aj sychravé počasie, čo nás teraz zababušené v deke a s čajom v ruke núti sedieť doma. Upečte si k tomu niečo dobré! Pečenie krásne prevonia celú domácnosť a zahreje. A ako bonus si potom zmlsneme – čo napríklad na domácom pečive?

Preto sme poprosili našich zákazníkov, aby s nami zdieľali zaručený recept na domáci chlieb.

Ďakujeme za inšpiráciu, milé dámy!

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky

Ingrediencie

  • 200g žitného rozkvasu
  • 100g tmavého piva
  • 350 – 400g vlažné vody
  • lžíce kmínu
  • hrstka semínek (slunečnice, dýně, len)
  • 100g celozrnné pšeničné mouky
  • 400g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
*TIP: Múku pridajte až po zamiešaní ostatných ingrediencií a nechajte cesto pracovať. Až po dvoch hodinách pridajte soľ.

Postup

Premiešané ingrediencie nechajte ideálne spracovať kuchynským robotom. Chce to cca 10 minút intenzívneho hnetenia, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na steny misky. Potom nechajte cesto 3 hodiny kysnúť, a to buď na vlhké doske alebo v keramickej mise. Počas kysnutia cesto podoberte a niekoľkokrát preložte. Potom si vysteľte ošatku ľanovou utierkou, vysypte pohánkovú múku a na pol hodinky nechajte cesto v izbovej teplote. Potom košíček presuňte do chladničky, kde bude kysnúť 8 hodín (ideálne cez noc).

Pečenie

Rúru rozohrejte na 250°C, cesto zhora narežte a dajte piecť na 10 – 15 minút. Potom skontrolujte, či kôrka príliš netmavne, a ak áno, prikryte chleba zhora alobalom. Znížte teplotu na 180ᵒC a pečte ďalších 15 – 20 minút.

*TIP: Pokiaľ máte kameň na pečenie pizze, použite ho. Kôrka bude neprekonateľná!

chlieb-domaci

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky ↑↑↑


Ražný kváskový chlieb podľa Hanky

Ingrediencie

  • kvások
  • 200g ražnej múky
  • 200g vody
  • 400g ražnej múky
  • 250g vody
  • 13g soli
  • 0,5 g rasce

Postup

Najprv si urobte rozkvas – do kvásku pridajte vodu a múku (v pomere 1:1). Rozkvas dajte na 24hod odpočívať do chladničky. Potom do neho vmiešajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto. To nechajte 3 hodiny kysnúť v miske. Po vykysnutí ho vyklopte na plech a hurá do rúry!

Pečenie

Rúru rozohrejte na 220 ° C a dajte piecť na 18 minút.

*TIP: Po upečení chlieb potrite vodou so soľou. Kôrka sa potom bude krásne lesknúť.

chlieb-kvaskovy

Ražný kváskovy chlieb podľa Hanky ↑↑↑


Klasický kváskovy chlieb podľa Anety

Ingrediencie

  • múka
  • kvások
  • soľ (alebo bylinková soľ)
  • voda
  • rasca
*TIP: Pridajte ľanové alebo slnečnicové semienka podľa chuti.

Postup

Z ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť ideálne do druhého dňa. Po vykysnutí vypracujte chlieb a na ďalších niekoľko hodín nechajte kysnúť v ošatke. Môžete nechať kysnúť pokojne až do ďalšieho dňa, ale na chladnejšom mieste. Košík nezabudnite pomúčiť alebo vyložiť pomúčeným papierom na pečenie.

Pečenie

Cesto vyklopte na plech a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 250°C. Potom stiahnite na 200°C a pečte ďalších 20 minút.

*TIP: Do rúry k chlebu pridajte ešte hrnček s vodou, para pomôže pre chlieb vytvoriť ešte lepšie prostredie.

Skúsite si upiecť chlieb doma? Pozrite sa na našu ponuku ošatiek a chlebníkov!

Ako zariadiť detskú izbu pre prváčika?

Ako zariadiť detskú izbu pre prváčika?

 nahledovy-skolacka

Prešli ste s vašou ratolesťou v apríli úspešne zápisom do prvej triedy a máte vďaka tomu doma predškoláka, ktorý si to už tento rok viac či menej nadšene bude raziť prvýkrát do školy?

Od teepee stanu k písaciemu stolu

Hoci vaša malá slečna či mladý pán boli ešte nedávno bábätkami, ich svet sa začína veľmi výrazne meniť a s tým sa menia aj ich potreby. Ešte pred nedávnom ste pre svoje milé deti škôlkou povinné zhotovovali teepee stany pre vymedzenie ich súkromia a podporu budovania identity, teraz už je ale načase poobzerať sa po „dospeláckej“ posteli, skrini, písacieho stolu a iným vybavením do detskej izby pre školáka.

Domčekové postele pre menších i väčších

Základom detskej izbičky pre malého predškoláka je bezpochyby kvalitný písací stôl a posteľ. Ak chcete vašim milým malým budúcim školákom dopriať ešte aspoň jednu spomienku na vek, kedy takmer nič nemuseli, venujte im ako predstupeň klasickej postele drevenú posteľ v tvare domčeka, ktorej skelet je vyrobený z masívneho borovicového dreva, ktoré môžete brúsiť a lakovať na rôzne farebné odtiene.

Domcekova-postel

Debničkový regál zaistí dostatok úložného priestoru

Okrem postele a písacieho stola bude váš predškolák potrebovať väčšie množstvo priestoru na odloženie aktovky, učebníc, zošitov, pier a ceruziek, preto sa pri vybavovaní jeho izbičky zamyslite aj nad úložným priestorom, ktorého efektívnym a ekonomickým riešením sú regály a knižnice z drevených debničiek. Debničky vďaka svojej variabilite umožnia poskladať funkčnú knižnicu či regál alebo ich môžete použiť samostatne ako poličky na stenu. Vďaka masívnemu do hladka hobľovanému smrekovému drevu je debničkový regál zdravotne nezávadný, dokonca má aj atest, a môžu ho využívať aj deti s alergiou.

drevene-debnicky-v-izbe

Nevyhnutné doplnky

Nezabudnite aj na to, že váš prváčik bude potrebovať svoj pracovný priestor vybaviť rôznymi doplnkami, ktoré nájdete v kategórii „Do kancelárie„. Deti určite ocenia sadu drevených pasteliek aj s orezávačom v drevenom púzdre či drevený stojan na ceruzky a perá. Zamyslite sa ale aj nad tým, že váš školák bude spočiatku potrebovať zaviesť do svojej školskej prípravy poriadok a v tom mu ako nástroj skvele poslúži korková nástenka, na ktorej si bude môcť prichytiť pripomienky svojich úloh, školský rozvrh a ďalšie dôležité informácie, ktoré bude mať stále na očiach.

Múdro zorganizovaný pracovný priestor pomáha k dobrým školským výsledkom

Pre prehľadné uloženie písacieho náčinia a drobností, bez ktorých sa žiadny školák nezaobíde, zase skvele poslúžia drevené boxy a organizéry s viečkom alebo bez neho. Nielen prváci do nich skryjú všetko, čo by na ich stole spôsobovalo neporiadok a sťažovalo im sústredenie. Zároveň však potrebné veci zostanú po ruke. Ak chcete svojmu malému školákovi urobiť radosť a zároveň mu pripraviť milú spomienku, nechajte mu na organizér vypáliť dátum jeho prvého školského dňa alebo inú informáciu, nad ktorou sa po rokoch rád pousmeje. Na druhú stranu šesťročný cvrček stále ešte potrebuje veľa priestoru pre hry a ešte viac pre hračky. Kúpte mu na hračky praktickú sadu drevených boxov na kolieskach, ktorú neskôr využije na zošity a učebnice a prakticky s ním porastie.

nabytok-z-debniciek

Ako si doma pripraviť kvasenú kapustu aj inú kvasenú zeleninu

Ako si doma pripraviť kvasenú kapustu aj inú kvasenú zeleninu

 kvasena-kapusta

Úroda zozbieraná, pivnice pripravené. Nastal čas spracovať plodiny, ktoré ste počas sezóny pracne obstarávali. Viete, ktorí pomocníci sú tí praví? Poradíme aj chutný recept na nakladanú kapustu!

Kvasená kapusta nahradí polovicu vašej lekárničky

Hoci sa to nezdá, kapusta je skutočný pomocník nielen pri príprave obeda, ale aj pri rôznych zdravotných problémoch. Hravo srovná vaše zažívanie, poradí si so zápchou alebo odoženie bolesti. Priaznivo ovplyvňuje spôsob myslenia, obohacuje imunitný systém o vitamín C a znižuje riziko rakoviny prsníka. Kapusta toto všetko dokáže vďaka obsahu probiotických látok a veľkému množstvu vitamínov.

Vedeli ste, že…

… kapusta sa začala pestovať v Európe už 1000 rokov pred našim letopočtom.

dreveny-korbel

Ako na výbornú kyslú kapustu?

Postup a príprava nie je taká ľahká, ako sa na prvý pohľad zdá. Potrebujete na to veľké množstvo času a sebadisciplíny, aby ste niektoré fázy nezanedbali.

Čo budete na kvasenie kapusty potrebovať?

  • Kapustu v ľubovoľnom objeme (podľa objemu si vyberte nádobu)
  • Soľ (dává sa zhruba 40 až 200 gramov na 10 kilogramov kapusty)
  • Korenie podľa chuti (kôpor, rascu, horčicu)
  • Nádobu
  • Čisté vyvarené plátno
  • Niečo ťažké na zaťaženie (napríklad kameň)

krajac-kapusta

Než začnete…

Ideálne je zmiešať pripravenú kapustu s korením ešte pred tlačením do nádoby. Získáte kvalitnejšiu chuť.

Pusťte sa do diela!

  1. Očistenú a umytú kapustu zbavenú horných lupienkov nakrájajte. Odporúčame vám krájač na kapustu so štyrmi čepeľami. Čepele sú veľmi ostré a práca vám pôjde pekne od ruky. 
  2. Nakrájanú kapustu natlačte do vybranej nádoby.
  3. Každú vrstvu starostlivo ubijte. Na ubíjanie kapusty je najlepší tĺk na kapustu. Uvoľní šťavu a poskytne viac miesta v nádobe pre ďalšiu dávku kapusty. Pokiaľ nemáte kapustu už ochutenú, nezabudnite ju osoliť. Prebytočnú šťavu odoberte, ale nevylievajte! Ešte sa vám bude hodiť.
  4. Takto naplňte celú nádobu. Pokiaľ na povrchu nie je dosť šťavy, dolejte tú odobratú. Potom kapustu prikryte vyvareným plátnom, zakryte pokrievkou a zaťažte kameňom.

Nakoniec nechajte nádobu týždeň v teple. Odporúča sa zhruba 18 °C. Potom nádobu presťahujte do chladnej pivnice. Počas prvého týždňa kontrolujte, či je kapusta dostatočne ponorená. Ak nie je, dolejte teplú vodu. Prvú dávku domácej kapusty si môžete vychutnať po mesiaci.

Budeme radi, keď nám napíšete, ako sa vám kapusta pripravovala, a ako chutila. Prajeme vám úspešnú nakladaciu sezónu a dobrú chuť! A ak máte tipy na kvasenie inej zeleniny, sem s nimi!