Tri úžasné recepty na unikátne vianočné pečivo bez zdobenia
Každý rok hľadáte na internete, v časopisoch a kuchárskych knihách tipy na nové a nevšedné vianočné pečivo? Nudí vás každý rok piecť rovnaké druhy? Alebo ste sa naopak niekoľkokrát spálili pri skúšaní nových receptov? Čo tak ponechať klasický a rokmi i rodinou overený recept a zmeniť len vzhľad? Božsky voňavé sušienky s nádherným vzorom oslnia nielen svojou sviatočnou chuťou, ale najmä skvelým výzorom.
Originálne vianočné pečivo hravo vytvorí embosovaný valček na cesto. Nikdy ste o ňom nepočuli? Jedná sa o valček s reliéfom, ktorý má rôzne vzory – od srdiečok, cez mačky, až po klasické vianočné a veľkonočné motívy. Stačí s ním jednoducho prejsť po už vyváľanom ceste a umelecké dielo je na svete. Rovnakým spôsobom môžete využiť aj tradičnú drevenú formu na perník a pečiatky na cesto.
Mnohé vianočné pečivo sa pod nánosom jedlých dekorácií a množstvom farebného zdobenia ztráca. To sa vášmu dielu v žiadnom prípade stať nemôže. Vaše sušienky budú dokonale krehké, plné chuti a najmä dizajnovo jednoduché. Prinášame hneď tri báječné recepty, ktoré sa budú rozplývať na jazyku a pre použitie pečiatok, formičiek či vzorovaných valčekov sú najideálnejšie.
Lahodné kávové sušienky s roztomilým vzorom
Čo budeme potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 210 g masla
- 80 g práškového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 25 g jemne mletej rozpustnej kávy (takto pripravené cesto je veľmi aromatické a kávové, v prípade potreby môžete pomer kávy znížiť)
- žĺtok
- embosovaný valček
- doska na cesto
Ako na to?
- Hneď na začiatku dôkladne zamiešame do múky, cukor, soľ aj kávu. Kto nie je fanúšikom kávovej chuti, tak si pomer kávy zníži na polovicu.
- Posekáme maslo vidličkou (alebo končekmi prstov) a spracujeme spoločne so zmesou múky a cukru do jemnej mrveničky. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o krehké maslové cesto, tak sa maslo nikdy nesmie zohriať! Pracujeme teda rýchlo a efektívne.
- Teraz k zmesi pridáme žĺtok a vytvoríme z hmoty celistvé a hladké cesto. Opäť príliš neotáľame a cesto miesime len po dobu nezbytne potrebnú pre dokonalé spojenie.
- Cesto dáme schladiť do chladničky, aby sa ingrediencie dokonale spojili.
- Po vytiahnutí cesta z chladničky pracujeme rýchlo. Najprv na pomúčenej doske cesto klasickým dreveným valčekom vyvaľkáme do hladka. Minimálne na hrúbku 0,5 cm a viac.
- V tejto fáze už prichádza na rad embosovaný valček na cesto alebo pečiatky, ktorými vytlačíme požadovaný vzor na už rozvaľkané cesto. Úplne zásadné je v tejto fáze použitie dobre pomúčenej kuchynskej dosky. Vzor má tendenciu lepiť sa k podkladu a drevená doska vám v tomto ohľade preukáže dobrú službu.
- Z takto pripravenej hmoty vykrajujeme požadované tvary. Možností máme nepreberne veľa. Vyberáme však tie jednoduchšie, napríklad obyčajné koliesko, aby sa vytlačený vzor stal dominantným.
- Vykrojené tvary dáme na papierom na pečenie vyložený plech.
- Plech odložíme na pol hodiny do chladničky, aby sa vzor dostatočne zvýraznil. Nezabúdajme, že pracujeme s krehkým maslovým cestom, ktoré neustále pracuje a preto musíme postupovať čo najrýchlejšie.
- Predhrejeme teplovzdušnú rúru na 180-190°C.
- Až do dobre rozpálenej rúry vkladáme plech so sušienkami. Pečieme cca 6 minút. Platí tu pravidlo, že ak sušienky zospodu ľahko zružovejú, tak by sme ich už mali vyťahovať z rúry, upečú sa totiž ešte pri manipulácii s plechom, tak pozor na to – rovnakým spôsobom sa môžu aj pripáliť.
- Takéto vianočné pečivo môžete kľudne upiecť aj niekoľko týždňov dopredu alebo ho nechať na poslednú chvíľu. Výborné bude za každej situácie (mäknúť nemusí).
Vianočné perníčky v novom kabátiku
Perníčky k Vianociam neodmysliteľne patria, ale ich zdobenie je neúnosné zdĺhavé a časovo náročné. Perníčky ale nemusíte zdobiť iba bielkovou polevou, spomeňme si napríklad na hit minulého roka: perníčky s dreveným dekorom. Inšpirujete sa tradíciou našich prababičiek a využite zaujímavý spôsob vytlačovaných perníkov na drevenú formu. Výsledkom budete očarení a hlavne – zbavíte sa pracného zdobenia.
Čo budeme potrebovať:
- 300 g celozrnnej ražnej múky v biokvalite
- 40 g masla
- 70 g trstinového cukru
- ½ kypriaceho prášku do perníka
- 85 g medu
- žĺtok
- 1 lyžičku kakaa
- ¼ lyžičky škorice
- ½ lyžičky korenia do perníka
- soľ
- drevená forma na perník
- drevená doska
Postup
- Zmiešame múku s cukrom, soľou, kypriacim práškom a korením.
- Do základu primiešame nakrájané alebo nastrúhané maslo izbovej teploty, tekutý med a žĺtok (vajcia taktiež nevytiahneme z chladničky tesne pred primiešaním, ale necháme ich na linke chvíľku ohriať)
- Svižne cesto špičkami prstov miešame, kým nevytvoríme hladké a celistvé cesto.
- Cesto sa môže ľahko lámať, pokiaľ by sa vám napriek tomu zdálo, že je príliš suché (ražné a celozrnné múky sa znateľne líšia v savosti), tak do hmoty pridajte trošku zvyšného bielka alebo maslo, niekto pridáva aj lyžičku vody.
- Cesto necháme najlepšie cez noc v chladničke odpočinúť.
- Na druhý deň cesto prstami vtláčame do perníkových foriem, starostlivo pritlačíme najmä na okrajoch, aby bol výsledok čo najdokonalejší.
- Tento spôsob je možno ešte jednoduchší ako použitie dreveného valčeka a následné vykrajovanie. Perníkové cesto má samo o sebe tendenciu k vyššej lámavosti, takže je s ním obecne viac práce. Formičky vám v mnohom prácu ušetria.
- Hotové pečivo ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme 8 minút pri 170 °C.
- Perníčky pred vložením do rúry (ani po ich vytiahnutí) ničím nepotierame.
- Vychladnuté pečivo nezabudneme uložiť do dobre uzatvárateľnej nádoby s vekom.
Krehké vianočné citronové keksíky
Tiež milujete omamnú arómu vanilky a sviežu chuť citrónu? V tom prípade musíte vyskúšať tieto dokonalé citronóvé keksíky s hriešnou vôňou vanilky.
Čo budeme potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 190 g masla
- 80 g práškového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- vanilka (zo struku vybraté semienka)
- citrónová kôra z dvoch citrónov
- šťava z jednoho citronu
- soľ
- zázvor
- valček so vzorom alebo drevené pečiatky
- kuchynská doska
Postup:
- Podobne ako u predchádzajúcich maslových receptov je najdôležitejšia naša rýchlosť.
- Zo začiatku si teda zmiešame všetky suché suroviny (múka, oba cukry, vanilka, soľ a zázvor).
- Následne pridáme šťavu aj kôru z citróna.
- Pridáme malé kúsky masla (najlepšie nastrúhané alebo nakrájané).
- V tejto fáze sa čo najrýchlejšie snažíme spojiť maslo so suchou časťou, aby sa vytvorilo dokonale hladké cesto.
- Hmotu uložíme do chladničky (najlepšie na noc), aby sa ingrediencie dokonale prepojili.
- Po odležaní si dôkladne pomúčime dosku a vyvaľkáme cesto o hrúbke cca 0,5 cm.
- V tejto fáze použijeme pečiatky alebo valček na cesto so vzorom. Každému vyhovuje niečo iné. Pečiatky rovnou do cesta vykrajujú. Embosovaný valček iba vyrazí vzor, vykrajovať už musíte zvlášť. Výhodou je, že si môžete vybrať aj ný než guľatý tvar a tiež je práca s valčekom o niečo rýchlejšia.
- Hotové pečivo poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dávame do chladu, aby sme zvýraznili požadovaný vzor.
- Rúru rozpálime na 180-190°C.
- Do rozpálenej rúry vkladáme plech a pečieme približne 6-7 minút.
- Dobre strážime, ak zospodu už pečivo zružovie, tak ho vyťahujeme (takto jemné pečivo sa ľahko dopečie, ale aj spáli ešte na plechu).
- Hotové a vychladnuté pečivo ukladáme do dózy s vekom.
Možno vám naše triky na (ne)zdobenie vianočného pečiva ušetria trochu času a vy si tak užijete magickú atmosféru prichádzajúcich Vianoc. Vsaďte spoločne s nami na tradičné pečenie bez zbytečností a dodajte Vianociam trochu korenistého šarmu.
A aký je váš obľúbený recept na vianočné pečivo?