Košíky a ošatky na chlieb a iné pečivo
Štruktúra aj tvar ošítok sa otlačuje do cesta a tvorí klasický vzhľad bochníka. Ošítky na prípravu čerstvého domáceho chleba ale využijete nielen na kysnutie cesta, hodia sa aj na uskladnenie a servírovanie pečiva. Ošítky nie je vhodné nemáčať do vody, po použití nechajte iba uschnúť, prípadne vykefujte.
Najpredávanejšie
Ratan verzus prútie
Ošatky na pečivo sú praktickými pomocníkmi pri pečení a servírovaní pečiva. V ponuke nájdete dva typy - jeden vyrobený z ratanu a druhý z vŕbového prútia, ktoré sa líšia ako materiálom, tak predovšetkým v použití. Ratanové sú ideálne na kysnutie cesta pri pečení domáceho chleba. Vďaka svojmu pružnému a priedušnému materiálu umožňujú cestu správne kysnutie a vytvoria dokonalý bochník. Tie z vŕbového prútia pri kysnutí skôr nevyužijete, ale sú skvelým doplnkom pre servírovanie pečiva. Ich prírodný vzhľad a rustikálny dizajn dodávajú každému servírovaniu neodolateľný šarm.
Domáci kváskový chlieb: recept
Ak si neviete rady, ako upiecť kváskový chlieb, upečte si ho podľa nášho receptu na domáci chlieb. Z lyžičky kvásku, vody a múky si pripravte rozkvas. Po 8 hodinách si z neho odoberte lyžičku na budúce pečenie a v dobre uzavretej vzduchotesnej koreničke ho vložte do chladničky. Do misy k rozkvasu pridajte 80 g jogurtu, 200 g ražnej a 400 g pšeničnej múky, 330 ml vody, 2 lyžice oleja, 2,5 lyžičky soli a 3 lyžičky rasce. Cesto nechajte 4 hodiny kysnúť v pomúčenej ošatke. Vyklopte ho na plech a vložte do rúry rozpálenej na 250 °C. Po 15 minútach stlmte na 190 ° C a pečte ešte ďalších 45 minút. Po vychladnutí vám v chlebníku bochník vydrží čerstvý 2-3 dni.